وزیر ارتباطات، نمایندگان فعلی و سابق مجلس شورای اسلامی و مدیران فرهنگی از جمله افرادی بودند که در جشنواره سی و هفتم حضور یافتند و برخی آثار را تماشا کردند. در ادامه ارزیابی جشنواره این دوره را از نگاه این افراد بخوانید.
جشنواره فجر نمایش دهنده شادیها در دهه فجر است
عماد افروغ، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم در مورد برگزاری سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر و تاثیر آن در جامعه گفت:من قائل به این موضوع هستم که جشنواره توانسته نمایش دهنده شادیها در ایام دهه فجر باشد، معتقدم ایام و دههای برای شادی های تاریخی، هویتی و فرهنگی ملت ما و برگزیدن بهترین فیلمهای سال انتخاب شده است. البته این به معنای آن نیست که فیلم هایی که انتخاب می شوند بهترین هستند اما توسط هیاتی انتخاب و توسط هیاتی داوری میشوند که از نظر آنها بهترین فیلمها هستند. شاید اگر هیات دیگری بیاید انتخاب دیگری داشته باشد. این را از این بابت میگویم که کسانی که فیلم شان از طرف هیات داوری یا انتخاب، برگزیده نمیشوند یا مشمول جایزه نمیشوند، تصور نکنند که فیلم فاخری نساختند. فیلم فاخر میتواند ملاک ها و معیارهایی از جمله استقبال مردمی یا اثربخشی در جامعه داشته باشد.
افروغ که سابقه عضویت در هیات انتخاب جشنواره فیلم فجرا در کارنامه خود دارد، با تاکید مجدد براینکه انتخاب دهه فجر برای برگزاری جشنواره انتخاب مناسبی است گفت: جشنواره فیلم فجر توانسته جای خود را در این ایام و بین مردم باز کند. حتی معتقدم کسانی که اعتراض دارند که چرا فیلمشان انتخاب نمیشود و من به این اعتراض همیشه نگاه مثبتی دارم، آنها هم نگاه خوبی دارند. این اعتراض حکایت از آن دارد که نگاه خوبی به دهه فجر و جشنواره فجر دارند چون اگر حساسیتی نداشتند که معترض نمیشدند.
او در جمعبندی جشنواره سی و هفتم گفت: به نظر من جشنواره فیلم فجر خیلی خوب و موفق بوده و خوشبختانه حضور پرنشاطی را در جشنواره فیلم فجر شاهد هستیم. استقبالی که مردم و جوانان از این جشنواره می کنند حکایت از این انتخاب مناسب دارد.
جشنواره فیلم فجر اقدامی ماندگار و موفق است
محمدرضا باهنر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نایب رئیس سابق مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از اقدامات خوب، ماندگار و صدقه جاریهای که در این سالها اتفاق افتاده است، جشنواره فیلم فجر است. این جشنواره سکو و ابزاری شده تا کسانی که پویا هستند یا حرفهای نو دارند فرهنگ ایران، انقلاب و اتفاقات مهمی که در کشور ما افتاده است، را با زبان هنر به دیده و گوش مخاطبان برسانند.
باهنر همچنین گفت: در مجموع جشنواره فیلم فجر یکی از موفقترین کارهای فرهنگی و هنری است، البته جاهایی، آدم حس میکند مقداری متوقف شده است. البته گاهی ایرادی ندارد که سوژههای آن تکراری شده باشد، مثلا شاید بتوان تا دهها سال دیگر به موضوع دفاع مقدس که ظرایف و گوشههای قابل توجهی دارد، پرداخت. باید نقطههای برجسته، خاص و متفاوت این نوع اتفاقات و وقایع را کشف کنند و به مخاطبان به درستی منتقل کنند.
برگزاری جشنواره در شهرستانها را باید به فال نیک گرفت
محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات ایده برگزاری همزمان جشنواره فیلم فجر در تهران و دیگر استان ها را تقدیر کرد. او با اشاره به نقش جشنواره فیلم فجر استانی در ایجاد شور و نشاط عمومی، گفت: برگزاری جشنواره فجر در استان ها، همزمان با جشنهای پیروزی انقلاب اسلامی را به فال نیک باید گرفت. بسیار خوشحالم که این جشنواره همزمان با تهران در مرکز استان ها و شهرستان ها اکران می شود. امیدواریم زمان و تعداد اکران ها در مرکز استان ها و شهرستان ها بیشتر شود.
برگزاری جشنواره فیلم فجر به دهه فجر رنگ خاصی میدهد
محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، درباره برگزاری جشنواره فیلم فجر گفت: راهاندازی جشنواره فیلم فجر همزمان با سالگرد انقلاب اسلامی به نظرم بستر مناسبی را برای پیوند خوردن گروههای مختلف هنری با انقلاب فراهم کرد.
صادقی با اشاره به اهمیت دهه فجر گفت: برگزاری جشنوارههای فرهنگی و هنری در دهه فجر که مقطع مهمی است به آن معنا و رنگ خاصی میدهد. خوشبختانه از اولین سالهای بعد از انقلاب اسلامی این جشنواره راهاندازی شد و به نظر من توانست با پیوند دادن این هنر یعنی سینما با انقلاب اسلامی حاشیهای امن برای آن درست کند.
او همچنین گفت: رفتهرفته جشنواره فیلم فجر تبدیل به نوستالژی شده است. خود من به عنوان تماشاگر ساده درگیر این جشنواره بودهام. پیوند انقلاب و سینما با برگزای هر ساله این جشنواره تکرار میشود. شاید لزوما فیلمهایی که در این جشنواره نمایش داده میشوند، درباره انقلاب نباشند اما این تقارن و همزمانی پیام خوبی داشته است و تاثیر مثبتی میگذارد.
جشنواره فیلم فجر از دستاوردهای موفق انقلاب است
عباس آخوندی با اشاره به اینکه یکی از دستاوردهای خوب انقلاب، جشنواره فیلم فجر است، گفت: از جمله حوزههایی که ایران توانسته در سطح بینالمللی ظهور و بروزی داشته باشد عرصه فیلم بوده است و ایرانیان حرفی برای گفتن دارند. با اینکه فیلم و سینما یک صنعت کاملا مدرن است، اما میشود از جشنواره فجر و سینمای ایران به عنوان یک دستاورد موفق یاد کرد.
این چهره سیاسی و اقتصادی در پاسخ به این سوال که سینما چقدر میتواند نقش تاثیرگذار در فضای جامعه داشته باشد، تاکید کرد: سینما قطعا میتواند خیلی موثر باشد، اما اینکه چقدر موثر است را نباید در خود سینما تحقیق کرد. توسعه فرهنگی بخشی از توسعه ملی است و کسانی که برنامهریز توسعه ملی هستند باید برای حوزه فرهنگ کارکرد مشخصی را قائل باشند، ولی متاسفانه کمتر به این امر توجه میشود.
ارزشهای انقلابی به واسطه جشنواره فجر محقق شده است
احمد توکلی معتقد است که رواج ارزشهای انقلابی، اسلامی و ایرانی فرهنگ ما از طریق سینما و جشنواره فیلم فجر تحقق پیدا کرده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، ارزیابی خود را از برگزاری رویدادهای هنری چون جشنواره فیلم فجر در راستای معرفی ارزشهای انقلاب اسلامی اینطور بیان کرد: وقتی یک دولت یا حکومت یک جشنواره راه میاندازد یا برگزار میکند، انتظار دارد فیلمهایی در آن به نمایش دربیاید که اهداف و ارزشهای بلند و والای ملت ایران را در نظر داشته و تعقیب کند، این مسئله خود به خود بر علاقهمندان به جشنواره و همچنین افراد حاضر در این رویداد تاثیرگذار است.
او ادامه داد: در واقع کسی جذب این جشنوارهها میشود که به وطن، دین و مردمش تعلق داشته باشد و اگر این تعلق ضعیف باشد در این جشنوارهها شرکت نمیکند. پس رواج ارزشهای انقلابی، اسلامی و ایرانی فرهنگ ما از طریق سینما و جشنواره فیلم فجر تحقق پیدا کرده و میکند.
او درباره ارتباط خود با سینما، گفت: چهار، پنج سال پیش از انقلاب نزدیک به سال ۴۷، ۴۸ به سینما میرفتم، پس از آن دیگر سینما را دنبال نکردم تا انقلاب شد، پس از انقلاب دوباره به سینما رفتم.
سینمای ایران به واقعیت نزدیک شده است
هادی خانیکی استاد علوم ارتباطات درباره روندی که این جشنواره در سی و هفت سال گذشته طی کرده است، گفت: جشنواره فیلم فجر از این رو که از استمرار، فراگیری و نگاه ملی برخوردار بود توانست تلاقیگاهی بین سینماگران قدیم و برجسته با سینماگران جوان و خلاق باشد و از طرف دیگر خود به یک آیین سالیانهای تبدیل شد که عملا مشتاقان سینما را در یک نقطه تماشایی قرار داد.
او گفت: یکی از ویژگیهای جدید سینمای ایران را میتوان ورود به حوزه اجتماعی و در کنار آن مستند دانست، سینمای مستند و اجتماعی دو عرصه جدیدی هستند که بر پیشینه سینمای ایران افزوده شدند. به نظرم سینمای اجتماعی از جمله دغدغهها و دل مشغولیهایش مسایل جامعه، تاریخی و فرهنگی چه از زبان مستند و چه داستانی شده است و این مرحله را در نزدیک شدن سینما با واقعیت میدانم.
حضور غرورآفرین فیلمسازان در جشنواره
محمدمهدی حیدریان مدیر باسابقه فرهنگی و سینمایی یکی از مهمترین ویژگیهای سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر را حضور فیلمسازانی دانست که کار فیلمسازی را بعد از انقلاب آغاز کردهاند. او درباره این ویژگی جشنواره گفت: این موقعیت بسیار غرورآفرین است. من قبل از انقلاب در حوزه تئاتر و عکاسی سابقه فعالیت داشتم و بعد به سینمایی آمدم که مورد لعن ترین حوزه فرهنگی جامعه بود و خوشحالم که ظرفیت مردم جامعه و شرایطی که برای سینما فراهم شد، به گونهای پیش رفت که آن را به شرایط امروز رساند. همان طور که امام در اولین سخنانشان و در کمال ناباوری همه از سینما یاد کردند، شاید این موضوع بود که ما را به سرعت به این سمت کشاند و فکر نمی کردیم در چهل سالگی ما در چنین جایی باشیم. وضعیت اقتصاد سینما به گونهای است که اکنون بسیاری از سرمایهگذاران خود مایل به سالنسازی هستند و این بسیار اتفاق مثبتی است. زمانی سینماگران ما تلاش میکردند امکانی برای حضور فیلمشان در جشنوارههای خارجی به وجود آورند، از این مرحله به گونهای عبور کردیم که بعد از مدتی دیگر جشنوارهای بدون فیلمهای ایرانی برگزار نمیشد و حالا مدتی است سینماگران ایرانی حضور بسیار پررنگی در داوریهای جشنوارههای بینالمللی دارند.
حیدریان در پایان سخنانش گفت: جایی که امروز هستیم سکوی خوبی برای جهش به دهه پیش روست. شاید اصلیترین شعار دهه پیش روی سینما اخذ سهم از بازار جهانی باشد. سینمایی با این مولفهها و با این راه طی شده حقش است که این سهم را به دست بیاورد و باید آن را خیلی وقت پیش به دست می آورد. همه چیز مهیا است تا ما بتوانیم از بازار تصویر جهان سهم بگیریم.
جشنواره فیلم فجر یکی از مهمترین اتفاقات سینمایی است
نادر طالبزاده دبیر کنفرانس بینالمللی افق نو در پاسخ به این سوال که برگزاری جشنواره فیلم فجر چقدر توانسته حال و هوای انقلاب و دهه فجر را زنده نگه دارد گفت: جشنواره فیلم فجر به معنای واقعی جشنواره است، مدتی که در پردیس سینمایی ملت بودیم رفت و آمد و شور و حال زیاد بود و این نشان از استقبال از جشنواره است.
این کارگردان در ادامه صحبتهایش گفت: ایران هم کشور مخلصی است و هم کشوری پر از مشکلات، ولی در فجر و سینمای فجر که یک جور آینه از وضع جامعه و خلاقیت جوانها است حس میشود که اتفاقات مهمی افتاده است. در واقع ایران است که در غرب همه چیز را بهم ریخت، از اول انقلاب اول آمریکا را بهم ریخت و آنها برای مقابه با جمهوری اسلامی کارهای بسیار و خرجهای زیادی برای خاموش کردن ایران کردند. در جشنواره امسال فیلمهایی جدی داشتیم که در شان چهلمین سال انقلاباند.
