متخصصان بیمه غربی و خاورمیانهای در پی توافق هستهای ایران با قدرتهای جهان این کشور را یک بازار جذاب هشت میلیارد دلاری ارزیابی میکنند با این همه ابهامات موجود درباره زمان برداشته شدن تحریمها علیه ایران به این معناست که همچنان با احتیاط عمل خواهند کرد.
به گزارش ایسنا، از میان یازده متخصص بیمه و بیمه اتکایی که هفته جاری به پرسشهای ارسال شده از سوی رویترز پاسخ دادند هشت نفر اعلام کردند ایران بازار جذاب یا بسیار جذابی به ویژه در بخشهای دریایی و انرژی است.
با این همه پاسخها به دلیل حساسیت این موضوع بر مبنای ناشناس بود.
در حالیکه شمار متعددی از شرکتها اظهار کردهاند که انتظار دارند تا پایان سال 2016 وارد بازار ایران شوند سایرین گفتهاند که به دلیل تداوم نگرانیها در مورد چگونگی و زمان لغو تحریمها گفتن اینکه چه زمانی وارد ایران خواهند شد دشوار است.
در صورتیکه تحت توافق هستهای که چهاردهم ژوئیه در وین صورت گرفت تحریمهای ایران برداشته شوند بازار حق بیمهای به ارزش هشت میلیارد دلار برای شرکتهای جهانی ایجاد میشود که به دنبال بیمه کردن ریسکهای مربوط به صادرات هستند.
در حالیکه این توافق همچنان به تایید کنگره آمریکا و مجلس ایران نیاز دارد با اینهمه ایران به عنوان دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه و شمال آفریقا که صنعت بزرگ نفت و گاز و جمعیت تحصیلکرده جوان دارد، توجهات زیادی را به خود معطوف کرده است.
به گفته لودویک سوبران، مدیر اقتصاددان در شرکت بیمه اعتباری اویلر هرمس، رونق اقتصادی اصلی برای ایران در سال 2016 خواهد آمد با این همه اعتماد مصرفی داخلی و سرمایهگذار مورد پشتیبانی کوتاه مدت قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، پروسه برداشته شدن تحریمها ممکن است در حدود اواخر سال جاری میلادی آغاز شود و به این ترتیب ایران بزرگترین اقتصادی خواهد بود که از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 مجددا به سیستم مالی و بازرگانی جهانی ملحق میشود.
سرمایهگذاران در حال بررسی اوضاع به منظور تشکیل صندوقهای سرمایهگذاری برای ایران هستند که از سوی بانک جهانی به عنوان کشوری با درآمد متوسط رو به بالا و جمعیتی بالغ بر 78 میلیون نفر طبقهبندی شده است.
بخشهای دریایی و انرژی در صدر فهرست بخشهای بیمه قرار خواهند گرفت.
بن آبراهام، مدیر بخش دریایی شرکت کارگزاری بیمه ویلیس با اشاره به اینکه از نظر تاریخی این شرکت با ایران همکاری داشته است، به رویترز گفت: علاقهمندیم ببینیم که سیر تحولات این کشور به چه صورت خواهد بود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: شرکتش به مقررات تحریمها پایبند است، اما هرگونه تغییرات احتمالی را تحت نظر خواهد داشت. از نظر دریایی مالکان کشتیهای بزرگ و همچنین پایانههای بندری و باری زیادی در ایران وجود دارند.
با این همه شرکتهای بیمه متعدد اعلام کردهاند که هنوز بررسی بازار ایران را به دلیل ادامه تحریمها آغاز نکردهاند.
بر اساس این گزارش، بیمهگران غربی همچنین با رقابت از سوی همتایان هندی، روسی و آسیای جنوب شرقی روبرو خواهند شد که در حال حاضر در ایران فعالیت دارند اما برای آن دسته از کسانی که مشتاق به ورود به بازار ایران هستند شرکتهای دریایی و انرژی نسبت به بخشهای مصرفی مانند خودرو گزینه راحتتری برای ورود به بازار جدید خواهند بود زیرا نیازی به حضور داخلی ندارند.
بعضی از شرکتهای بیمه به بخشهایی مانند خودرو و بهداشت و درمان نیز علاقه نشان میدهند. از سوی دیگر بخش هواپیمایی و زیرساخت ایران هم فرصتهای جالب توجهی را نشان میدهند.
اما بیثباتی سیاسی و منازعات مسلحانه در بسیاری از بخشهای خاورمیانه و همچنین ابهام درباره دورنمای اقتصادی ایران از جمله نگرانیهای اصلی شرکتهای بیمه شمرده شدهاند.