بانكداري ايراني - نرخ معاملات بازار بین بانکی پس از 7 سال روند معکوس به خود گرفته و از رقم 25 درصد به 18 درصد رسیده است . در واقع در سال 95 طی 290 روز کاری نرخ معاملات بازار بین بانکی برای ۲۹۰ روز کاری معادل ۱۸.۶۲ درصد بوده است.
به گزارش
بانكداري ايراني ، معاملات این بازار از 17370فقره به ارزش 1139هزار میلیارد تومان در 1393 به 23031فقره به ارزش 2197هزار میلیارد تومان در سال1394 و با محدوده 17-30درصد و با میانگین نرخ 24.5درصد رسید.
به این ترتیب تعداد و ارزش معاملات به ترتیب 32 و 93 درصد افزایش یافته است. لیکن نرخ مرجع معاملات در سال1394 نسبت به سال قبل 9.3درصد کاهش نشان میدهد. از سال1388 تا 1394، بانکهای دولتی کمترین سهم را در بازار بینبانکی داشتهاند که این امر حاکی از ارتباط مستقیم دسترسی بانکها به اضافه برداشت بانک مرکزی و رجوع به بازار بینبانکی است.
حجم و نرخ معاملات بازار بینبانکی در سال1393 به تفکیک سررسید معاملات نشان میدهد که بیشترین حجم معاملات مربوط به معاملات یک شبه است که بیش از 94درصد معاملات را به خود اختصاص داده و بیشتر معاملات براساس نیازهای نقدینگی بسیار فوری بانکهاست. نرخ مرجع معاملات یکشبه نیز از 8.9درصد در سال88 به 37درصد در سال89، 19درصد در سال90، 8.3درصد در سال91، 5درصد در سال92، 8درصد در سال93 و 11.4درصد در سال94 افزایش داشته است.
حال آنکه بر اساس گزارش اخیر بانک مرکزی ، مجموع معاملات بازار بین بانکی ریالی در سال گذشته در فروردین ماه ۲.۱۸۶.۵۵۵ میلیارد ریال برای ۲۲ روزکاری با نرخ ۱۸.۸۸ درصد بوده است؛ البته متوسط معاملات روزانه در ماه نخست سال معادل ۹۹.۳۸۹ بوده است.
همچنین حجم معاملات در اردیبهشت ماه ۲.۹۶۷.۲۳۸ میلیارد ریال برای ۲۴ روز کاری با نرخ ۱۷.۷ درصد بوده است و متوسط معاملات روزانه نیز معادل ۱۲۳.۶۳۵ بود. آمارها نرخ معاملات در خرداد ماه را ۱۷.۸۹ درصد برای ۲۵ روز کاری، تیر ماه ۱۷.۸۸ درصد برای ۲۴ روز کاری، در مرداد ماه ۱۸.۸۲ درصد برای ۲۵ روز کاری، در شهریور ماه ۱۸.۹۲ درصد برای ۲۵ روز کاری، در مهرماه ۱۹.۰۶ درصد برای۲۳ روز کاری، در آبان ماه ۱۹.۰۳ درصد برای ۲۵ روز کاری، آذر ماه ۱۸.۹۷ درصد برای ۲۳ روز کاری، دی ماه ۱۸.۸۹ درصد برای ۲۵ روزکاری، بهمن ماه ۱۸.۹۹ درصد برای ۲۵ روز کاری و اسفند ماه ۱۹.۲۴ درصد برای ۲۴ روز کاری نشان میدهد.
عملکرد بانک مرکزی دربازار بین بانکی ریالی در سال ۹۵
بانک مرکزی جهت اعمال سیاست های پولی و کنترلی نرخ سود بازار بین بانکی ریالی در سال ۹۵ مداخله فعالانه ای در بازار بین بانکی داشته است و به دلیل ماهیت متفاوت سپرده گذاری های بانک مرکزی به لحاظ مدت و نرخ سود هدایتی معاملات بانک مرکزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آمار سهم بانک ها از سپرده گذاری بانک مرکزی حجم سپرده پذیری بانک های غیر دولتی را ۵۶ هزار میلیارد ریال با ۳۱.۱۵ درصد و میانگین ۱۸.۲۱ درصد نشان میدهد.
همچنین این رقم در بانک های خصوصی شده معادل۰ ۱۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال معادل ۶۷.۰۸ درصد با میانگین ۱۸.۵۱ درصد بوده است. بر همین اساس در مجموع جمع سهم بانک های خصوصی از سپرده گذاری بانک مرکزی در این سال معادل ۱۷۱.۲۰۰ میلیارد ریال و معادل ۹۸.۳۳ درصد با میانگین ۱۸.۴۱ درصد بوده است.
سهم بانک های دولتی نیز از سپرده گذاری بانک مرکزی سه هزار میلیارد ریال با ۱.۶۷ درصد و میانگین نرخ ۱۸ درصد بوده است. بر همین اساس در مجموع سهم بانک ها از سپرده گذاری بانک مرکزی در این سال معادل ۱۷۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال با صد در صد سپرده پذیری و بامیانگین نرخ ۱۸.۴۱ درصد بود.
البته ناگفته نماند که مدت سپرده گذاری بانک مرکزی بر خلاف سایر بانک ها که عمدتا به صورت یک شبه است به صورت یک هفته، سه ماهه، چهار ماهه، شش ماهه و نه ماهه میباشد.