کد خبر: ۴۷۲۷۲
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۲ - ۲۳ تير ۱۳۹۴ - 14 July 2015
با نگاه به گذشته می‌توان دریافت که تمایلی برای افزایش وام ازدواج از سوی بانک مرکزی وجود نداشته و با روند کاهشی سپرده‌های قرض الحسنه در بانکها نیز اضافه شدن تسهیلات سه میلیونی ازدواج حداقل در آینده‌ای نزدیک جایگاهی ندارد.


 تسهیلات اعطایی بابت قرض الحسنه ازدواج و تهیه جهیزیه از محل سپرده‌های قرض الحسنه سیستم بانکی تامین می‌شود، سپرده‌هایی که به ویژه در سالهای اخیر با ریزش قابل توجهی همراه بوده و منفی شده است. این در حالی است که این موضوع در دوره‌های گذشته به سویی رفت که حتی برای مدتی پرداخت این تسهیلات متوقف شده و صف متقاضیان وام ازدواج را تا دو میلیون نفر افزایش داد.

با این وجوددر خرداد ماه سال گذشته بود که با شرایط پیش آمده، هیات وزیران بانک مرکزی را موظف به رفع سریعتر موانع موجود برای پرداخت تسهیلات ازدواج کرد که در ادامه هم با وجود اعلام درماندگی بانکها در منابع قرض الحسنه، با جلساتی که بین وزارت اقتصاد ، بانک مرکزی و مدیران عامل بانکها برگزار شد به هر طریقی که بود سال گذشته در چنین ایامی یعنی روزهای همزمان با عید فطر پرداخت وام ازدواج در بانکها از سرگرفته شد.

تسهیلات ازدواج که با پرداخت سه میلیون تومانی به زوج ها در بانکها آغاز شد نه تنها نسبت به مبلغ قبلی تغییری نداشت، بلکه با توجه به کمبود منابع برای اعطای وام پنج میلیون تومانی هم که پیش تر برای زوج های با شرایط ویژه در نظر گرفته شده بود تقریبا به فراموشی سپرده شد.

از سویی دیگر گرچه از سرگیری پرداخت تسهیلات ازدواج می‌توانست تا حدی در تامین هزینه‌های زوجین کمکی هر چند اندک محسوب شود،ولی مبلغ سه میلیون تومانی آن که در مجموع 6 میلیون تومان را نصیب زوجین می‌کند با توجه به هزینه‌های سنگین ازدواج رقم در خور توجهی نبوده و همواره درخواست افزایش آن مطرح بوده است. این در حالی است که اوضاع نامساعد بانکها در منابع قرض الحسنه و سپرده‌گذاری در این بخش دست آنها را برای افزایش سقف این وام خالی گذاشته است. موضوعی که به صراحت از سوی مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی مطرح و در ابتدای امسال اعلام کرد که تصمیمی برای افزایش سقف وام ازدواج وجود ندارد.

اظهارات میرمحمد صادقی در حالی طرح می‌شود که رجوع به آخرین آمار از وضعیت مالی بانکها بر نبود شرایط مناسب برای بالابردن مبلغ سه میلیون تومانی وام تاکید دارد. به گونه‌ای که سپرده‌های قرض‌الحسنه بانکها در اردیبهشت ماه امسال در مقایسه با پایان سال گذشته حدود 7.5 درصد کاهش داشته و از نزدیک 39 هزار میلیارد به 36 هزار میلیارد تومان رسیده است. منابعی که تنها مختص وام ازدواج نیست و باید از محل آن بعد از وام ازدواج- به عنوان اولویت اول- تسهیلات دیگر تعیین شده برای آن نیز پرداخت شود.

در حالی به نظر می رسد فعلا فضایی برای افزایش سقف تسهیلات ازدواج وجود نداشته باشد که این وام همواره چه در تورم های 45 درصد و چه 15 درصدی با رشد محدودی همراه بوده و منابع قابل توجهی را در اختیار زوجین قرار نداده است به گونه‌ای که سقف فردی وام پیش از سال 1387 یک میلیون تومان، درسال 1387 دو میلیون تومان، در سال های 1388 و 1389 حدود 2.5 تا سه میلیون تومان بوده و مبلغ سه میلیون تومانی همچنان تکرار می‌شود.

اما با توجه به شرایط موجود پرداخت وام ازدواج، در بودجه سال 1394 روش دیگری برای پرداخت این تسهیلات به تصویب رسید که بر اساس آن هر یک اززوجین می‌توانند به میزان 10 میلیون تومان کالای داخلی خریداری کنند و بانک‌ها اقساط کالاهای خریداری شده را پرداخت کرده و در سال‌های بعد خود زوجین مبلغ وام را به بانک بر گردانند، گزینه‌ای که با وجود اینکه مدتی پیش مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی عنوان کرده بود آیین‌نامه مربوط به خرید کالا تا سقف 10 میلیون تومان برای هر یک از زوجین به جای وام نقدی ازدواج در حال تدوین است و حتما در سال جاری اجرا می‌شود، هنوز اجرایی نشده و از آن خبری نیست./ایسنا
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: