کد خبر: ۲۰۶۹۷۱
تاریخ انتشار: ۰۳:۴۵ - ۲۸ آبان ۱۴۰۱ - 19 November 2022
تغییر در آیین‌نامه شماره 90 بر اساس کدام دغدغه است؟
آیین‌نامه شماره 90 یکی از بحث برانگیزترین آیین‌نامه صنعت بیمه است چرا که به صلاحیت مدیران و اعضای هیات مدیره اشاره دارد، اما موضوعی که توجه منتقدین را جلب کرده است، موضوع برداشت، تفسیر و تغییر احتمالی بندهای این آیین‌نامه به نفع خاطیان احتمالی است.

مدیران خاطی یا فقط سن مدیران؟آیین‌نامه شماره 90 یکی از بحث برانگیزترین آیین‌نامه صنعت بیمه است چرا که به صلاحیت مدیران و اعضای هیات مدیره اشاره دارد، اما موضوعی که توجه منتقدین را جلب کرده است، موضوع برداشت، تفسیر و تغییر احتمالی بندهای این آیین‌نامه به نفع خاطیان احتمالی است. این در حالی است که تغییراتی که از سوی شورای عالی بیمه اعمال شده که ظاهراً تنها به سن مدیران اشاره دارد و به بقیه موارد چالشی این آیین‌نامه تاکیدی نشده است و در صورت صحت این موضوع همچنان آیین‌نامه شماره 90 ، آیین‌نامه ای ناقص و قابلیت تفسیر به رای به نفع افراد خاطی در هر رده مدیریتی دارد.

به گزارش بانکداری ایرانی،  در 30 آذر 1394 شوراي‌عالي بيمه به استناد ماده 17 و در اجراي مواد 38 و 64 قانون تأسيس بيمه مركزي ايران و بيمه‌گري، آيين نامه نحوه احراز صلاحيت حرفه اي كاركنان كليدي و عملياتي مؤسسات بيمه (آيين‌نامه شماره 90) را اصلاح کرد. اما این اصلاح چنگی به دل نزده و همچنان با انتقادات زیادی همراه است. در این آیین‌نامه شاهد مواردی کلی از وضعیت صنعت بیمه و شرکت‌ها هستیم و در حقیقت چندان به کار صنعت نمی‌آید و صد البته قابلیت تفسیر به رای کردن دارد.

چندی پیش این انتقاد جدی مطرح شد که در ماده 2 آمده است که افراد موضوع این آیین‌نامه باید از صلاحیت‌های عمومی و حرفه‌ای برخوردار باشد و نداشتن سابقه نقض فاحش قوانین و مقررات بیمه‌ای در صنعت بیمه به تشخیص هیئت عامل بیمه مرکزی یکی از این صلاحیت‌ها بیان شده است.

بر همین اساس شورای عالی بیمه تغییراتی را در این خصوص اعمال کرد. شنیده‌ها حکایت از آن دارد که تغییرات اساسی و مهمی در آیین‌نامه ۹۰ به تصویب شورای عالی بیمه رسید. ظاهراً در جلسه روز دوشنبه هفته گذشته، شورای عالی بیمه که با حضور اعضا برگزار شد کاهش سنوات تجربی مدیریت به میزان سال در هر مقطع تحصیلی و تعریف بازه سن برای اعضای هیات مدیره و مدیرعامل تصویب شد. همچنین واگذاری اختیارات احراز صلاحیت حرفه‌ای مدیران عملیاتی به شرکت‌ها و محدودیت نقش بیمه مرکزی در خصوص برخی پست‌های کلیدی از دیگر مصوبات مهم شورای‌عالی بیمه بود.با این تغییرات احراز صلاحیت سایر مدیران به شرکت‌ها واگذار شده و البته داشتن مدرک مورد تایید موسسات معتبر بین المللی و پژوهشکده بیمه برای مدیران فنی الزامی است. یکی دیگر از تحولات مهم موضوع سن مدیران است. بر اساس این تغییرات، حداکثر سن اعضای هیات مدیره 65 سال و مابقی افراد 70 سال تعیین شده است. همچنین سن مدیرعامل شرکت های بیمه گری نیز حداکثر 65 سال تعیین شده است.

اما این همه ماجرای آیین‌نامه شماره 90 نیست. این تغییرات در حالی رخ می دهد که هنوز مشخص نیست ابهامات بزرگی که در برخی از بندها وجود داشته برطرف شده یا خیر؟

به عنوان نمونه انتقاداتی که در ماده 13 این آیین‌نامه وجود دارد. در این ماده آمده است که بیمه مرکزی بر حسن اجرای این آیین‌نامه نظارت می کند و در صورت قصور یا تخلف مؤسسه بیمه در اجرای این آیین‌نامه، بیمه مرکزی می تواند متناسب با نوع، سابقه، تکرار و تعدد قصور یا تخلف صورت گرفته، به موجب تصمیم هیئت عامل هر یک از اقدامات زیر را به عمل آورد:اخطار کتبی به مدیر عامل یا هیئت مدیره مؤسسه بیمه حسب مورد؛ لغو تاییدیه صلاحیت حرفه ای مدیر عامل یا هیئت مدیره مؤسسه بیمه حسب مورد؛ ایجاد محدودیت در جذب نماینده؛ پیشنهاد تعلیق فعالیت مؤسسه بیمه در یک یا چند رشته بیمه‌ای معین به شورای‌عالی بیمه و پیشنهاد لغو پروانه فعالیت مؤسسه بیمه برای تمام رشته ها یا رشته بیمه‌ای معین به شورای‌عالی بیمه.

در حقیقت بیشتر بندهای آیین‌نامه شماره 90 تفسیری است یعنی نمی توان گفت که این موارد توسط اشخاص و افرادی خاص قابل تفسیر و تغییر به نفع افراد ذیصلاح نیست. بلکه به راحتی این موارد این قابلیت را دارند که در صورت تمایل به نفع افراد حتی افراد خاطی تفسیر شود.

لیلا فریادرس
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: