بانکداری ایرانی - عضو اتحادیه املاک گفت: با توجه به رشد قیمت و کاهش قدرت خرید متقاضیان، سازندهها واحدهای کوچک بسازند تا رکود مسکن طولانی نشود. ورود واسطهها باعث شد تا قیمت مسکن در یک سال گذشته بیش از حد افزایش یابد.
به گزارش فارس، عباس شوکتی امروز در حاشیه نخستین نمایشگاه مسکن، شهرسازی و بازآفرینی شهری در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بازار مسکن در رکود و قفل کامل قرار دارد، گفت: راهکارهای مناسبی میتوان برای خروج مسکن از رکود در این وضعیت اندیشید که یکی از این راهکارها شیفت و تمایل سازندههای مسکن به سمت ساخت واحدهای کوچک و متوسط میتواند باشد.
وی با اشاره به اینکه افزایش شدید قیمت مسکن در یک سال گذشته که میتوان گفت 50 درصد آن حباب بود، اظهار داشت: رشد شدید قیمت مسکن باعث کاهش قدرت خرید مسکن شده است؛ بنابراین اگر دولت اقدام به افزایش سقف تسهیلات مسکن کند، شاید قیمت مسکن باز هم افزایش پیدا کند اما به هر حال دولت باید راهکارهای مناسبی برای بالا بردن قدرت خرید متقاضیان انجام دهد.
عضو اتحادیه املاک با اشاره به اینکه دولت برای اجرای هر راهکاری برای رونق مسکن و یا افزایش قدرت خرید از راهکارهای کارشناسان بخش خصوصی استفاده کند، گفت: وزارت راه و شهرسازی میتواند زمینهای در اختیار خود را به قیمتهای مناسب در اختیار انبوه سازان قرار دهد.
شوکتی با بیان اینکه شاید افزایش تسهیلات خرید مسکن در این شرایط خروجی نداشته باشد، اما به هر حال گفت: برای بالا بردن قدرت خرید و افزایش عرضه مسکن دولت میتواند زمینهایی در اختیار سازندگان قرار دهد، اما نه به شیوه مسکن مهر. که در اطراف شهرها به گونهای احداث شدند که هیچ زیرساختی برای آنها در نظر گرفته نشده بود.
وی با تاکید بر اینکه اجرای بد و شاید جانمایی نامناسب مسکن مهر باعث شده است تا پروژه مسکن مهر بیش از 11 سال به طول بیانجامد، گفت: مسکن مهر از سال 68 کلید خورد اما در دولت نهم و دهم استارت اول زده شد، اما بدون اینکه از همان ابتدا به فکر زیرساختهای این پروژه مهم باشد.
عضو اتحادیه املاک در مورد خانههای خالی از سکنه در تهران گفت: در تهران 350 هزار واحد مسکونی خالی از سکنه وجود دارد که بیشتر این واحدها، واحدهای لوکس هستند که با مصالح گران احداث شدهاند. بنابراین اگر سازندگان مسکن به سمت واحدهای کوچک و بافتهای فرسوده بروند، قطعا رکود مسکن بیش از این طولانی نخواهد بود.
شوکتی با بیان اینکه تهران 3 هزار هکتار بافت فرسوده دارد، گفت: با مشوقهای لازم از سوی دولت و شهرداری مثل رایگان کردن عوارض پروانههای ساختمانی و یا خرید انشعاب انبوه سازان استقبال مناسبی از احیای بافتهای فرسوده خواهند کرد.
وی با بیان اینکه آمارهای بازار مسکن نشان میدهد که بازار مسکن تا یک سال قفل خواهد شد، ادامه داد: قیمت مسکن در یک سال گذشته بسیار تخیلی افزایش یافت و شاید بتوان گفت 40 تا 50 درصد آن حباب بود.
عضو اتحادیه املاک با بیان اینکه ورود سوداگران به بازار مسکن قیمت مسکن را بیش از پیش افزایش داد، گفت: مالیات بر عایدی سرمایه که این روزها بحث بررسی و تصویب آن در کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح است، قطعا میتواند در ثبات بازار و قیمت مسکن موثر باشد.
شوکتی با بیان اینکه افزایش قیمت تمام شده مسکن نقش به سزایی در قیمت مسکن دارد، گفت: دولت میتواند با مشوقهایی از افزایش قیمت تمام شده مسکن جلوگیری و در نهایت از افزایش قیمت مسکن از سوی برخی سازندهها که دوست دارند، سودهای بیش از 100 درصدی در ساخت و ساز دریافت کنند، بگیرند.
به گفته وی دریافت سود متعارف از سوی سازندهها باید در حد 30 تا 40 درصد باشد.