جشنواره فیلم فجر؛ اتفاق باشکوهی که در دهه فجر برگزار میشود
حجتالله ایوبی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران و رئیس اسبق سازمان سینمایی درباره برگزاری سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر گفت: جشنواره فیلم فجر باشکوهترین، مهمترین و یکی از دیدنیترین رویدادهایی است که در ایام فجر برگزار میشود. برگزاری این جشنواره حتی در ایام جنگ تحمیلی و دفاع مقدس هم متوقف نشده است. از طرف دیگر جشنواره فیلم فجر محل زایش است، از دل این جشنواره بود که جشنوارههای دیگری شکل گرفت. خوشبختانه، جشنواره فیلم فجر فضای خوبی درست کرده است تا مردم ایران آثاری که فرزندان این سرزمین تولید کردهاند ببینند. از این جهت برگزاری جشنواره فیلم فجر جای خوشبختی دارد.
ایوبی تاکید کرد: سینما را میتوانیم یکی از دستاوردهای چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی بدانیم. در واقع توسعه فرهنگ و هنر در همه عرصهها از دستاوردهای انقلاب اسلامی است، چه در عرصه تجسمی، خط، گرافیک و کاریکاتور. ما در این عرصهها به خصوص گرافیک و کاریکاتور هم پیش از انقلاب حرفی برای گفتن نداشتیم. این سینما محصول انقلاب است.
داوری جشنواره امسال حاصل نگاه فنی بود
احمد مازنی رییس کمیسیون فرهنگی مجلس، درباره برگزاری سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر گفت: جشنواره امسال نسبت به سالهای گذشته یک گام به پیش بود حاشیههای کمتری داشت و اگرچه داوران در تمام دورهها برای قضاوت شایسته تلاش کردند، ولی در این دوره به خصوص در انتخاب برگزیدگان داوریهای بهتری صورت گرفت.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: نکته مثبت داوری این دوره جشنواره فیلم فجر آن بود که هیئت داوران نخواستند به هر طریق ممکن همه را راضی کنند و جوایز را بین تمام فیلمها تقسیم کنند بلکه در یک نگاه منصفانه، برخورد فنیتری صورت گرفته است. ویژگیهای مثبت جشنواره فجر و سینمای ایران به مفهوم نقد نکردن آن نیست؛ بلکه نقدهایی بر این حوزه وارد است به ویژه آنکه سینمای ایران نتوانسته تاریخ انقلاب اسلامی را به خوبی عرضه کند.
او گفت: بخشهای دیگر نیز در معرفی تاریخی انقلاب اسلامی و فلسفه تحقق آن کوتاهیهایی داشته و دارند که همه باید به دنبال جبران این کوتاهیها باشیم و از جمله سینما میتواند نقش موثرتری در این جهت داشته باشد.
نگاه جدیدی به سینما با حضور فیلمسازان جوان تزریق شده است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جشنواره فیلم فجر در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی به بلوغ رسیده است، گفت: اعتماد تهیهکنندگان به فیلمسازان جوان کاربلد یکی از نکات برجسته جشنواره امسال بود که باید تداوم داشته باشد.
جمشید جعفرپور با اشاره به برگزاری موفق جشنواره سی و هفتم فیلم فجر، عنوان کرد: هر ساله ویترین سینمای ایران در این دهه برای علاقهمندان و اهالی رسانه و قلم به نمایش در میآید و امسال شاهد حضور فیلمهای خوب و با کیفیتتری نسبت به سالهای گذشته به لحاظ فیلمنامه و کارگردانی بودیم.
نماینده مردم لارستان، خنج و گراش در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از نکات برجسته جشنواره امسال فیلم فجر تنوع موضوعی و فیلمسازی کارگردانان ایرانی در ژانرهای مختلف بود که طیف وسیعی از مخاطبان را به خود جلب کرده بود، گفت: تنوع سوژهها و موضوعاتی که فیلمسازان به آن پرداخته بودند نسبت به دورههای دیگر کاملا متفاوت بود که این نگاه متفاوت با حضور فیلمسازان جوان چند سالی است که به سینمای ایران تزریق شده است.
او گفت: در ارزیابی کلی در فیلمهای این دوره، فیلمهای معطوف به موضوعات ملی و ارزشمند به لحاظ کمی تعداد بیشتری داشتند و به دلیل اینکه تهیهکنندگان به سراغ کارگردانان کاربلد رفته و این موضوعات را به آنها واگذار کردهاند این فیلمها مورد توجه هیأت داوران نیز قرار گرفت و تقریبا نظری که هیأت داوران داشتند با نظر عامه مردم مطابقت داشت لذا این مسیر باید ادامه داشته باشد. /
سینما جریان