کد خبر: ۱۸۴۲۱۶
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۴ - ۲۱ شهريور ۱۳۹۹ - 11 September 2020
مدیر امور اقتصادی اتاق تعاون ایران معتقد است نبود باور به توانمندی های بخش تعاون باعث شده که این بخش به جایگاه واقعی خود در اقتصاد نرسد و سهم ناچیزی از محل واگذاری ها، تصدیگری ها و تسهیلات بانکی داشته باشد.


رضا وفایی یگانه در گفت وگو با ایسنا، درارزیابی دلیل عدم تحقق سهم ۲۵ درصدی بخش تعاون در اقتصاد ملی اظهار کرد: اینکه اقتصاد بخش غیردولتی به هدفگذاری پیش بینی شده نرسیده عوامل بسیار گسترده ای دارد.تا قبل از سیاستهای کلی اصل ۴۴ وظایفی برای بخش خصوصی و تعاونی درنظر گرفته بودیم و بعد از ابلاغ سیاستها وظایف جدیدی به این دو بخش محول کردیم و قرار شد هم درخصوص فضای کسب و کار و هم توانمندسازی بخشهای تعاونی و خصوصی اتفاقاتی بیفتد که متاسفانه روی نداده است.

عدم باور بخش تعاون و توانمندی های ذاتی این بخش

وی دلیل این امر را نبود باور به توانمندی های بخشهای تعاونی و خصوصی دانست و گفت: طی سالهای گذشته این باور که دو بخش خصوصی و تعاونی به صورت ذاتی و بهره ورانه و با مدیریت بهتر می توانند امور را پیش ببرند و وظایف جدید را برعهده بگیرند، وجود نداشته است.

به گفته مدیر امور اقتصادی اتاق تعاون، اگر باور به بخش تعاون وجود داشت نقش آفرینی بخشهای غیردولتی در اقتصاد محقق می شد ولی واقعیت این است که بسترهایی که برای رسیدن به سهم ۲۵ درصدی باید مهیا می شد را فراهم نکردیم.

عایدی تعاونی ها از درآمدهای حاصل از واگذاری چه شد؟

وفایی یگانه ادامه داد: در قانون سیاستهای اصل ۴۴ تاکید شده که ۳۰ درصد از درآمدهای حاصل از واگذاری های دولتی برای توانمندسازی تعاونی ها اختصاص داده شود ولی علیرغم آنکه امروز این مبلغ، رقم قابل توجهی شده درصد بسیار اندکی به بخش تعاون تخصیص یافته و عملا از محل درآمدهای مذکور چیزی عاید بخش تعاون نشده است بنابر این معتقدم این باور وجود نداشته که تعاونی ها بتوانند تصدیگری ها را برعهده بگیرند.

سهم اندک بخش تعاون از تسهیلات بانکی

مدیر امور اقتصادی اتاق تعاون ایران با طرح این پرسش که سهم بخش تعاون از محل تسهیلات بانکی چقدر است؟ گفت: کمتر از یک درصد کل تسهیلاتی که تاکنون داده شده سهم بخش تعاون بوده در حالی که حداقل ۶ درصد می توانسته جذب کند.در حال حاضر شرکتهای تعاونی برای تامین مالی دیگر به سراغ بانکها نمی روند و بیش از ۵۰ درصد سرمایه و نیاز مالی خود را از محل آورده بنگاه تامین می کنند.

بهترین شیوه تامین نیاز، تشکیل تعاونی است

وفایی یگانه با اشاره به تجربه موفق تعاونی ها در کشورهای دیگر اظهار کرد: هدف تعاونی، تامین نیاز اعضا با کمترین قیمت است و دنبال حداکثر سود نیست بلکه تعاونی ساختار حقوقی دارد و بر اساس اصول بین المللی تعاون اداره می شود.در تمام دنیا بنگاههای کوچک و متوسط تعاونی در جهت تامین نیاز اعضای خود حرکت کرده و در کاهش قیمت تمام شده اثرگذار بوده اند.به اعتقاد من یکی از بهترین شیوه های تامین نیاز، تشکیل تعاونی است که اعضا دورهم جمع شوند و سرمایه های خرد خود را تجمیع کنند و در جهت رفع نیاز مالی یا تامین مواد اولیه به کار گیرند.

خدمات تعاونی های مسکن بیشتر از مشکلاتشان بوده است

وی در پایان در خصوص عملکرد تعاونی های مسکن، گفت: اگر بخواهیم بین تعاونی هایی که عملکرد مثبت داشته و تعاونی های دارای مشکل مقایسه ای صورت دهیم، خدماتی که تعاونی های مسکن ارائه کردند بیشتر بوده است هر چند می پذیریم که در بحث تعاونیها، مشکلات در تعاونی های مسکن بیشتر بوده ولی این تعاونی ها خدمات ارزنده ای هم داشته و به خانه دار شدن مردم کمک کرده اند.

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: