کد خبر: ۱۲۲۶۹۶
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۷ - ۱۰ دی ۱۳۹۶ - 31 December 2017
نفوذ و تاثیر سیاسی، امنیتی و اقتصادی روسیه در اروپا و حجم بالای تجارت میان دو طرف به‌ویژه در حوزه انرژی، همکاری و مشارکت روسیه و اتحادیه اروپا را اجتناب‌ناپذیر ساخته است.
 بانكداري ايراني -روزنامه آرمان در گزارشی، نوشت: نفوذ و تاثیر سیاسی، امنیتی و اقتصادی روسیه در اروپا و حجم بالای تجارت میان دو طرف به‌ویژه در حوزه انرژی، همکاری و مشارکت روسیه و اتحادیه اروپا را اجتناب‌ناپذیر ساخته است.

در ادامه این گزارش آمده است: اما اتحادیه اروپا به‌دلیل تسلیم‌پذیری در برابر سیاست‌های ضدروسی آمریکا منافع خود را در این زمینه قربانی منافع واشنگتن کرده است. به گزارش ایرنا، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در گفت‌و‌گو با روزنامه قبرسی «سیمرینی» اتحادیه اروپا را از ادامه پیروی از مواضع ضدروسی برخی کشورهای مخالف روسیه برحذر داشت. همچنین لاوروف روز جمعه گذشته در دیدار با «بوریس جانسون» گفت: بر هیچ‌کس پوشیده نیست روابط روسیه و انگلیس در سطح بسیار پایینی قرار دارد و ما مسئول این موضوع نیستیم. 

جانسون وزیر امور خارجه انگلیس هم روسیه را به تلاش برای بی‌‌‌ثبات‌کردن اوضاع اروپا متهم کرد. روزنامه «ماسکوفسکی کامسامولتس» چاپ مسکو روز جمعه به‌نقل از سخنان جانسون نوشت: روابط انگلیس و روسیه به‌دلیل تلاش‌های مسکو برای بی‌‌‌ثبات کردن اوضاع کشورهای اروپایی ازجمله اوکراین نمی‌تواند همانند گذشته باشد. این گزارش دربردارنده مهم‌ترین محور تحلیل‌هایی است که در رسانه‌های عربی درباره روابط اتحادیه اروپا و روسیه منتشر شده است.

**تیرگی روابط مسکو و اروپا
تارنمای «دوت اخبار» مصر، صفحه عربی شبکه خبری «روسیا الیوم» و روزنامه «الحیات» لندن، وجود بحران در روابط روسیه و اتحادیه اروپا را در کانون توجه قرار دادند. به نوشته دوت اخبار مصر روابط روسیه و انگلیس پس از درگیری لفظی وزیران امور خارجه دو کشور به مرحله تازه‌ای از تنش وارد شده است. برپایه گزارش روزنامه گاردین، فضای سفر جانسون به مسکو آرام نبود و کنفرانس مطبوعاتی وزیران امور خارجه دو کشور نشان‌دهنده سطح پایین روابط دو کشور است. 

به نوشته تارنمای شبکه خبری روسیا الیوم، روابط روسیه و کشورهای غربی پس از بحران اوکراین تیره شده است. پس از این بحران اتحادیه اروپا روسیه را تحریم اقتصادی کرد. روسیه هم در برابر این اقدام اروپا عکس‌العمل نشان داد، این کشورها را تحریم اقتصادی کرد و واردات مواد غذایی از آنها را قطع کرد. بروکسل و واشنگتن روسیه را به دخالت در درگیری‌های شرق اوکراین متهم کرده‌اند. این در حالی است که روسیه بارها این موضوع را رد کرده است. 

به نوشته روزنامه الحیات، کارشناسان معتقدند تحریم‌های اتحادیه اروپا میلیاردها دلار زیان برای روسیه به‌دنبال داشته است اما اقتصاد اتحادیه اروپا نیز از این تحریم زیان دیده است. اعضای اتحادیه اروپا با ارتباط‌دادن تحریم‌های اقتصادی و طرح صلح در اوکراین تلاش می‌کنند رئیس‌جمهوری روسیه را وادار کنند تا جدایی‌طلبان شرق اوکراین را زیر فشار قرار دهد تا به شرایط صلح پایبند باشند. اما مسکو می‌گوید هرگز از شبه‌جزیره کریمه چشمپوشی نخواهد کرد.

**منافع راهبردی طرفین
شبکه خبری روسیا الیوم و صفحه عربی تارنمای «دویچه وله» آلمان و تارنمای مرکز پژوهش‌های سیاسی «العربی» قطر با اشاره به همکاری روسیه و اتحادیه اروپا در برخی زمینه‌ها، مسکو را شریک راهبردی اتحادیه اروپا به شمار آوردند. شبکه خبری روسیا الیوم در گزارشی به‌نقل از روزنامه «گازته» به قلم «الکساندر براتیرسکی» نوشت: با وجود جنگ سرد میان غرب و روسیه، گفت‌و‌گوی میان مسکو و بروکسل بسیار فعال است. مبادلات تجاری میان آنها در حال رشد است. 

