بانکداری ایرانی - یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به صورتهای مالی ۹ ماهه شرکتهای بورسی، گفت: سودهایی که در صورتهای مالی شناسایی شده در دوره مالی مشابه سال آینده اصلاح خواهد شد اما مشکل اصلی بازار سهام در این روزها ابهام درباره بازگشت ارز ناشی از صادرات است.
فردین آقابزرگی در گفتوگو با ایسنا، درباره تأثیر اخبار مربوط به سیستم اروپای جایگزین سوئیفت ( SPV) در بازار سرمایه، اظهار کرد: سامانهای که ما نمیدانیم جزئیاتش چیست و خبری درباره مراودات مالی از طریق آن وجود ندارد، نمیتواند سبب شود که بازار سرمایه نسبت به وجودش واکنش مثبت نشان دهد.
وی درباره تاکید کرد: ابهامات در مورد مراودات مالی و بازگشت درآمدهای ناشی از صادرات نفت و فرآوردههای نفتی، این روزها موضوعی اصلی در اقتصاد و در نتیجه در بازار سرمایه است. از طرفی ارز صرف واردات میشود و از طرف دیگر ارز ناشی از صادرات کاهش مییابد و شکاف بین این دو بیشتر میشود. این موضوع نمیتواند برای بازار سرمایه حامل اخبار مثبت باشد.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: اگر برای صادراتمان، از کشورهای دیگر ارز خودشان را بگیریم مثلاً از هند روپیه دریافت کنیم، آن ارز را فقط در آن کشور میتوان خرج کرد. راه حل دیگر این است که باید کالاهای مورد نظرمان را از آن کشور وارد کنیم که این موضوع برای ما یک محدودیت جدی است.
آقابزرگی درباره وضعیت صنایع مختلف در بورس نیز گفت: شرکتهای معدنی، فولادی و شرکتهایی که از یارانه نرخ حاملهای انرژی استفاده میکنند هم نمیتوانند آن گونه که باید به کار خود ادامه دهند، چراکه در بخش مسکن و ساخت و ساز نیز با رکود نسبی مواجه هستیم و این رکود میتواند به شرکتهای معدنی و فولادی نیز تسری پیدا کند. در عین حال وضعیت درآمدی خودروسازها نیز مناسب نیست و این صنایع در کنار پالایشها و پتروشیمیها ۴۰ درصد کل ارز بازار را دارند که اگر شرایط خوبی نداشته باشند سهمهای دیگر نیز از آنها تبعیت میکنند.
وی یادآور شد: شرکتهایی که طی ۱۰ ماه اول سال ۱۳۹۷ با افزایش قیمت سهامشان روبرو شدند، عمدتاً شرکتهایی بودند که مشمول مانده ۱۴۱ میشدند یا با زیان عملکرد مواجه بودند. مانند شرکتهای بانکی. اما سهمهای که به صورت بنیادی قابل تحلیل بودند مثل سهمهای فولاد پتروشیمی و پالایشی نسبت به متوسط بازده بازار حداقل بازده را عاید سهامداران کردند.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه صورتهای مالی ۹ ماه شرکتها را چطور برآورد میکنید؟ گفت: افزایش سود ناخالص در دوره مالی منتهی به آذر ۱۳۹۷ در دوره مشابه بعدی خود را اصلاح خواهد کرد. یعنی افزایش سود در صورتهای مالی امسال، در سال آینده در قالب افزایش قیمت تمام شده خود را نشان میدهد و در نتیجه سودهای که امسال شناسایی شدند در سال بعد اصلاح میشوند، چرا که این سودها ناشی از مابهالتفاوت نرخ ارز بودند یا ناشی از یارانههایی که پرداخت میشد.
به گزارش ایسنا، در نیمه اول سال جاری با افزایش قیمت ارزهای خارجی، قیمت سهمها در بورس تهران با رشد مواجه شد و شاخص کل بازار سرمایه تا نزدیکی کانال ۲۰۰ هزار واحدی رفت. این شاخص تا امروز که ۱۱ ماه از سال ۱۳۹۷ میگذرد، رشد ۷۰ درصدی را نشان میدهد.