به گزارش بانکدای ایرانی ، بررسی 20 بانک در سال 98 نشان می دهد مجموع در آمدهای غیر مشاع آنها بیش از 11 درصد نسبت به سال ۹۷ افزایش داشته است و همچنین درآمد کامزدی بانک ها 11.5 هزار میلیارد تومان افرایش یافته است.
درآمدهای بانک به دو دسته کلی درآمدهای مشاع و غیر مشاع تقسیم میشود. درآمدهای مشاع به درآمدهایی گفته میشود که از مجموع سود تسهیلات اعطایی و سود و زیان حاصل از سرمایهگذاریها حاصل میشود. از سوی دیگر درآمدهای غیرمشاع نیز مجموع درآمدهای حاصل از کارمزد، مبادلات ارزی و سایر فعالیتهای مشاورهای بانکها است. به عبارت دیگر درآمدهای مشاع بانکها شامل سود تسهیلات اعطایی، سود سپردهگذاریها در بانکهای دیگر، سود اوراق مشارکت و سرمایهگذاریها و وجه التزام (خسارت) دریافتی بابت تسهیلات اعطایی است. بقیه درآمد بانکها با سپردهگذاران سرمایهگذاری مشترک نبوده و مختص خود بانک تحت عنوان درآمدهای غیرمشاع است. بهعنوان مثال درآمدهای حاصل از کارمزد، مبادلات ارزی و سایر فعالیتهای مشاورهای بانکها جزئی از درآمدهای غیرمشاع بانکها را شامل میشود.
درآمدهای غیرمشاع شامل درآمدهای کارمزد و سود تسهیلات ارزی است. آمارها نشان میدهد درآمدهای غیر مشاع 20 بانک در سال 98 بیش از 59 هزار میلیارد تومان بوده که حدود 7 درصد از کل داراییهای بانکها را شامل میشود. این درصد در سال 97 حدود 4.2 درصد بوده است که حاکی از آن این نسبت در سال 98 نزدیک 2.8 درصد رشد کرده است . بانک در چند سال اخیر تلاش می کنند سهم در آمدهای غیر مشاع خود را افزایش دهند این نوع درآمد بانک ها، که تحت عنوان درآمدهای کارمزدی است، از طریق اخذ کارمزد در ازای خدمات و عملیات بانکی صورت می گیرد که ضمن سودآوری بیشتر در بانک ها، شاهد به حداقل رسیدن ریسک در بانک ها می شود .
در میان بانکهای مورد بررسی بانک ملت با حدود 18.5 هزار میلیارد تومان درآمد غیرمشاع، در جایگاه نخست قرار دارد. بانکهای صادرات، پارسیان و تجارت نیزدر جایگاههای بعدی قرار دارند. در مقابل موسسه اعتباری ملل با درآمد غیرمشاع در حدود 62 میلیارد تومان کمترین درآمد غیرمشاع را در سال 98 داشته است. پس از آن بانک دی قرار دارد که حدود 110 میلیارد تومان درآمد غیرمشاع داشته است.