مدیرکل دامپزشکی استان فارس در گفت و گو با ایسنا گفت: از 2 سال قبل کشور با سویههایی از آنفلوآنزا مانند سویهی H5N8 درگیر بود اما سویهای که اخیرا مطرح شده سویهای به نام H5N6 بوذه که در برخی پرندگان مهاجر در تالابهای گیلان باعث تلفاتی شده است.
یعغوب مهندس با اشاره به اینکه مشکلات تنفسی، خون ریزی در تاج، مرگ دسته جمعی و... از علائم ابتلا به این نوع ویروس در پرندگان است، تنها راه تشخیص دقیق را اقدامات آزمایشگاهی دانست و گفت: با آزمایش مشخص شد که گونه ایی پرندگان مهاجر به این نوع آنفولانزا مبتلا بوده است که البته سازمان دامپزشکی گیلان این نوع آنفولانز را در نطفه خفه کرد .
مهندس در عینحال گفت: اما به دلیل مهاجر بودن این نوع پرندگان سویه ایی که از قبل مطرح بود و این سویه جدید انتقال یافت و تلفاتی به دنبال داشت؛ باید تاکید کرد که در مواجهه با انواع آنفلوآنزای پرندگان نمیتوان به راحتی از کنار این بیماری و احتمال انتشار آن گذشت.
وی با اشاره به مراقبت های انجام شده گفت :در تمام موارد آنفولانزا و همه آن سویه هایی که برای پرندگان و صنعت طیور ما ایجاد مشکلات و مرگ و میر کرده از کنار هیچ کدام از این موارد نمیتوان به راحتی گذشت.
مدیرکل دامپزشکی استان فارس با بیان اینکه تمام تلاشمان بر این است که این سویه به دیگر استان ها، پرندگان و طیور صعنی و بومی انتقال نیابد، گفت: هیچ یک از سویههای آنفلوآنزای طیور هنوز به استان فارس نفوذ نکرده است.
مهندس با اشاره به اینکه سویهای که اخیرا در برخی استانها مشکلاتی ایجاد کرده، هنوز به حوزهی صنعت طیور نفوذ نکرده است، گفت: اگر این سویه وارد حوزهی مرغهای صنعتی و بومی شود، مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد.
او خاطر نشان کرد: بعضی از این سویهها به واسطه مشکلاتی که برای انسان دارند میتوانند انسان را نیز آلوده کنند، اما براساس اطلاعاتی که از طرف رئیس مرکز بیماری وزارت بهداشت و درمان دریافت شده؛ در ویروس H5N6 که به تازگی مطرح شده هیچگونه انتقال آلودگی به انسان دیده نشده است.
مهندس که اعتقاد دارد این سویه از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به مرغهای محلی و خانگی و صنعتی سرایت نکرده است، از وجود پستهای قرنطینه در مرزهای فارس خبر داد و با اشاره به اجرای اقدامات آموزشی و پیشگیرانه، گفت: مهمترین اصل در مقابله با این بیماری، توجه به اقدامات پیشگیرانه است.
مدیر کل دامپزشکی فارس، رعایت نشدن اصول بهداشتی را زمینهساز انتقال بیماری است و تاکید کرد که توزیع مرغهای رنگی(خانگی و محلی) را یکی از عوامل مهم در افزایش احتمال انتقال این بیماری است.
وی با بیان اینکه مرغ های رنگی بومی بوده و غیر صنعتی است، افزود : یکی از عوامل انتقال این نوع ویروس پخش مرغ های رنگی در روستا است.
مدیرکل دامپزشکی استان فارس خاطر نشان کرد: وقتی یک نقطه آلوده به ویروس شد باعث پخش این آلودگی به سایر نفاط می شود.
مهندس با توصیه اکید نسبت به نخریدن مرغهای رنگی و محلی، گفت: باید با ارتقاء آگاهیهای شهروندان و ایجاد حساسیت لازم در دستگاههای مسئول خصوصا دهیاریها از توزیع و خرید و فروش این نوع مرغ ممانعت کرد.
او با اشاره به تاکید دامپزشکی فارس بر لزوم ممانعت از عرضهی جوجه و تخممرغ مرغهای رنگی گفت: دامپزشکان در مرغداریها و مراکز تولید مرغ و تخممرغ در صورت مواجهه با هر مورد مشکوک باید سریعا اطلاع رسانی کنند.
مهندس گفت: تمام سبدهای حامل مرغ که برای انتقال مرغ از مرغداری به کشتارگاه استفاده میشود به همراه وسایل حمل و نقل مرغ باید ضد عفونی شود.
مهندس تصریح کرد: هیچ ممنوعیتی برای مصرف مرغ و تخممرغ در استان فارس وجود ندارد و قطعا اگر موردی از آلودگی دیده شود بلافاصله اقدامات پیشگیرانه و مقابلهای اجرایی و اطلاعرسانیها نیز انجام خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون هیچگونه آلودگی در محصولات مرغ و تخممرغ در فارس دیده و گزارش نشده است، گفت: در سایر استانها هم اگر کانونی آلوده وجود داشته باشد، قطعا مسئولان و دستگاههای مسئول اجازه بارگیری و انتقال محصول را نخواهند داد.
مدیرکل دامپزشکی استان فارس در عینحال تاکید دارد که نباید در هیچ زمانی از رعایت اصول بهداشتی غفلت کرد، گفت: بحث رعایت اصول بهداشتی در خصوص مرغداران باید جدی بوده و خصوصا کارگران شاغل در این واحدها باید مراقبت لازم را داشته باشند.
مهندس با بیان اینکه امکان انتقال این ویروس از مرغ به دام و انسان وجود ندارد، ادامه داد: یکی از راههای انتقال بیماری کارگران شاغل در مرغداریها هستند، ویروس عامل بیماری در مدفوع پرنده وجود دارد و اگر لباس و دست کارگر آلوده شود، احتمال جابهجایی است.