دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری گفت: رکود اقتصادی تمام بازارها از جمله ملک و مسکن، سکه، طلا، ارز و همچنین بازار سرمایه را درگیر خود کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، بهروز خدارحمی درخصوص روند این روزهای بازار سرمایه با اشاره به اینکه بعد از توافق هسته ای بیشتر بازارها در وضعیت انتظاری بسر می برند، افزود: برداشته شدن تحریم های اقتصادی به زمان نیاز دارد، بنابراین آثار رفع تحریم ها نیز پس از عملیاتی شدن توافق برجام در بازار سرمایه خود را نشان می دهد.
وی معتقد است: رفع تحریم ها نیازمند زمان است اما آثار رفع تحریم ها به مرور زمان و با رفع کامل آنها در همه بازارها پدیدار می شود.
وی ادامه داد: بنابراین نمی توان انتظار داشت که بلافاصله پس از اعلام توافق هسته ای بازارهای کشور روند صعودی به خود بگیرند.
خدارحمی درخصوص اینکه با وجود چشم انداز مثبت اقتصادی و خبرهای خوش چرا بازار سهام همچنان در روند نزولی است، گفت: بازار سرمایه این روزها با عرضه هایی مواجه می شود که ریشه در کمبود نقدینگی در اقتصاد دارد به این ترتیب که گروهی از سرمایه گذاران حقوقی این بازار به دلیل نیاز به نقدینگی به ناچار اقدام به فروش سهام می کنند و از آنجا که بازار از رونق پایداری برخوردار نیست گاها مجبورند سهم های خود را زیر قیمت عرضه کنند و همین موضوع باعث خواهد شد که بازار سرمایه منفی شود.
وی با اشاره به آنکه این وضعیت در همه بازارهای کشور حکمفرماست، افزود: برای نمونه در بازار مسکن، تقریبا در 90 درصد بنگاه های املاک، معامله چندانی انجام نمی شود و در رکود هستند اما در این میان افرادی وجود دارند که به خاطر نیاز به نقدینگی، مجبورند تا املاک خود را زیر قیمت بازار معامله کنند.
دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری ادامه داد: در شرایط امروز اقتصاد، اگر متغیری با عنوان شاخص قیمت شبیه آنچه در بورس وجود دارد، برای نمونه در بازار املاک و مستغلات نیز وجود داشت، این موضوع باعث می شد تا شاخص آنها هم منفی شود اما چون شاخصی به عنوان دماسنج، شبیه آنچه در بورس است در دیگر بازارها وجود ندارد، نمی توان رکود آن بازارها را به طور محسوس درک کرد.
وی با اشاره به اینکه بازار سرمایه باید در مسیر اقتصاد کشور حرکت کند، ادامه داد: در صورتی که اقتصاد کشور رکودی باشد، نمی توان انتظار داشت که بورس در میان مدت و بلندمدت برخلاف مسیر اقتصاد حرکت کند، به عبارت دیگر اگر اقتصاد رکودی است و پررونق نیست و در نتیجه آن کل اقتصاد رشد چندانی ندارد، نمی توان رشدی را برای بازار در نظر گرفت.
خدارحمی اظهار داشت: بورس تافته جدابافته نیست و اگر در شرایط رکود اقتصادی، مسیر بورس در بلندمدت صعودی باشد، به طور حتم می توان به آن بازار اتهام حبابی بودن قیمت ها را زد.
وی بورس را آیینه تمام نمای اقتصاد کشور دانست و گفت: از آنجا که بورس ها کمی زودتر از دیگر بازارها می توانند آینده را به تصویر بکشند، بنابراین زودتر از دیگر ارکان اقتصادی رشد یا نزول پیدا می کنند که البته این زمان با توجه به عمق و کارایی بازار در هر کشوری متفاوت است.
خدارحمی با اشاره به اینکه پیش بینی می شود که آثار عملی توافق بر اقتصاد در 6ماهه نخست سال آینده پدیدار شود، افزود: باتوجه به ویژگی پیشرو بودن بازار سرمایه، بنابراین انتظار معقولی است که از اواخر امسال یا از ماه های نخست سال آینده بازار سرمایه حرکت رو به جلوی خود را آغاز کند.