کد خبر: ۱۸۷۴۱۱
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۹ - ۱۹ آبان ۱۳۹۹ - 09 November 2020
ریزش قیمت دلار درحالی فعلاً متوقف شده و مسیر بازار ارز صعودی شده که دلایل مهمی از جمله نرخ شکنی برخی صادرکنندگان، افزایش تقاضای ارز از سوی واردکنندگان، تدوام ریزش بورس و البته مقاومت دلال‌ها برای جلوگیری از ضرر بیشتر در این وضعیت نقش داشته اند.

به گزارش  تسنیم، سیر صعودی قیمت‌ها درحالی بار دیگر در بازار ارز آغاز شده که قیمت دلار طی چهار روز گذشته با ریزش 7 هزار تومانی همراه شده بود ولی در ادامه با برخی تحرکات از طرف تقاضا در بازار مسیر قیمتی برای ارز تغییر کرد.

افزایش قیمت ها درحالی در بازار رخ داده که قیمت دلار از 30 هزار تومان ظهر چهارشنبه هفته قبل به 23 هزار تومان در صبح روز یکشنبه 18 آبان رسید ولی این مسیر قیمتی خیلی دوام نداشت و از عصر دیروز تحرکاتی برای افزایش قیمت ها در بازار حس می شود که ماحصل آن بازگشت دلار به کانال‌های بالاتر بود.

این درحالی است که بعد از اعلام نتایج انتخابات آمریکا، از میزان خریدهای هیجانی در بازار ارز کاسته شده و اکثریت بازار از ترس ریزش بیشتر قیمت‌ها فروشنده شده بودند؛ مهمترین عامل تأثیرگذار در بازار ارز از دیدگاه فعالان حاضر در خیابان فردوسی، چشم انداز مثبت به آینده بازار است؛ از آنجایی که از ماه قبل بازار به انتخابات امریکا چشم دوخته بود و براساس نظرسنجی‌های قبل از انتخابات جهت‌گیری ارز مشخص می شد با نهایی شدن گزینه ریاست جمهوری آمریکا، سناریوهای بدبینانه برای آینده کنار رفته و بازار با امیدواری به آینده باید شاهد ریزش قیمت ها باشد.

اما افزایش مجدد قیمت ارز در بازار دلایل مشخصی دارد که از جمله آنها می توان به مقاومت صادرکنندگان برای فروش ارز به قیمت روز اشاره کرد؛ صادرکننده ها سعی دارند نرخ های پیشنهادی برای فروش ارز را بالاتر از قیمت های بازار اعلام کنند و همین موضوع باعث شده تا قیمت ارز تغییر مسیر دهد و افزایشی شود.

برخی صادرکننده ها از دیروز، نرخ فروش ارز را بالاتر از نرخ های بازار اعلام می کنند که همین امر سبب شده جو روانی بازار افزایشی شود؛ بعنوان نمونه در مقطعی که درهم در بازار آزاد 6700 تومان قیمت خورده بود، نرخ پیشنهادی صادرکننده ها برای درهم 7 هزار الی 7300 تومان بود.

موضوع مهم دیگری که از قبل هم پیش بینی می‌شد که باعث افزایش تقاضا و قیمت‌ها در بازار شود، واردات با ارز متقاضی برای ترخصی کالاهای رسوب کرده در گمرک است که حواشی زیادی را هم در هفته های اخیر داشته است؛ این سیاست که با اصرار وزارت صمت و گمرک و تصمیم دولت اجرایی شده موجب افزایش تقاضا برای ارز در بازار شده و همین موضوع هم دقیقاً در شرایط ریزشی بازار موجب شد تا ترمز کاهش قیمت کشیده شود و دلار تغییر جهت دهد.

برخی کارشناسان اقتصادی می گویند: دلیل افزایش قیمت ارز، اقدام اخیر وزارت صنعت در باز کردن ارز اشخاص و ایجاد تقاضای گسترده برای خرید ارز در بازار است بنحوی که واردکنندگان در حال ایجاد تقاضای گسترده برای خرید ارز هستند و همین باعث شده بجای اینکه ارز به حدود 20 هزار تومان برسد در کانال‌های بالاتر بسته شود.

هرچند واردات با ارز اشخاص مخالفان و موافقان زیادی داشته و تا الان هم مخالفت جدی بانک مرکزی باعث توقف این سیاست شده بود ولی از هفته قبل با تصمیم دولت سرانجام این سیاست اجرایی شده است، هر چند هنوز هم بانک مرکزی سعی دارد مانع از اجرای این سیاست شود.

طبق خبرهای منتشر شده در محافل خبری، رئیس کل بانک مرکزی طی نامه‌ای به رئیس جمهور از ترخیص کالاها از گمرک بدون تائید و کد رهگیری بانک مرکزی به شدت انتقاد و خواستار جلوگیری از آن شده است. همتی این اقدام را دلیل اصلی رشد تقاضای ارز برای کالاهایی دانسته که بدون انتقال ارز در گمرک دپو شده بوده است.

دلیل دیگر برای بازگشت قیمت ارز، تداوم ریزش در قیمت سهام و بورس است و علیرغم اینکه پیش بینی می شد، سرمایه های فراری از بازار ارز و سکه به سمت بورس برود و موجب بازگشت بورس شود، ولی همچنان سهامداران از این بازار گریزان هستند و احتمالا بخشی از این سرمایه ها مجدد به سمت بازار ارز رفته باشد.

اما نکته مهم دیگر که باعث شده تا ریزش قیمت ارز فعلاً متوقف شود، مقاومت دلال‌ها و دارندگان ارز در مبالغ بالاست؛ این روشی است که سال‌هاست مورد استفاده دلال‌هاست تا با نوسان گیری از ضررهای زیاد خود بکاهند.

در این ایام نیز دلال‌ها همزمان با ریزش قیمت ها دست به کار شده اند تا با افزایش موقتی قیمت ها هم که شده دلارهایی که در قیمت های بالا خریده بودند را به ریال تبدیل کرده و با نوسان گیری های متعدد در طول این روزها بازهم سودهای کلان به جیب بزنند.

برچسب ها: دلار ، همتی ، ارز
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: