در هفتهای که موصل آزاد شد، دولت ترکیه با ورود و تلاش برای ترمیم بخشی از این شهر نشان داد که برنامهریزی لازم و برای بستن قراردادها کلان در زمینه صادرات به عراق را انجام داده است و در سوریه هم همین روند را دنبال می کند.
به گزارش تسنیم، مرتضی لطفی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران در یادداشتی نوشت: "آمارها در سه چهار ماه گذشته بیانگر بهبود وضعیت صادرات سیمان است. بهویژه در صادرات ایران به کشور افغانستان. علت دو چیز است. یکی اقداماتی که انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان انجام میدهد و دوم اقدامات شرکتها. برای نمونه گروه حوزه صادرات ما، همراه با راهآهن ایران برای ایجاد خط آهن را تا 30 کیلومتری به هرات افغانستان سفر کردند. این نمونه در کنار دیگر اقدامات انجامشده نشان میدهد که در سه ماه گذشته وضعیت بسیار مناسبی را در صادرات به افغانستان داشتیم و پیشبینی ما این است که شرایط بهتر شود. درزمینهٔ توسعه صادرات با ایجاد ظرفیتهای جدید، شرکت فارس- خوزستان با کنسرسیوم استرالیایی قرارداد 20 میلیون تنی را برای دو سال برقرار میکند اما مشکلات ناشی از زیرساختها و مشوقهای صادراتی، موضوع قیمت ارز و مشکل تبادل و انتقال پول را داریم. از سوی دیگر امیدوارم با اتفاقاتی که اخیراً در عراق رخداده است، موصل آزادشده و مسائل سیاسی و حاشیههای آنهم از بین میرود وضعیت بهتری پیدا کنیم.
مطالبه ما در توسعه فضای کسبوکار صنعت سیمان، مطالبهای است که از سالهای گذشته مطرح کردیم و آن هم کاهش سهم 40 درصدی حملونقل و پرداخت یارانه بهمنظور حضور مؤثر در رقابتهای بینالمللی است. در سال گذشته یک هزار میلیارد برای تحقق این مطالبه مصوب شد، از این میزان 200 میلیارد تومان بیشتر بهعنوان مشوق صادراتی داده نشد. امسال یک هزار میلیارد سال گذشته را در بودجه به 200 میلیارد تقلیل دادند و اینکه این مبلغ پرداخت بشود یا نشود معلوم نیست. درهرصورت فکر میکنم که فعال نبودن دیپلماسی تجاری ایران یک مسئله است و باید بهعنوان مطالبه اصلی از دولت درخواست شود.
جواد ظریف، وزیر امور خارجه بعد از برجام در نشستی مشترک که با حضور اعضای اتاق برگزار شد، اصرار داشتند که نگاه و مأموریت وزارت امور خارجه بیشتر تجاری و اقتصادی است و امیدواریم که این مهم صورت بگیرد. در هفتهای که موصل آزاد شد، دولت ترکیه با ورود و تلاش برای ترمیم بخشی از این شهر نشان داد که برنامهریزی لازم و برای بستن قراردادها کلان در زمینه صادرات به عراق را انجام داده است و در سوریه هم همین روند را دنبال می کند. فکر میکنم نقش دولتها در ایجاد تعامل و بستر برای فعالیت بازرگانی با توجه به مسائل سیاسی بین کشورها از ارزش بالایی برخوردار است. سهم ما از کشور ترکیه در برخورداری از صادرات و مراودات تجاری در عراق بهمراتب بیشتر است و تجربه ثابت کرده که تعلل و عدم اقدام بهموقع و در نظر گرفتن برخی پیشفرضها که میتواند حتی بهاندازه حداقل سرمایهگذاری باشد، باعث شده به اهداف جدی نرسیم.
اخیراً در حوزه سیمان در انجمن صنفی بحث داشتیم که بتوانیم بازارهای هدف را شناسایی کنیم. در زمینه صادرات کلینکر به دلیل اینکه مواد اولیه است و مشمول تعرفه نمیشود، امیدواری بیشتری داریم و میتوانیم در آینده با احداث بنگاههایی به تولید 600 هزار تن سیمان در سال با برند عراق برسیم. خوشبختانه در سهماهه اول امسال بیش از یک درصد رشد داشتیم که این مسئله نه صرفاً به دلیل افزایش صادرات بلکه به دلیل رونق ساختوساز داخل بوده است. در صادرات 13.5 درصد نسبت به سه ماه اول سال گذشته عقب هستیم اما با تمهیداتی که انجامشده، عقبماندگیها را جبران میکنیم."