دنیای اقتصاد : در دومین روز هفته، معاملهگران دلار تلاش کردند سطح ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومانی را بشکنند، ولی بازار همچنان پشت این سطح باقی ماند. از همان ابتدای روز یکشنبه، دلار در معاملات بازیگران ارزی وارد محدوده ۱۶ هزار و ۴۰۰ تومانی شد که ۵۰ تومان بیشتر از روز شنبه بود. این ارز خیلی زود عدد ۱۶ هزار و ۴۷۰ تومانی را نیز در برابر خود دید و انتظار شکست سطح یاد شده بالا رفت.
با این حال، در ادامه روز شاخص ارزی افزایش خاصی را به ثبت نرساند و حدود ساعت ۳ بعدازظهر روی عدد ۱۶ هزار و ۴۴۰ تومان قرار گرفت. این قیمت ۹۰ تومان بیشتر از روز شنبه بود؛ در روزی که قیمت در بازار آزاد روند افزایشی داشت، در صرافیهای منتخب برای دلار رشد قیمتی خاصی ثبت نشد و این ارز روی همان عدد ۱۵ هزارو ۸۰۰ تومانی روز شنبه به فروش میرسید. با توجه به این موضوع، به نظر میرسد بازارساز، افزایش قیمتی روز یکشنبه در میان معاملهگران را چندان جدی نگرفته بود.
روز افزایشی برای بازیگران بازار سکه
به گفته فعالان، معاملهگران ارزی دیروز بیشتر در حال آزمون سطح ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومانی بودند و بازار در طول روز چند رفت و برگشت قیمتی داشت. در حالی که شرایط بازار ارز مبهم بود، در بازار سکه، اوضاع به کام خریداران بود و مرز ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی نیز شکسته شد. بر اساس دادههای دو سایت اعلام نرخ سکه و طلا، حدود ساعت ۳ بعدازظهر دیروز قیمت فروش سکه امامی حدود ۶ میلیون و ۵۲۰ هزار تومان بود. این قیمت ۱۴۰ هزار تومان بیشتر از روز اول هفته بود. به گفته برخی بازیگران این بازار، هیجان زیادی در بازار سکه وجود دارد و خریدها افزایش پیدا کرده است؛ در این میان، سفتهبازان نیز تلاش میکنند که این باور را در میان سایر معاملهگران جا بیندازند که فلز گرانبهای داخلی به مرز ۷ میلیون تومانی خواهد رسید. یکی از عللی که چنین دیدگاهی مطرح میشود،معاملات سکه رفاه است که معاملهگران عنوان میکردند در محدوده ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی قرار گرفته است. در کنار این، امید زیادی نسبت به افزایش بهای طلای جهانی در هفته جاری وجود دارد که به نظر میرسد این موضوع نیز در افزایش خریدهای بازیگران بازار سکه نقش داشته است. البته این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که در شرایط نااطمینانی بهطور سنتی تقاضا برای خرید سکه و طلا افزایش پیدا میکند.
با این حال، برخی از فعالان نیز باور دارند افزایش قیمت سکه و طلا موقت است و ادامه نخواهد یافت. از نظر این گروه رشد این روزهای بازار هیجانی است و سفتهبازان به دنبال آن هستند که با ایجاد جو روانی پیرامون نااطمینانیهای حاصل از گسترش ویروس کرونا، خریدها را افزایش دهند. با این وجود، از نظر آنها، بازار، ماه رمضان را پیش رو دارد و در آن مقطع زمانی تقاضا برای خرید طلا تا حدی کاهش پیدا میکند. در این میان، عدهای از معاملهگران نیز باور دارند تا زمانی که طلای جهانی افزایشی است، میتواند از قیمت سکه در بازار داخلی نیز حمایت کند.
رشد هیجانی یا بنیادی دلار؟
برخی از معاملهگران باور دارند که رشد سکه ودلار در شرایط کنونی بیشتر تحت تاثیر متغیرهای هیجانی است و با فروکش هیجانات قیمتها نیز راه رفته را بازخواهند گشت. از نظر این گروه تقاضای فیزیکی برای اسکناس دلار در بازار وجود ندارد و حجم معاملات نقدی بسیار پایین آمده است. تقاضا برای خرید ارز به منظور مسافرت به کشورهای خارجی نیز دیگر تقریبا در بازار وجود ندارد. در کنار این، آنها باور دارند معاملات حوالهای نیز به دلیل سخت شدن جابهجایی کالاها کاهش یافته است. در واقع دستهای از بازیگران ارزی عنوان میکنند که هم تقاضای نقدی در بازار کاهش یافته است و هم تقاضای حوالهای نمیتواند به اندازه گذشته باشد. در این میان، آنها دلیل رشد قیمتی دلار را در عامل هیجانات جستوجو میکنند و اعتقاد دارند به دلیل نگرانیهایی که به واسطه گسترش ویروس کرونا ایجاد شده است، سفتهبازان توانستهاند با ایجاد هیجان و خریدهای فردایی دیگر بازیگران را نیز به خرید ارز ترغیب کنند.
