شهید والامقام دکتر مصطفی چمران چهره و نام شناخته شده ای برای نسل های مختلف انقلاب و پیش از انقلاب اسلامی است. با گذر سال ها، ضروری است سالگرد شهادت شخصیت های منحصر بفردی چون ایشان فرصتی برای واکاوی بخش هایی از زندگی و سیره تحسین برانگیزشان باشد تا درس های بی انقضای این بزرگان برای نسل های مختلف ورق بخورد و چراغ راهی برای همه ما باشد.
مطالعه در زندگی شهید دکتر چمران، سراسر انباشته از آموزه های انسانی، دینی و اخلاقی است. این شهید بزرگوار که از دانش آموختگان مدرسه مشهوردارالفنون، دانشکده فنی دانشگاه تهران و دانشگاه تگزاس بود، در کنار فعالیت های علمی در بالاترین سطح دانشگاهی و پژوهشی دنیا، هیچ گاه فارغ از ایفای نقش های اجتماعی، سیاسی و شرعی خود به عنوان یک ایرانی مسلمان نشد و با تشکیل انجمن اسلامی دانشجویان آمریکا در سال 1341، پایه های تفکر انقلابی را در میان دانشجویان ایرانی بنیان نهاد.
به کارگیری تخصص و توانمندی علمی توام با تعهد و پارسایی چمران در فعالیت های مبارزاتی در خط مقدم جبهه های نبرد حق علیه باطل، پافشاری بر آرمان طاغوت ستیزی، تربیت و آموزش رزمندگان اسلام در نقاط حساس کشورهای مختلف اسلامی، تصدی وزارت دفاع کشور با حکم حضرت امام خمینی (ره) و پس از مدتی انتخاب به عنوان نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، نمونه و الگوی شایسته ای از عالمِ عامل بودن برای هر انسان آزاده ای است که می توان آن را تلفیق علم و عمل به سبک چمران نامید.
الگویی که امروز کشور عزیزمان بیش از هر زمان دیگری نیازمند برجسته سازی و تقویت و ترویج آن است، چرا که مناسبات نوین در عرصه های مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی مستلزم تجهیز به علم و دانش روز و عمل به آن ها بر محور اخلاق و تعهد است.
در سالگرد شهادت این شهید عالیقدر که به تعبیر حضرت امام (ره) "با عزت و عظمت و با تعهد به اسلام جان خودش را فدا و در این دنیا شرف را بیمه کرد" صمیمانه آرزو می کنم همه ما به قدر وسع و توان معنوی، با مطالعه خاطرات، نوشته ها، داستان زندگی و مناجات های عارفانه ایشان، از آموزه های علمی، عملی و اخلاقیشان بهره مند شویم.