هفته گذشته جلسهای درباره اصلاح مدل کارمزد با حضور نمایندگان بانک مرکزی، بانکهای خصوصی، بانکهای دولتی، شرکت شاپرک، شرکت خدمات انفورماتیک، شرکتهای پرداخت و انجمن فینتک برگزار شد و انجمن فینتک طرح پیشنهادی خود برای اصلاح مدل کارمزدهای تراکنشهای خرید اینترنتی را مطرح کرد. این مدل پیشنهادی حذف الزام پرداخت کارمزد تراکنشهای خرید اینترنتی از بانکها و الزام پرداختیاران و شرکتهای پرداخت به پرداخت کارمزد به شبکه زیرساخت پرداخت کشور است.
به گزارش بانکدای ایرانی ، مرتضی ترکتبریزی، عضو هیاتمدیره بانک تجارت درباره حذف الزام پرداخت کارمزد تراکنشهای خرید اینترنتی از بانکها و الزام پرداختیاران و شرکتهای پرداخت به پرداخت کارمزد به شبکه زیرساخت پرداخت کشور گفت: پیشنهاد ارائه شده رقابت منفی در بازار ایجاد می کند و رفتن شرکتهای PSP به سمت مشتری و تفاهم برای مدل کارمزد موجب افزایش هزینههای شرکتهای PSP خواهد شد.
عضو هیاتمدیره بانک تجارت با ارشاره به اینه مدل استاندارد و صحیح کارمزد پرداخت، اخذ کارمزد از پذیرنده فروشگاهی است و نرخ و نحوه تسهیم آن را شبکه تعیین میکند گفت: درصورتیکه نرخ و مبلغ را بر حسب توافق پذیرنده و ارائهدهنده خدمت تنظیم کنیم خود موجب ایجاد رقابت منفی خواهد شد که در مدل قبلی نظام کارمزد هم به دلیل شرایط رقابتی و مبهم بودن و عدم امکان نظارت صحیح رگلاتور موجب حذف کارمزد شد.
ترکتبریزی گفت: بهای تمام شده تراکنش در شرکتهای PSP به دلیل ساختار و… بسیار بیشتر از شرکتهای فینتک است و لذا این رقابت نمیتواند صحیح باشد همنین تعداد مشتریان شرکتهای پرداختیار به مراتب کمتر از شرکتهای PSP است و رفتن شرکتهای PSP به سمت مشتری و تفاهم برای مدل کارمزد موجب افزایش هزینههای شرکتهای PSP و احتمالا درگیری خواهد شد.
وی ادامه داد : موارد مطرح شده در خصوص کیفیت خدمات ارائه شده و ارتقا آن با ایجاد رقابت نمیتواند صحیح باشد؛ مشتری همین حالا نیز امکان جابجایی و دریافت خدمت از همه شرکتهای PSP را دارد.
وی درباره پیشنهاد پرداخت بخشی از کارمزد دریافتی شرکت PSP به پذیرنده گفت: این نیز خود نشانگر ایجاد رقابت از نوع منفی در بازار است در حالیکه به اعتقاد من قانون کارمزد بایستی شفاف و بر عهده پذیرنده، توسط قانونگذار تدوین و ابلاغ شود؛ ضمن آن که باید نظارت کافی در خصوص رعایت همه جانبه آن توسط همه عناصر و بازیگران صنعت پرداخت انجام شود.
عضو هیاتمدیره بانک تجارت اظهار کرد: پیشنهاد ارائه شده توجیه لازم را ندارد و پیشنهاد میشود مبلغ کارمزد تراکنشهای خرید از پذیرنده و دارنده کارت بانکی دریافت شود و بانکها بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط شاپرک و شتاب بهصورت خالص (واریز مبلغ به حساب پذیرنده پس از کسر کارمزد ) تسویه کنند.