بانكداري ايراني - یک کارشناس حوزه کار میگوید: بازرسان کار حق دارند بدون اطلاع قبلی از کارگاهها و موسسات مشمول ماده ۸۵ قانون کار بازرسی و تقاضای تعقیب متخلفان را ارائه دهند. وی از بازرسان کار خواست تا کارفرمایان را به فراهم کردن شرایط ایمن در کارگاهها ملزم کنند.
زهرا ممتاز قمشهای در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: به دنبال صنعتی شدن جوامع و تاسیس کارخانهها، کارگاهها و مجتمعهای تولیدی، حوادث ناشی از کار ، مرگ و میر و صدمات جسمی همواره در کمین نیروی کار بوده است. از این رو مباحث مربوط به ایمنی (HSe) بعد از انقلاب صنعتی به دلیل افزایش آمار مرگ کارگران و برای حفظ جان نیروی انسانی مطرح شد و کارفرمایان و صاحبان کارگاههای تولیدی را به اجرای مقررات بهداشت و ایمنی محیط کار موظف کرد.
وی ادامه داد: کشور ما هم از وقوع حوادث کار مستثنا نبوده است به نحوی که در یکسال گذشته حوادث بزرگی نظیر آتش سوزی ساختمان پلاسکو با ۳۰ نفر فوتی، معدن یورت گلستان با ۴۴ نفر فوتی، معدن راور کرمان با ۴ نفر، پالایشگاه شهر ری با ۷ نفر و دکل نفتی خوزستان با چهار نفر فوتی اتفاق افتاده و به مرگ تعداد زیادی از کارگران و مهندسان زحمتکش منجر شده است.
ممتاز افزود: متاسفانه تنها در یک فقره انفجار معدن زمستان یورت گلستان ۴۴ نفر از معدنچیان جان باختند و این تنها حوادثی است که در رسانهها منتشر میشود و سالانه صدها حادثه به صورت تک تک رخ میدهد که البته مرگ و میرهای این چنینی در کنار هزاران حادثه رانندگی و هدر رفت سرمایههای انسانی موضوع قابل گذشت و اغماضی نیست.
وی با تاکید بر لزوم اهتمام در پیشگیری موثر از بروز حوادث کار، از مدیران و بازرسان کار خواست تا در جهت فراهم کردن شرایط ایمن در کارگاهها و اجبار کارفرمایان به رعایت اصول بهداشت کار اهتمام بیشتری به خرج دهند.
کارشناس حوزه کار و تولید تاکید کرد: بازرسان کار در حدود وظایف قانونی حق دارند بدون اطلاع قبلی در هر موقع از شبانه روز به مؤسسات مشمول ماده ۸۵ قانون کار وارد شده و به بازرسی بپردازند و به صورت جدّی موارد عدم رعایت ایمنی را به کارفرمایان گوشزد کرده و مانع انجام فعالیتهای خطرناک و ناایمن شوند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در ماده ۹۶ قانون کار ایران، مسئولیت ایمنی محیط کار و نظارت بر آن بر عهده وزارت کار (بازرسین کار) قرار داده شده است بازرسین کار به عنوان ضابطین قضایی وظیفه دارند بر اساس نصّ این قانون، آیین نامه ها و مقررات مربوطه اقداماتی را صورت دهند.
ممتاز نظارت بر اجرای مقررات ناظر بر شرایط کار به ویژه مقررات حمایتی مربوط به کارهای سخت و زیان آور و خطرناک، مدت کار ، مزد و رفاه کارگران و اشتغال زنان و نوجوانان، آموزش مربوط به حفاظت فنی و راهنمایی کارگران، کارفرمایان و کلیه افرادی که در معرض صدمات و ضایعات ناشی از حوادث و خطرات ناشی از کار قرار دارند و بررسی حوادث ناشی از کار در کارگاههای مشمول قانون کار و اظهار نظر در خصوص علل وقوع آنها را از جمله این اقدامات برشمرد.
به گفته این کارشناس حوزه کار و تولید، نظارت و پیگیری نسبت به تشکیل کمیتههای حفاظت فنی و بهداشت کار در کارگاههای مشمول قانون کار، ارایه راههای پیشگیری و اعلام نتیجه به مراجع ذیصلاح و بازرسی مستمر همراه با تذکر اشکالات، معایب ، نواقص و در صورت لزوم تقاضای تعقیب متخلفان در مراجع صالح از دیگر اقداماتی است که بازرسان کار در موارد لزوم باید با جدیت دنبال کنند.