بانکداری ایرانی ـ یک کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه مافیای فولاد به بورس کالا می تازد، گفت: برخی جریان ها از زمان شروع به کار این بورس منافعشان به خطر افتاده است.
«بهمن آرمان» روز جمعه در گفت وگو با ایرنا افزود: این حملات به بورس کالا، صنایع پتروشیمی و فولادی مبنای علمی ندارند و طرح موضوع گران فروشی و انحصار در بورس، مربوط به همین جریان های ضد توسعه ای است که گاهی ناآگاهانه انجام می شود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه منافع جریانات سیاسی از طریق تولید داخل و کاهش واردات به خطر افتاده، اظهار داشت: طبیعی است که شاهد بیان برخی اعتراض ها و طرح اتهامات علیه روند معاملات و عرضه ها در بورس کالا و به طور خاص مجتمع فولاد مبارکه باشیم.
آرمان با تاکید بر اینکه بورس در هرجای دنیا، بر پایه عرضه و تقاضا عمل می کند و در ایران نیز خارج از این منطق نیست، افزود: البته ممکن است ایرادها و کاستی هایی نیز مطرح باشد که محدود به بورس کالای ایران نیست و در سایر بورس ها نیز قابل مشاهده و البته قابل رفع است.
این استاد دانشگاه، درباره چالش بازار فولاد و اتهام های مطرح شده علیه بورس کالا و زیرسئوال بردن زیرساخت های آن، از سوی برخی صنایع پایین دستی گفت: بورس کالا مهمترین نهادی است که می تواند تعیین کننده قیمت فولاد باشد.
وی با بیان اینکه بخشی از تولیدات فولادی کشور نیز در بورس عرضه می شود، افزود: سه کارخانه بزرگ فولادسازی ایران یعنی فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و ذوب آهن اصفهان دارای قراردادهای مدت دار با برخی مشتریان خود هستند که بخشی از محصول تولیدی آنها در بورس عرضه شده و بخش های دیگر یا صادر می شود و یا در قالب قراردادهای مشخص به مشتریان عمده آنها اختصاص می یابد.
آرمان افزود: به همین دلیل، برخی جریان های مبتنی بر رانت خواری و مافیایی مرتب به بورس کالا اعتراض می کنند که چرا این قیمت را تعیین کردید؛ در حالیکه در هیچ جای دنیا، مدیریت بورس نقشی در تعیین قیمت سهام یا کالا ندارد اما نوک پیکان حمله این جریان های فاسد، بر صنعت فولادسازی از جمله فولاد مبارکه و پتروشیمی متمرکز شده است.
این کارشناس اقتصادی گفت: از این رو، حملاتی که به بخش فولاد می شود، بیشتر ناشی از جریان های ضد توسعه ای در کشور است و با طرح این اتهامات، سعی در تضعیف و تخریب وجهه فولادسازان را دارند.
وی خاطرنشان ساخت: به جز فولاد مبارکه، هیچ بنگاه اقتصادی در کشور ارزش تولیدات آن به حدود 3.5 میلیارد دلار نمی رسد.
آرمان ادامه داد: سایر بنگاه های اقتصادی مانند پتروشیمی بندر امام (ره) که همان پتروشیمی ایران و ژاپن پیش از انقلاب بوده، ارزش تولیدات آن حداکثر به 1.4 میلیارد دلار می رسد.
این استاد دانشگاه، دلیل طرح اتهام ها علیه صنایع فولاد کشور از جمله فولاد مبارکه را متاثر از حذف رانت های مرتبط با واردات توسط برخی افراد خاص عنوان کرد.
به گزارش ایرنا، سال 1382 در زمان وزارت «اسحاق جهانگیری» به عنوان وزیر صنایع و معادن و «محمد شریعتمداری» به عنوان وزیر بازرگانی، بازاری به نام بورس فلزات به وجود آمد که هدف راه اندازی آن، حذف واسطه ها و کشف قیمت ها بود.