روزنامه وقایع اتفاقیه در گفت وگو با پژمان گرامی عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان جایگاه و خلأ تفکر حزبی در ایران را بررسی کرد و نوشت: خلأ تفکر حزبی در ایران باعث شده احزاب در جایگاه واقعی شان قرار نداشته باشند.
در گزیده ای از این گفت وگو می خوانیم: «در ایران چند صد حزب داریم که از کمیسیون ماده 10 احزاب مجوز دارند اما موسمی و فصلی هستند. این احزاب عملا کارایی لازم را ندارند. تعداد محدودی از احزاب هستند که کنگرههایشان شکل گرفته و شعب استانی و حوزههای خودشان را فعال کردهاند اما تعداد آنها به انگشتان دو دست هم نمیرسد.»
این فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به سه دیدگاهی که در خانه احزاب وجود دارد، بیان داشت: «در خانه احزاب سه دیدگاه وجود دارد: اصلاح طلبان، اصولگرایان و مستقلین. تقسیمبندی بین احزاب شناخته شده است اما مستقلین گاهی به اصول گرایان گرایش پیدا میکنند و در انتخاباتی دیگر به اصلاح طلبان گرایش دارند. این درحالی است که حزبی به عنوان مستقل در دنیا وجود ندارد. هر فعال حزبی باید یک تابلو و مانیفست مشخصی داشته باشد.»
او مطرح شدن جریان اعتدال توسط طرفداران روحانی را نیز شفاف نمیداند و میگوید: «برخی افراد به صورت سیال عمل میکنند. ما شاهد آن هستیم که کسانی که در دوره های قبل اصول گرای تندرو بودند به طور ناگهانی لباس اعتدال به تن میکنند و می گویند ما جزو معتدلین هستیم. »
** مزیت رقابتی بین احزاب وجود ندارد
«یکی از موانع فعالیت حزبی در ایران کانون های قدرتی هستند که به دلیل نقش شفاف سازی احزاب تمایلی ندارند، آنها تقویت شوند.»
بسیاری از افرادی که عضو حزب هستند میگویند ما فعال سیاسی اصلاح طلب یا اصول گرا هستیم و برند حزبی خودشان را مطرح نمیکنند. زیرا احزاب ما برنامه محور نیستند و برنامه ای برای اداره کشور ندارند؛ بنابراین افراد با صفت شخصی شان عمل میکنند.
** احزاب، فعالیت علنی، عینی و ملموس ندارند
یکی دیگر از معضلاتی که باعث تضعیف احزاب میشود ورود آسان به حزب و طی نکردن مراحل تعریف شده برای ورود به شورای مرکزی احزاب است. گرامی معتقد است افراد باید اول به عنوان هوادار، سپس عضو رسمی و در نهایت عضو شورای مرکزی وارد حزب شوند این درحالی است که احزاب طیف وارونه هستند: «برخی احزاب برای اینکه بتوانند با کانونهای قدرت ارتباط برقرار کنند و برای شورای شهر لیست ببندند از چهره های نامی استفاده میکنند. »
«فعالیت حزبی باید از فعالیت در مدارس شروع شود و دانشآموزان تجربه فعالیتهای انتخاباتی را پیدا کنند البته به شکل واقعی و نه به شکل فرمایشی.»
گرامی با بیان اینکه در هیچ کجای دنیا این تعداد حزب و تشکل ناکارآمد وجود ندارد، یادآور میشود: «به دلیل عدم فعالیت خوب احزاب، در نهایت مجبور میشویم در هر انتخاباتی لیستی تهیه کنیم و برای موفقیت در انتخابات تأیید یا عکس بزرگان را برای آن لیست داشته باشیم. زیرا احزاب ما فعالیت علنی، عینی و ملموس ندارند. احزابی هم که برنامه میدهند با زبان مردم با مردم ارتباط برقرار نمیکنند و بسیار روشنفکرانه و آرمان خواهانه برنامه میدهند.»
*منبع: روزنامه وقایع اتفاقیه،1396.4.19