کد خبر: ۱۳۱۰۰۰
تاریخ انتشار: ۲۱:۲۴ - ۲۴ فروردين ۱۳۹۷ - 13 April 2018
نظام یکپارچه معاملات ارزی طوری طراحی شده که همه نیازها درخصوص خرید و فروش ارز در سامانه نیما تأمین می‌شود و سامانه سماصد نیز برای رصد ارزهای صادراتی است.
بانكداري ايراني - رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: نظام یکپارچه معاملات ارزی طوری طراحی شده که همه نیازها درخصوص خرید و فروش ارز در سامانه نیما تأمین می‌شود و سامانه سماصد نیز برای رصد ارزهای صادراتی است.

به گزارش فارس، مجتبی خسروتاج در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری گفت: در سه سال گذشته بخشی از تجارت خارجی کشور را از ارز مبادله‌ای به سمت ارز متقاضی هدایت کردیم و بدین ترتیب از 7400 تعرفه وارداتی حدود 4 هزار و 400 تعرفه برمبنای ارز متقاضی تعریف شد و واردات آنها براساس ارز بازار آزاد انجام شد. 

رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه سفته‌بازی و افزایش نرخ ارز برای وارد کنندگان مشکلات را بوجود آورده بود، گفت: نوسانات نرخ  ارز مانعی برای برنامه‌ریزی صادرکنندگان بود به همین دلیل سیاست جدید دولت در تنظیم بازار ارز و شفاف‌سازی آ‌ن است و می‌خواهند با استفاده از سیاست‌های جدید ارزی از خروج غیررسمی ارز جلوگیری کنند تا نیازهای واقعی ارز پاسخ داده شود.

وی گفت: سامانه «نیما»هم برای این منظور طراحی شده است.

خسروتاج واردکنندگان مواد اولیه برای سرمایه و استفاده کنندگان از منابع صندوق توسعه ملی با توجه به نوسانات نرخ ارز با مشکلاتی مواجه بودند و سیاست‌های دولت و مصوبه جدید دولت در شفاف‌سازی بازار ارز در جهت جلوگیری از خروج غیررسمی ارز است.

* مشکل اصلی بازار ارز سفته‌بازی بود

وی گفت: درآمد ارزی کشور در سال گذشته از صادرات نفتی و غیرنفتی نزدیک به 100 میلیارد دلار و واردات 54 میلیارد دلار بوده درنتیجه این مقدار درآمد می‌تواند پاسخگوی نیازهای واقعی ارز در داخل کشور باشد و مشکل اصلی سفته‌بازی‌های عده‌ای بود که برای ایجاد درآمد خرید و فروش ارز انجام می‌دادند.

رئیس سازمان توسعه تجارت بیان کرد: دستگاه‌های مرتبط و شبکه‌های بانکی باید در اجرای مصوبات ارزی تسریع کنند تا فعالین اقتصادی بتوانند برنامه‌ریزی دقیقی برای صادرات داشته باشند.

معاون صادراتی وزیر صنعت،‌معدن و تجارت گفت: در بخشنامه جدیدی که درخصوص ساماندهی ارز دولت ابلاغ کرده  است قرار است نرخ ارز در چارچوب نظام شناور مدیریت شده باشد.

* نیما و سماصد دو سامانه مهم مبادله و رصد بازار ارز

وی بیان داشت: نظام یکپارچه معاملات ارزی طوری طراحی شده که همه نیازها درخصوص خرید و فروش ارز از طریق سامانه نیما تامین می‌شود و سامانه سما صد به منظور رصد ارزهای صادراتی طراحی شده است.

وی گفت: شاید به علت تنوع بازارهای صادراتی به صلاح نباشد که همه صادرکنندگان و واردکنندگان در سامانه «نیما» متمرکز شود؛ بنابراین اگر زمینه ارتباط صادرکنندگان با واردکنندگان در خارج از سامانه نیما فراهم شود اشکالی ندارد.

* استفاده از ارز صادراتی برای واردات بر بستر سماصد

خسروتاج گفت: بنابراین مصوب شد واردکنندگان می‌توانند در زمان درخواست ثبت سفارش واردات اعلام کنند که از محل ارز صادراتی است و براساس شماره پروانه صادراتی وارد سامانه سما صد که مربوط به درآمدهای صادراتی غیرنفتی است شوند و در قالب آن از ارز صادراتی دیگری استفاده کنند و واردات خود را انجام دهند.