با این حال، دسته دیگری از فعالان بازار باور دارند رشد کنونی قیمتها از عوامل بنیادی نیز پشتیبانی میشود. به گفته آنها، کاهش شدید قیمت نفت یکی از مهمترین متغیرهای بنیادی است که انتظارات افزایشی را در بازار ارز و سکه بالا برده است. ادامه تحریمها و کسری بودجه دو نگرانی دیگری هستند که از نظر برخی فعالان، افزایشیها را به رشد بیشتر قیمت امیدوار کرده است. در این میان برخی فعالان اعتقاد دارند در صورتی که نرخ سود بانکی نیز کاهش پیدا کند، احتمال افزایش خرید ارز و سکه وجود دارد.
در چنین شرایطی بیشتر معاملهگران باور دارند یکی از مهمترین عواملی که موجب شده است رشد دلار بهصورت آرام و نه با سرعت زیاد صورت بگیرد، هیجانی است که این روزها در بازار سهام وجود دارد. از نظر این گروه در صورتی که شاخص کل بورس تغییر مسیر دهد، احتمال افزایش نوسان در بازار ارز و سکه بیشتر میشود.
برخی از معاملهگران فنی بازار نیز به عوامل دیگری اشاره میکنند که انتظار افزایشی را در آنها تقویت کرده است. از نظر آنها بازار در دو ماه گذشته بیشتر گرایشهای افزایشی از خود نشان داده است و تا زمانی که قیمت بالای محدوده ۱۵ هزار و ۸۰۰ تومانی قرار دارد، نمیتوان انتظار افت زیادی را برای قیمت دلار داشت.
تغییرات یکماهه قیمت انواع سکه و طلا در اسفندماه ۹۸
بررسی قیمت سکه تمام بهار آزادی در فاصله بین ۲۷ بهمن تا ۲۷ اسفندماه ۱۳۹۸ در بازار آزاد شهر تهران نشان میدهد که این کالا ۲/ ۱۶ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است.
به گزارش «ایبِنا» معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی نوشت: در یک ماه منتهی به ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید بهطور میانگین در بازار ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله میشده است که این رقم در یک ماه منتهی به ۲۷ اسفندماه ۱۳۹۸ به ۶ میلیون و ۴۰ هزار تومان افزایش یافته است.
قیمت فروش هر قطعه نیم سکه بهار آزادی نیز طی این مدت از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به ۳ میلیون و ۵۰ هزار تومان افزایش یافته است که رشدی ۱۳ درصدی را نشان میدهد. در حالی که هر قطعه ربع سکه بهار آزادی در یک ماه منتهی به ۲۷ بهمن ماه ۱۳۹۸ معادل یک میلیون و ۶۳۰ هزار تومان دادوستد میشده اما این رقم برای یک ماه منتهی به ۲۷ اسفندماه به یک میلیون و ۷۵۰ هزار تومان افزایش یافته که ۴/ ۷ درصد افزایش را تجربه کرده است.
معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارش خود اعلام کرده که هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز که در مدت مورد گزارش ۵۳۳ هزار و ۳۰۰ تومان فروخته میشده، به ۶۰۹هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته است. بنابراین طلا نیز در این مدت ۳/ ۱۴ درصد افزایش داشته است.
این در حالی است که قیمت هر اونس طلای جهانی در این مدت ۲/ ۳ درصد کاهش را تجربه کرده است. در یک ماه منتهی به ۲۷ بهمن ماه ۱۳۹۸ میانگین قیمت هر اونس طلا، یک هزار و ۵۸۴ دلار بوده که تا ۲۷ اسفندماه به یک هزار و ۵۳۳ دلار کاهش یافته است.
با این حساب بیشترین افزایش قیمت مربوط به سکه تمام بهار آزادی با ۲/ ۱۶ درصد و کمترین افزایش قیمت نیز مربوط به ربع سکه با ۴/ ۷ درصد بوده است.