بانکداری ایرانی-کارشناس مسائل آمریکا میگوید در مذاکرات تهران-واشنگتن قرار است راستیآزمایی انجام شود و فعلا در چارچوبی که مدنظر ایران است پیش میرود.
«محمد مهدی عباسی» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از برگزاری دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط که طرفین آنرا یک روند مثبت ارزیابی کردند، اظهار داشت: دور نخست مذاکرات بسیار مثبت بود، از ابتدا نیز قرار بود که در دور اول مذاکرات غیرمستقیمی که اکنون در حال انجام است، نوعی راستیآزمایی صورت گیرد، بنابراین با توجه به ادعاهای ترامپ و مواضعی که مطرح کرده، در اصل بنا بر این بود که ببینیم آیا دولت آمریکا صرفا مسالهاش سلاح هستهای و استفاده نظامی ایران از فناوری هستهای است یا خواستههای بیشتری دارد.
وی تصریح کرد: بنابراین گام اول مذاکرات در مسقط انجام شد، البته پیشنهاد طرف آمریکایی برای محل مذاکرات، امارات بود اما به دلیل این که با رژیم صهیونیستی روابط خود را عادی سازی کرده، این مساله به هیچ وجه برای ایران مطلوب نبود، نهایتا ایران، عمان را پیشنهاد کرد که پذیرفته شد و البته مذاکرات دوم که احتمالا قرار است در رم برگزار شود نیز با میانجیگری طرف عمانی خواهد بود که باز هم در این مرحله پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران مطرح و اعمال می شود.
این کارشناس مسائل آمریکا در ادامه با اشاره به موضوع مذاکرات نیز گفت: در مذاکرات قرار است راستیآزمایی انجام شود و فعلا در چارچوبی که مد نظر جمهوری اسلامی ایران است مذاکرات پیش میرود.
عباسی خاطرنشان کرد: در واقع با موضوع سلاح هستهای و رفع تحریمها مذاکرات دنبال میشود و مقرر شده راستیآزمایی صورت گیرد که آیا طرف آمریکایی مسالهاش صرفا سلاح هستهای است یا این که در مورد رفع تحریم ها اقدامی انجام میدهد. در حال حاضر به نظر دو طرف برآیندشان از مذاکرات مثبت بوده است.
این کارشناس مسائل آمریکا در ادامه در تحلیل خود از این که با توجه به اظهارات مطرح شده از سوی طرف آمریکا تا چه اندازه میتوان انتظار داشت اقدامی در جهت رفع یا کاهش تحریم انجام شود، گفت: طبیعتا فاکتورها و متغیرهای زیادی در این زمینه وجود دارد اما معتقدم سه عامل میتواند وزن سنگینتر و یا منفی نسبت به روند مثبت مذاکرات داشته باشد. نخست خواستههای متناقض آمریکاست. ویتکاف به عنوان نماینده ترامپ در مذاکرات مواضع متناقضی داشته است، ابتدا در مورد غنیسازی اظهاراتی را مطرح کرد، بعد گفت ایران اصلا نباید به سمت غنیسازی برود و همین طور اختلافات کابینه ترامپ که این عوامل میتواند کار را در مذاکرات سخت کند.
وی ادامه داد: مساله دیگر عجله ترامپ برای رسیدن به یک توافق است که میتواند منجر به تحمیل یک متن و خواسته برای جمهوری اسلامی ایران باشد که در این شرایط فرصت بررسی به طور جامع وجود نخواهد داشت، حتی همین زمان یک هفتهای برای انجام دور دوم مذاکرات، چندان خوشایند ترامپ نبود و در اظهاراتی اعلام کرد که ایران در حال معطل کردن است، علاوه بر این تجربه روسیه و اوکراین که متنی را به اوکراین تحمیل کردند و آمریکا عجله داشت که کییف آن را بپذیرد، چه بسا چنین رویه ای را در مورد ایران هم دنبال میکنند.
عباسی همچنین اظهار داشت: عامل سوم افراد مذاکرهکننده و شخص ویتکاف است که او دارای سوابق اقتصادی بوده و البته جزو چهرههای معقول در دولت ترامپ است اما اگر روند مذاکرات به سمتی برود که به طور مستقیم انجام شود، احتمالا روبیو وزیر خارجه آمریکا در مذاکرات حضور خواهد داشت که میتواند آینده مذاکره را به سمت منفی ببرد زیرا او جزو چهرههای جنگطلب دولت ترامپ است و چندان از گزینه دیپلماسی حمایت نمیکند و تنها در صورتی موافق خواهد بود که توافق همهجانبه صورت گیرد که این موضوع نیز به هیچ وجه مطلوب جمهوری اسلامی ایران نیست.
این کارشناس مسائل آمریکا همچنین بیان کرد: شخصا به این دولت آمریکا خوشبین نیستم زیرا دولت ترامپ پیش از این در ارتباط با کره شمالی که سه مرتبه دیدار حضوری انجام شد نهایتا تحریمها را لغو نکرد، او حتی از بسیاری از معاهدههای بین المللی مانند پاریس و همچنین برجام خارج شد، مذاکرات آتش بس غزه ۶۰ روز بیشتر دوام نیاورد حتی وارد جنگ تجاری با متحدین آمریکا شده است یعنی با چنین دولتی طرف هستیم، طبیعتا وقتی این دولت سابقه درخشانی در سیاست خارجی ندارد احتمال لغو تحریم ها را کم میکند. تحریمها هم در اختیار کنگره آمریکاست و اگرچه کنگره در دست جمهوری خواهان است اما در یک صورت با ترامپ همراهی میکند که یک توافق جامع انجام شود، توافقی که شامل استفاده صلحآمیز هستهای، موشکی، مسائل منطقه و غیره است، در واقع توافقی که مطلوب طرف آمریکایی است و به هیچ وجه مطلوب ما نیست.
عباسی اظهار داشت: افرادی مانند روبیو در دولت ترامپ جزو چهره هایی هستند که یکی از انتقادات آنها به دمکراتها این است که چرا راه تنفس به جمهوری اسلامی ایران میدهید؟ حتی ترامپ اخیرا گفته بود به ایران اجازه نمی دهیم ما را معطل کند، لذا مواضع متناقض در دولت آمریکا کار را سخت میکند. حتی آمریکاییها از مدلی با عنوان مدل لیبی نیز صحبت کرده بودند به این معنا که ایران در تمام مولفههای قدرت تسلیم شود از سوی دیگر طیفی مانند ویتکاف از روند دیپلماسی با ایران صحبت میکنند در مقابل روبیو و یا وزیر دفاع آمریکا از گزینه نظامی حمایت میکنند.