با وجود تحریم‌ها، اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین شریک تجاری روسیه است. این روزنامه به‌نقل از «سرگئی اوتکین» مدیر بخش ارزیابی راهبردی مرکز تحلیل اوضاع اندیشکده اقتصاد جهانی و روابط بین‌الملل نوشت: با وجود پیشرفت قابل ملاحظه در روابط میان روسیه و اتحادیه اروپا بازهم انتظار سخت است. اگر جلو افزایش تنش‌های بیشتر گرفته شود این موضوع نتیجه خوبی به‌دنبال خواهد داشت. مخالفان سیاست تحریم علیه روسیه در اروپا در حال افزایش هستند. 

اما برای تصحیح روند تحریم‌ها نیاز به دلایل قوی وجود دارد که اکنون در دسترس نیست. سال آینده برای «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه تحولاتی به وجود خواهد آمد که فرصتی برای بهبود روابط با اتحادیه اروپا را ایجاد خواهد کرد. بسیاری از محافل در اروپا به پیروزی روسیه در برابر تروریست‌ها در سوریه به‌طور مثبت نگاه می‌کنند. مشکل دیگری که رهبران اروپایی را نگران کرده توافق موشکی این کشورها با آمریکا است. بیشتر رهبران اروپا نمی‌خواهند موشک‌های آمریکا را در کشورهای خود ببینند از این رو، آنان برای افزایش دامنه گفت‌و‌گو میان مسکو و واشنگتن آمادگی کامل دارند. اما این اقدامی سخت است. 

هنوز هم «آنگلا مرکل» رهبر غیررسمی اتحادیه اروپا در تنگنا به‌سر می‌برد، زیرا او دولت تکنوکراتی را مدیریت کند که از نظر قانونی نمی‌تواند دست به ابتکارعمل‌های قانونی تازه بزند. به نوشته تارنمای دویچه وله، روسیه و اتحادیه اروپا دارای منافع راهبردی هستند و روابط این دو طرف با سختی‌هایی روبه‌رو است. روسیه در شرایط کنونی در برابر اتحادیه اروپا دست برتر را دارد. این کشور می‌تواند نبض روابط نفتی و گازی با کشورهای اروپایی را در کنترل خود داشته باشد. 

اروپا نیاز به گاز روسیه دارد. به نوشته تارنمای مرکز پژوهش‌های سیاسی العربی، روابط روسیه و اتحادیه اروپا در زمینه انرژی روابطی پیچیده است که مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هم به آن گره خورده است. روسیه اکنون یکی از اصلی ترین شرکای اتحادیه اروپا درباره مسائل امنیتی است. نمی‌توان بدون در نظرگرفتن نقش و تاثیر روسیه از منظومه امنیتی اروپا سخن به میان آورد. 

روسیه بزرگ‌ترین صادر‌کننده انرژی به اتحادیه است و شریک تجاری بزرگی برای کشورهای اروپایی به شمار می‌رود. در برابر اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین مصرف‌کننده صادرات انرژی روسیه به شمار می‌رود و با این کشور روابط تجاری مهمی دارد.

**منافع اروپا، قربانی منافع آمریکا
روزنامه الاخبار در گزارشی با عنوان «اروپا منافع دولت آمریکا را بر منافع خود ترجیح می‌دهد»، نوشت: اتحادیه اروپا به‌ویژه آلمان در نتیجه تسلیم در برابر سیاست‌های تحریمی آمریکا علیه روسیه زیان خواهد دید. این روزنامه به‌نقل از «هیلمایر» اقتصاددان آلمانی نوشت روابط اقتصادی اروپا و روسیه حتی پس از برداشته شدن تحریم‌ها اصلاح نخواهد شد. روسیه می‌داند که دولت‌های اروپایی به‌تنهایی نمی‌توانند سیاست‌های مستقلی را برای تامین منافع خود تدوین کنند. 

هیلمایر معتقد است اروپا با اجرای سیاست‌های آمریکا علیه روسیه، خود را از بزرگ‌ترین طرح‌های رشد اقتصادی کنونی در زیرساخت‌های اوراسیا، مسکو، ولادی‌وستوک، جنوب چین و هند محروم می‌کند. مسوولان اروپایی ابعاد کلی رفتارهای خود را در این‌باره درک نمی‌کنند. سختی‌های این سیاست‌ها را شهروندان اروپایی تحمل می‌کنند. حجم زیان‌ها قابل مقایسه نیست و این موضوع بی‌‌‌ثباتی و افزایش خطرات ژئوپلیتیک را برای مردم کشورهای اتحادیه اروپا به‌دنبال خواهد داشت.

*منبع: روزنامه آرمان؛ 1396،10،10
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: