کد خبر: ۱۴۵۹۷۲
تاریخ انتشار: ۱۸:۰۱ - ۱۲ آبان ۱۳۹۷ - 03 November 2018
سیاست آمریکا در پایان مهلت 180 روزه برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران که با تهدید، تبلیغات و هیاهوی بسیار همراه بود، در مقابل دیپلماسی نفتی آرام و بی سر و صدای ایران شکست خورد به طوری که صادرات ایران به صورت رازآلود و از طریق شیوه های خاص همچنان ادامه دارد.
 بانکداری ایرانی - سیاست آمریکا در پایان مهلت 180 روزه برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران که با تهدید، تبلیغات و هیاهوی بسیار همراه بود، در مقابل دیپلماسی نفتی آرام و بی سر و صدای ایران شکست خورد به طوری که صادرات ایران به صورت رازآلود و از طریق شیوه های خاص همچنان ادامه دارد.

به گزارش ایرنا، همزمان با اعزام نمایندگان آمریکا به کشورهای خریدار نفت ایران برای به صفر رساندن صادرات نفت کشورمان که با تبلیغات و هیاهوی زیادی همراه بود، ایران نیز بدور از سروصدا و به آرامی، دیپلماسی نفتی خود برای مقابله با این سیاست واشنگتن را در پیش گرفت که در نهایت به ناکام گذاشتن این طرح منجر شد. 
تهران با درک این واقعیت که بازارهای جهانی به نفت ایران نیاز دارد با بهره گیری از ابزارها و روش هایی که هیچ گاه اعلام نکرد، توانست جایگاه خود در عرصه بازار انرژی حفظ کرده و واشنگتن را ناچار به عقب نشینی کند.
حسن روحانی رئیس جمهوری در جلسه اخیر هیات دولت خطاب به مقام‌های آمریکایی گفت: شما نه می‌توانید نفت ایران را قطع کنید و نه می‌توانید به آن حدی که مورد نظرتان است، برسانید.
روحانی ادامه داد: «مطمئناً آمریکا در این توطئه جدید علیه ایران پیروز نخواهد شد، کما اینکه قدم به قدم در حال عقب‌نشینی هستند. نخست گفتند صادرات نفت ایران را به صفر می‌رسانیم، بعد گفتند که در نوامبر نمی‌شود به صفر برسانیم، چند ماه بعد ممکن است و بعد کم کم گفتند نمی‌شود به صفر برسانیم و می‌خواهیم صادرات نفت را کم کنیم.»

** تهدیدهای پر هیاهوی ترامپ 
آمریکا بعد از خروج از برجام در اردیبهشت ماه امسال اعلام کرد همه تحریم ها علیه ایران را در 2 مهلت زمانی 90 و 180 روزه باز می گرداند.
دور نخست این تحریم ها، 6 اوت (15 مرداد) اعمال شد و مرحله دوم آن که بخش هایی مانند صنعت نفت را هدف قرار داده بود، قرار است از چهارم نوامبر (13 آبان) اجرا شود؛ بر اساس سیاست آمریکا باید در چهارم نوامبر صادرات نفت ایران به صفر می رسید.
دونالد ترامپ بارها هشدار داد همه مشتریان نفت ایران باید تا زمان سر رسیدن مهلت 180 روزه چهارم نوامبر خرید نفت از ایران را متوقف کنند زیرا عواقب بدی در انتظار آنها خواهد بود.
پس از آن، مقام های ارشد و فرستادگان واشنگتن روانه کشورهای واردکننده نفت ایران شدند تا آنها را مجاب به توقف خرید نفت از کشورمان کنند که در این مسیر از هیچ تهدید و فشاری نیز خودداری نکردند.

** معافیت هشت کشور از تحریم‌ نفتی آمریکا
آمریکا که ابتدا اعلام کرده بود همه کشورها بدون هیچ اغماضی و چشم پوشی ملزم به توقف کامل خرید نفت از ایران هستند به تدریج مجبور به پذیرش این واقعیت شد که قادر نیست نفت ایران را از بازارهای جهانی حذف کند.
گذشت زمان نشان داد که حذف نفت ایران از بازارهای جهانی امکان پذیر نیست و سایر کشورها قادر به جبران خلاء ناشی از قطع صادرات نفت ایران نخواهند بود، بر این اساس، واشنگتن مجبور شد که در سیاست خود بازنگری کند و به مشتریان نفتی ایران معافیت بدهد.
بنابراین، گام به گام در سیاست تحریم نفتی ایران عقب نشینی کرد تا این که در نهایت دیروز (جمعه) منابع خبری از موافقت آمریکا با معافیت هشت کشور از تحریم نفتی خبر دادند.
بر این اساس، خبرگزاری بلومبرگ به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دولت آمریکا تصمیم به مستثنی کردن هشت کشور از تحریم‌های نفتی علیه ایران گرفته است.
ژاپن، هند، کره‌ جنوبی و چین در میان این کشورها هستند. از چهار کشور دیگر در این گزارش اسم برده نشده است.
منابع آگاه در دولت آمریکا به بلومبرگ گفته‌اند که کاخ سفید با وجود تلاش برای قطع درآمدهای نفتی ایران، ناچار به صدور این معافیت‌ها برای جلوگیری از افزایش قیمت‌ها در بازار جهانی شده است.
بلومبرگ در همین ارتباط به نقل از یک منبع دولتی دیگر نوشته که واشنگتن با وجود صدور معافیت، خواستار کاهش واردات نفت ایران از سوی همه کشورهای یاد شده است؛ موضوعی که با مخالفت شرکای تجاری مهم تهران مواجه شد.
انتظار می‌رود فهرست کشورهای معاف از تحریم‌های نفتی علیه ایران روز دوشنبه اعلام شود.
همچنین رسانه های ایتالیایی در آستانه دور جدید تحریم های آمریکا علیه ایران، از احتمال معاف بودن ایتالیا از این تحریم ها خبر داده و اعلام کردند که این کشور می تواند به واردات نفت از ایران ادامه دهد.
به گزارش شبکه خبری دولتی «رای نیوز 24» ایتالیا، شامگاه جمعه با عنوان «ترامپ با ضربه به صادرات نفت ایران به اروپا، بجز ایتالیا سیلی زد» نوشت: به عقیده منابع رسمی آمریکا، ایتالیا می تواند به همراه هفت کشور دیگر از جمله هند و کره جنوبی به واردات نفت از تهران ادامه دهد.

** ادامه صادرات راز آلود نفت ایران
واشنگتن نتوانست صادرات نفت ایران را متوقف کند، تنها نتیجه فشار آمریکا برای توقف صدور نفت ایران، رمزآلودن شدن نحوه صادرات و مقصد فروش نفت کشورمان بود به طوری که مقام های آمریکایی از کشف نحوه صادرات نفت ایران عاجز و درمانده شده اند.
خبرگزاری انگلیسی رویترز که پیوسته تحولات بازار جهانی نفت را رصد می کند، در این باره نوشت: نمی توان جلوی صادرات نفت ایران را گرفت و به هرحال تهران نفت خود را صادر خواهد کرد.
«کسب اطلاع دقیق از میزان صدور نفت خام ایران و آمار دقیق نفتکش هایی که نفت خام ایران را به گوشه و کنار جهان ارسال می کنند؛ به یک راز بدل شده است.»
رویترز گزارش داد: دولت ترامپ همه تلاش خود را می کند تا روز 13 آبان صادرات نفت ایران را قطع کند و پس از قطع جریان نفت ایران؛ قیمت جهانی نفت خام بالا نرود. اما یک مشکل اساسی وجود دارد. ایران اگر موفق شود نفت خود را صادر کند؛ در این زمینه شفاف سازی نخواهد شد. بنابراین سایر اعضای اوپک از جمله عربستان نمی دانند، آیا نفت ایران از بازار کم شده یا نه؟
منبع آگاه ایرانی در این مورد می گوید: «معافیت از تحریم ها اتفاق خواهد افتاد و عربستان و روسیه نمی توانند جای نفت ایران را پر کنند».
شبکه خبری سی.ان.بی.سی در گزارشی نوشت: به رغم نزدیک شدن دور دوم تحریم های آمریکا، ایران همچنان بین 1.7 تا 1.9 میلیون بشکه نفت در روز می فروشد.
رویترز هفته گذشته در تارنمای رسمی خود افزود: با وجود آنکه تنها چند روز به آغاز تحریم های کاخ سفید علیه ایران مانده، آمریکا راه بسیاری برای هدفی که در راستای کاهش صادرات نفت ایران تعیین کرده در پیش دارد.
درباره میزان صادرات نفت ایران، آمارهای مختلفی توسط منابع خبری اعلام می شود که همگی آنها بر حدس و گمان تکیه دارد، در واقع، میزان واقعی و مقصد صادرات ایران همچنان یک راز است، رازی که مقامات کاخ سفید خیلی تمایل دارند از جزئیات آن آگاه شوند.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: