بانکداری ایرانی - عضو هیئت رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: یکی از راهکارهای تنظیم بازار و ثبات در قیمت کالاهای اساسی استفاده بیشتر از بستر بورس کالا است؛ چرا که خریدار و مصرفکننده در بورس در رقابتی برابر به دادوستد میپردازند.
به گزارش تسنیم به نقل از سنا، تقی کبیری در خصوص برگزاری نشست با وزرای اطلاعات و صمت با محوریت تنظیم بازار کالاهای اساسی عنوان کرد که در این نشست به موضوع لزوم ارتقای شفافیت در دادوستد کالاها و استفاده بیشتر از ظرفیت های بورس کالا در ایجاد شفافیت در اقتصاد تاکید شد.
وی گفت: در ماههای گذشته تحت تاثیر نوسانات قیمتی در بازار ارز، قیمت کالاهای مختلف با تغییر قابل توجهی روبرو شد و متاسفانه نرخ برخی از کالاها در کشور بهصورت نجومی بالا رفت که با وجود کاهش نرخ ارز در هفتههای اخیر همچنان شاهد روند صعودی قیمتها هستیم که این امر باعث نگرانی نمایندگان مجلس به ویژه اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شده است.
عضو هیئت رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: دلیل عدم کاهش قیمتها پس از افت بهای ارز، نبود نظارتهای موثر در خصوص قیمتگذاری کالاهای اساسی است. به همین دلیل متاسفانه زمانی که قرار است افزایش نرخ داشته باشیم، این رشد قیمت به راحتی و به سرعت انجام میشود، اما در زمان برگشت قیمتها به دلیل عدم نظارت کارآمد، قیمتها اصلاح نمیشود.
وی ادامه داد: در نبود این نظارت دقیق و موثر شاهد آن هستیم که وقتی قیمت ارز بالا میرود، قیمت همه کالاها افزایش مییابد؛ در حالی که نباید چنین اتفاقی بیافتد؛ چرا که افزایش نرخ ارز باید فقط کالاهای مرتبط را شامل شود نه همه کالاها را.
کبیری تصریح کرد: در همین راستا و برای بررسی راهکارهای موجود جهت بهبود اوضاع، کمیسیون اقتصادی مجلس از جنبه نظارتی، از وزرای اطلاعات و صمت دعوت کرد تا با حضور در این کمیسیون، علت این موضوع را پیگیری کنند و اگر راهکاری هم برای ثبات و تنظیم بازار وجود دارد در حوزه قانون گذاری بتواند کمک هایی را انجام دهد.
مزایای شفافیت بورس کالا برای اقتصاد
وی یکی از راهکارهای تنظیم بازار و ثبات در قیمت کالاهای اساسی را استفاده بیشتر از بستر بورس کالا عنوان کرد و افزود: از مهمترین فاکتورهای بورس کالا، ایجاد شفافیت بوده که این فاکتور در اقتصاد ایران بسیار ارزشمند است؛ چراکه خریدار و مصرف کننده در مبادله یک کالا در بورس به شکل واقعی از جزییات آن کالا همچون استانداردهای تولید، کیفیت، قیمت و سایر موارد مطلع میشوند و در رقابتی برابر به دادوستد میپردازند.
نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس اظهار داشت: بورس کالا با توجه به مزیتها و سازوکار شفافی که در اختیار دارد می تواند در تنظیم بازار و ثبات نرخ کالاها و حذف دلالان و واسطهگران تاثیر بسزایی داشته باشد، اما باید به این نکته توجه داشت که تنظیم بازار کالاهای اساسی تنها با استفاده از ظرفیتهای بورس قابل حل نیست و باید همزمان با استفاده از ظرفیتهای موجود در بورس، نظارتهای بیشتری را در بازار اعمال کرد.
عضو هیئت رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در این راستا دولت میتواند در کنار استفاده از سازوکار بورس کالا با نظارت دقیق و مستمر برای ایجاد ثبات در بازار تلاش کند و متناسب با کاهش قیمت دلار قیمتها را نیز تنظیم کند؛ به ویژه در مورد کالاهایی که ارتباطی به نرخ دلار نداشته است.
کبیری با بیان اینکه بورس کالا طی یک دهه گذشته در حوزه شفافیت کمک بزرگی به اقتصاد کشور کرده است، گفت: فعالان صنعت به خوبی اوضاع گذشته بازار کالاها، معاملات زیرزمینی و رابطهای و فسادزا را به یاد دارند، اما شرایط امروز قابل مقایسه با آن زمان نیست و آمار معاملات به واسطه بورس کالا شفاف شده است.
عضو هیئت رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان گفت: در معاملات کالاها خارج از بورس کالا، اطلاعات مربوط به مبادلات و موارد مرتبط به دادوستدها، به مردم و مسئولان منعکس نمی شود؛ به این ترتیب با توجه به اینکه در بورس کالا با ثبت دقیق اطلاعات مربوط به معاملات کالایی روبه رو هستیم باید در توسعه عرضه کالاها در این حوزه تلاش کنیم.