بانکداری ایرانی ـ مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ های خوراکی وزارت جهادکشاورزی گفت: امکان شناسایی قارچ سمی در محل رویشگاه های طبیعی و جنگلی برای مردم عادی بدون بررسی های آزمایشگاهی به هیچ عنوان قابل تشخیص نیست.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «غلامرضا تقوی» روز شنبه در نشست خبری به منظور تشریح خطرات مصرف قارچ های وحشی و خودرو افزود: هیچ روشی برای بیخطر کردن قارچهای سمی وجود ندارد و باید اطلاعرسانی شود با وجود تولید مناسب سالانه قارچ خوراکی توسط تولید کنندگان هیچ ضرورتی ندارد که مردم از قارچ های عرصه های طبیعی استفاده کنند.
وی عمده مشکل مصرف قارچ های وحشی سمی در رویشگاه های طبیعی و حجم بالای تلفات سال گذشته ناشی از این موضوع را فقر فرهنگی و اطلاع رسانی دانست و گفت: مسمومیت و مرگ هموطنان در سال گذشته به خاطر خوردن قارچ سمی، اتفاقی نبود زیرا در سالهای پیش هم ما شاهد چنین اتفاقاتی بودیم، اما سال گذشته علاوه بر تلفات بالا به اقتصاد کشور خسارت وارد شد زیرا رسانه ها با انتشار اخبار غیر حرفه ای باعث شدند که مردم از خوردن قارچ وحشت داشته باشند و مصرف این محصول کاهش یابد.
وی با بیان اینکه بررسی ها نشان می دهد که اطلاع رسانی نادرست و به موقع در افزایش مسمومیت قارچی نقش موثری داشته است، افزود: برای جلوگیری از چنین وقایعی امسال تصمیم گرفتیم کار را زودتر شروع کنیم و از شهریور سال گذشته طرح جلوگیری از وقوع مسمومیت را اجرایی کنیم.
مدیرکل دفتر امور گلخانهها، گیاهان دارویی و قارچهای خوراکی وزارت جهادکشاورزی نصب هلوگرام روی بسته های قارچ را از راه های اطمینان بخشی به مردم برای مصرف این محصول دانست و تصریح کرد: یک میلیون هولوگرام آماده چاپ داریم که با هزینه انجمن قارچ روی بستههای قارچ نصب خواهد شد.
تقوی ادامه داد: همچنین تشکیل کارگروهی برای هم افزایی در سطح ملی و استانها پیشنهاد شده که محور اصلی کار بر اساس آموزش و اطلاع رسانی است.
به گفته وی، در طرح جلوگیری از وقوع مسمومیت قارچی، بروشورهایی برای 16 استان هدف تعیین شده که انتظار می رود مردم به هشدارهایی که از امسال در محل رویشگاهها نصب خواهد شد، توجه کنند.
وی اظهار داشت: با وجود شروع فصل رویش قارچ های وحشی سمی در رویشگاه ها مکاتباتی با استانداری های کشور انجام شده و قرار است سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اطلاع رسانی به موقع و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هلال احمر و اورژانس کشور برای خدمات رسانی به مصدومان همکاری کنند.
این مقام مسئول اضافه کرد: اگر سال گذشته وزارت بهداشت، هلال احمر و اورژانس آمادگی لازم را داشتند، در برخی موارد با یک اقدام بالینی ساده میتوانستند بخشی از مشکلات را در این خصوص حل کنند.
تقوی درباره برنامه وزارت جهادکشاورزی در تولید قارچ خوراکی گفت: طبق برنامه ششم توسعه قرار است تولید این محصول به 200 هزار تن در سال برسد که علاوه بر افزایش مصرف داخلی می تواند بر توسعه صادرات نیز اثر داشته باشد.
** سالانه 10 هزارنفر در دنیا مسمویت قارچی می گیرند
«محمدرضا آصف شایان» عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور گفت: ایران دارای 2 هزار قارچ کلاهکدار است که حدود ۵۰ نوع آن سمی و ۶ نوع آن کشنده است و مشکلی که در بهار سال گذشته برای هموطنان ایجاد شد به خاطر یکی از این گونههای سمی بود.
وی اضافه کرد: با توجه به آمارهای هواشناسی درخصوص بارش های فصلی و افزایش رطوبت، بهار امسال فصل افزایش رشد برای قارچ خواهد بود بنابراین باید با همکاری یکدیگر بهار کم خطری داشته باشیم.
وی با انتقاد از اطلاع رسانیهای ضعیف در این خصوص در چند سال گذشته توسط دستگاه های ذیربط افزود: مسمومیت قارچی در دنیا متداول و رایج است به طوری که گزارش سال ۲۰۱۸ در آمریکا نشان می دهد سالانه بین 8 تا 10 هزار نفر مسمومیت قارچی در دنیا داریم.
به گفته آصف، این میزان مسمومیت در ایتالیا و فرانسه بین 6 تا 10 هزار نفر و انگلیس هم اندکی کمتر است، اما این کشورها به دلیل اطلاع رسانی به موقع و فرهنگ سازی مناسب آسیبی به صنعت قارچ شان وارد نمیشود.
وی درباره آمار رسمی و غیررسمی فوت شدگان سال گذشته مسمویت قارچی گفت: علاوه بر آمار رسمی بیمارستان ها در خصوص فوت شدگان، عده ای در روستاها فوت شدند که به بیمارستان مراجعه نکرده بودند، بنابراین آمار غیر رسمی ما در زمینه مسمومیت و فوت بیشتر از این رقم ها بوده است.
** خودداری از مصرف قارچ های جنگلی در دنیا اطلاع رسانی می شود
«حسین ریاحی» عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی نیز به خبرنگاران گفت: در بیشتر کشورهای دنیا مسمومیت قارچی وجود دارد، زیرا علائم هشداردهنده در رویشگاهها و جنگلها نصب شده است، ضمن اینکه جزوه هایی به مردم داده میشود و آنها را از خطرات قارچهای سمی آگاه می کند.
وی ادامه داد: حتی پایگاه هایی در برخی کشورها وجود دارد که اگر فردی قارچی در عرصه های طبیعی بچیند، می تواند با مراجعه به این پایگاه ها از سمی بودن یا نبودن آن مطلع شود.