رئیس سازمان توسعه تجارت بیان داشت: بنابراین رصد ارز صادراتی از این طریق امکان‌پذیر است و مشخص می‌شود که چه مقدار ارزی برای چه کالای صادراتی مثلا پتروشیمی، صنایع غذایی و یا صنایع فولاد استفاده شده است.

وی اظهار داشت: دستورالعمل رصد ارز صادراتی بزودی ابلاغ می‌شود.

* نرخ موثر تعرفه واردات افزایش می‌یابد

وی در ادامه با بیان اینکه در سال 96 تعرفه و حقوق ورودی واردات 330 کالا افزایش یافت، گفت: نرخ موثر تعرفه واردات کالا در سال گذشته 12.3 درصد بود و این رقم در سال 95 ، 11.8 درصد بود که با افزایش 0.5 درصدی سعی کرده‌ایم در جهت حمایت از تولید داخلی سعی کنیم که نرخ موثر تعرفه را بالا ببریم.

خسروتاج بیان داشت: سال گذشته حدود 50 درصد از کالاها از ردیف بانکی و 50 درصد هم از طریق رویه غیربانکی وارد کشور شده است.

رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: براساس مصوبه معاون اول رئیس‌جمهور مناطق آزاد نیز باید واردات را با ثبت سفارش انجام دهند.

* برنامه‌ریزی برای مبادلات بانکی با عراق

وی همچنین بیان داشت: در سفر معاون اول رئیس جمهور و وزیر صنعت به عراق گفت‌وگوهای مفصلی با مقامات بانکی عراق به منظور تسهیل در روابط بانکی دو کشور انجام شد که با وجود نظارت شدید آمریکا بر سیستم بانکی عراق این کشور برای برقراری هرچه بیشتر ارتباطات بانکی با ایران در تلاش است و تا حصول نتیجه فعالان اقتصادی در بازار عراق می‌توانند از طریق سامانه نیما مبادلات خود را انجام دهند.

معاون صادراتی وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص بسته شدن سایت ثبت سفارش بیان داشت: درگاه ورودی به سامانه ثبت سفارش، سامانه جامع تجارت است و این سامانه با سایر سامانه‌ها در ارتباط است. با توجه به سیاست‌های جدید دولت در ساماندهی بازار ارز سامانه ثبت سفارش مشکلی ندارد و می‌تواند فعال باشد اما از آنجا که سامانه ثبت سفارش زیرمجموعه سامانه جامع تجارت است تا زمان برقراری ارتباطات دیگر سامانه‌ها از قبیل سامانه نیما با سامانه جامع تجارت باید بقیه سامانه‌های زیرمجموعه سامانه جامع تجارت متوقف شوند تا این ارتباطات به طور کامل برقرار شود.

* لاهوتی: استقبال فعالان اقتصادی از یکسان‌سازی نرخ ارز

در ادامه این نشست رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: در سه ماه گذشته نوسانات نرخ ارز دستاوردهای گذشته دولت را تهدید کرد و اگر این روند ادامه می‌یافت به نفع صادرکننده،  تولید کننده و دولت و اقتصاد نبود؛ بنابراین فعالان اقتصادی از یکسان‌سازی نرخ ارز دفاع و استقبال می‌کنند زیرا این افراد در شرایط یکسان‌سازی می‌توانند رقابت‌ سالم‌ داشته باشند و از رانت جلوگیری شود.

لاهوتی بیان داشت: تک نرخی کردن ارز تصمیم شجاعانه دولت بود و این موضوع بازار را از حالت التهاب خارج کرد.

* باید از ایجاد بازار ثانویه ارزی جلوگیری شود

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با تاکید بر اینکه دستورالعمل ابلاغی بانک مرکزی به درستی باید اجرا شود گفت: باید از بوجود آمدن بازار ثانویه جلوگیری شود در غیر این صورت کالاهای داخلی که مواد اولیه آ‌نها خارجی نیست و از ارز 4200 تومانی استفاده نمی‌کنند خود را با بازار ثانویه و نرخ بالاتر ارز تنظیم می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه امیدواریم دولت سرکوب نرخ ارز را تکرار نکند گفت: بنابراین باید میزان تورم در نرخ ارز منظور شود.

* نقل و انتقال بانکی هنوز مشکل دارد

وی بیان داشت: شرایط نقل و انتقال بانکی همچنان مشکلاتی دارد بنابراین اگر کانال‌های برگشت ارز صادرات فراهم نشود مشکلاتی برای صادرکنندگان بوجود می‌آید.

وی گفت: هزینه‌های نقل و انتقال سیستم بانکی باید منطقی شود.


نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: