به گزارش
مهر به نقل از بلومبرگ، علیرغم اعلام مخالفت آمریکا با اعطای وام صندوق بینالمللی پول به ایران، این صندوق میتواند از راههایی بدون تقابل با دولت ترامپ کمک لازم را به ایران برساند تا برای مقابله با شیوع کرونا، از آن بهرهمند شود.
راه اول: این صندوق میتواند با حذف دلار از پرداختهای خود به ایران، از حساسیت قانونگذاران آمریکا بکاهد. در این میان دلار جزو سبد ارزهای ذخیره جهانی است، اما ایران میتواند قبول کند که وامهای خود از صندوق را تنها به یورو بپذیرد و باید توجه کرد که اروپا اولین تأمینکننده داروها و لوازم پزشکی مورد نیاز ایران است.
راه دوم: این وام میتواند به حسابی در اروپا واریز شود که آن حساب متعلق به بانک مرکزی ایران باشد؛ به این معنا که اعتبار تأمین شده باید در سیستم مالی اروپا خرج شود و بنابراین میتواند در همکاری با آمریکاییها تحت بازبینی قانونگذاران قرار گرفته و از سو استفاده از آن جلوگیری به عمل بیاید.
دولت ترامپ خود در ماه فوریه سیستم مشابهی را تحت توافق کمک بشردوستانه سوئیس ایجاد کرد. این کانال پرداخت بانک مرکزی ایران را قادر ساخت تا از دارایی خود در بانک سوئیس برای پرداخت به شرکتهای سوئیسی جهت صادرات اقلام بشر دوستانه به ایران استفاده کند.
تحت این سناریو، آیاماف میتواند بخشی از داراییهای ۱.۵۵ میلیارد دلاری ایران (به ارزهای ذخیره جهانی) را به یک خریدار تخصیص دهد که او هم بابت آن به ایران ارزی خارجی مانند یورو را به یک حساب متعلق به بانک مرکزی ایران در خارج از این کشور واریز کند.
سپس این اعتبارات طبق مواردی که در بالا توضیح داده شد تحت نظارت خرج میشوند. چنین تراکنشی به تاییدیه هیأت رئیسه آیاماف نیازی ندارد و این به این معنا است که دیگر نیازی نیست در یک جلسه رأیگیری آمریکا تک و تنها به نظر برسد.
این کار قابل انجام است. سوالی که باقی میماند این است که آیاماف اراده انجام آن را دارد یا خیر؟