بانک کشاورزی جایگاه مهمی در زنجیره تولید گندم و سایر محصولات غذایی کشور دارد. این بانک به عنوان تأمینکننده اصلی منابع مالی، نقش محوری در اجرای سیاست خرید تضمینی گندم ایفا کرده و همچنین با ارائه تسهیلات، کشاورزان را در افزایش بهرهوری و سطح تولید یاری رسانده است. لذا افزایش سرمایه بانک کشاورزی میتواند با تقویت توان تسهیلاتدهی، حمایت از امنیت غذایی، ایجاد اشتغال، و توسعه بخش کشاورزی، نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور ایفا کند.
اکبر رنجبرزاده نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال خبرنگار بانکداری ایرانی که نقش بانک ها را در تحقق شعار « سرمایه گذاری برای تولید» که امسال از سوی مقام معظم رهبری نامگذاری شده است را چگونه ارزیابی می کنید؟ اظهار داشت: از دیدگاه بنده بانک ها با توجه به شرایط و امکاناتی که در اختیار دارند تلاش کنند ضمن کمک به بحث تولید در کشور، وارد بازار کاذب سرمایه گذاری، بنگاه داری و سایر مسائل کم اهمیت نشوند بلکه سرمایه بانک ها باید از مسیر سپرده گذاری ها، تولیدکنندگان، چرخش و گردش مالی اتفاق بیفتد تا اینکه بانک ها بتوانند ماندگار و در عین حال تقویت شوند. در نهایت توانایی بانک ها در راستای کمک به بحث تولید و سرمایه های داخلی تقویت و فراهم شود.
وی افزود: در مجموع علاوه بر حمایت هایی که از بحث تولید صورت می گیرد بانک مرکزی نیز باید برنامه هایی را برای بانک ها در نظر داشته باشد تا آنها بتوانند به وظایف و تکلالیفشان در راستای تقویت تولید عمل کنند، در حقیقت اگر بانک مرکزی از بانک ها حمایت های لازم و ضروری را انجام ندهد و به صورت یکطرفه بانک ها مکلف شوند که به تولید کمک کنند در نهایت خودشان دچار آسیب های جدی خواهند شد و این سیکل معیوب تداوم خواهد یافت.
این نماینده مجلس در ادامه با اشاره به اینکه اگر بانک ها با ضرر و زیان روبرو شوند به تعبیری دود آن به چشم تولید و تولیدکنندگان خواهد رفت، تأکید کرد: در مجموع بانک مرکزی، تولیدکنندگان و سرمایه گذاران باید تلاش کنند بازارهای کاذب و سودهای سرگردان را به سمت سوداگران و کسانی که به امر تولید نمی پردازند سوق ندهند بلکه همه روزنه هایی را که در راستای سرمایه گذاری در حوزه مبادلات پولی،بانکی، طلا و مسائل ارزی است را به حداقل برسانند تا موجبات تقویت تولید و بانک ها فراهم شود.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که جایگاه بانک کشاورزی را در بحث امنیت غذایی که از ضروریات زندگی مردم در کشور است را چگونه ارزیابی می کنید؟ با توجه به اینکه طی سال های اخیر جایگاه و نقش آن تا حدودی زیادی مورد غفلت قرار گرفته است، افزایش سرمایه این بانک چه تاثیرات مثبتی را بر زندگی مردم به ویژه قشر کشاورز به دنبال خواهد داشت؟ تشریح کرد: در حقیقت فلسفه تأسیس بانک کشاورزی، حمایت از تولیدات کشاورزی، حمایت از کشاورزان و در راستای تامین مواد غذایی و ایجاد امنیت غذایی در کشور بوده است. بنابراین آنچه که تدبیر مدیریت بانک کشاورزی و بانک مرکزی به عنوان پشتیبان اصلی بانک ها بوده است این نکته بوده که به جامعه هدف اعم از کشاورزان، تولید کنندگان حوزه کشاورزی و تأمین کنندگان مواد غذایی، کمک کند به بیانی دیگر امنیت زنجیره غذایی کشور، زمانی حاصل خواهد شد که ضرر و زیان متوجه تولیدکنندگان نباشد. در مجموع مدیریت آن هم باید بر عهده بانک کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی باشد. بانک کشاورزی ذیل وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد همانطور که بانک صنعت و معدن نیز ذیل وزارت صمت است. در نتیجه تقویت و حمایت از بانک کشاورزی به معنای تأمین امنیت غذایی کشور است اما باید مسئولان، مدیران، کارمندان و در مجموع ارائه دهندگان تسهیلات و وام های ضروری کشاورزان نباید متکی به یک سری کاغذبازی ها باشند.
رنجبر زاده در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط کنونی کشور، افزایش سرمایه بانک کشاورزی به عنوان بانکی تخصصی در حوزه کشاورزی را تا چه حد ضروری می دانید؟ تصریح کرد: افزایش سرمایه بانک کشاورزی امری ضروری است چراکه وقتی این افزایش سرمایه رخ ندهد این بانک نمی تواند از کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی حمایتهای لازم را داشته باشد. در حقیقت سهم بانک کشاورزی از منابع تبصره ای باید افزایش پیدا کرده و تقویت شود تا امکان ارائه تسهیلات به ذینفعان را داشته باشند. در واقع اگر افزایش سرمایه در رابطه با بانک کشاورزی رخ ندهد نه تنها این بانک بلکه همه بانک ها دچار خسارت خواهند شد. بنابراین اینجاست که بانک مرکزی و در رأس آن دولت باید در خصوص افزایش سرمایه بانک ها به ویژه بانک کشاورزی، حمایت های جدی انجام دهند همان گونه که به بحث مسکن در بانک مسکن توجه می شود ضروری است بیش از پیش به بانک کشاورزی توجه شود تا شاهد رشد قابل توجه در تولیدات کشاورزی و تکمیل امنیت زنجیره غذایی کشور باشیم.
وی در پایان بر ضرورت استفاده از فناوری های نوین به منظور افزایش بهره وری در حوزه کشاورزی تأکید کرد و گفت: در حقیقت مسیر کشاورزی در کشور ما نیز باید متناسب با پیشرفت علم در دنیا باشد به بیانی دیگر فناوری های جدید باید به کمک کشاورزی و کشاورزان بیایند.