فاصله ایران از نقطه مرزی در پیرانشهر تا شهر موصل تنها 256 کیلومتر است و این موضوع خود نشان دهنده امکان حضور شرکت های ایرانی در روند بازسازی این شهر است.
به گزارش اتاق تهران، در حالی کمتر از یک هفته از آزاد سازی شهر موصل از دست گروه تروریستی داعش می گذرد که این شهر براساس تصاویر ارسالی از منطقه به ویرانه ای بزرگ تبدیل شده است و حالا نیاز اساسی به بازسازی دارد و این موضوع می تواند فرصتی مناسب برای شرکت های پیمانکاری، فنی مهندسی و کارخانه های تولید مصالح ساختمانی و صنعت ساختمان باشد آن هم در شرایطی که صنعت ساختمان و مسکن در کشور با رکودی سخت دست به گریبان است و حالا حضور شرکت های ایرانی در بازسازی موصل و عقد قراردادهایی با شرکت های عراقی و دولت عراق می تواند در این بین بسیار راهگشا باشد. فاصله ایران از نقطه مرزی در پیرانشهر تا شهر موصل تنها 256 کیلومتر است و این موضوع خود نشان دهنده امکان حضور شرکت های ایرانی در روند بازسازی این شهر است. از طرف دیگر نکته بسیار مهم این است که ایران به دولت عراق در آزادسازی موصل و شهرهای دیگر عراق همیشه کمک های « مستشاری» کرده است و روابط بسیار نزدیکی بین دولت ایران و عراق وجود دارد که امکان مذاکرات جدی برای حضور شرکت های ایرانی در پروژه بازسازی شهر موصل ( تجهیزات زیربنایی، شهرسازی، مسکن و...) را فراهم می کند.
موضوعی که چند روز پیش شاکر عبدالرزاق الدعمی رایزن بازرگانی عراق در ایران هم بر آن در گفت و گو با ایرنا بر آن تاکید داشت:« زیرساخت های عراق طی سال های گذشته بشدت تخریب شده که این فرصتی را برای پیمانکاران ایرانی فراهم ساخته تا حضور جدی در بازار این کشور داشته باشند. کشور عراق در حال حاضر به ایجاد ساختمان های مسکونی، خدمات فنی و مهندسی و سایر مواردی که به ایجاد زیرساخت ها کمک کند، نیاز دارد.»
سال گذشته میزان صادرات ایران به عراق 5 میلیارد و 600 میلیون دلار بوده است که انکان افزایش چندین برابری آن با استفاده از ظرفیت بازسازی موصل و مناطق جنگ زده عراق وجود دارد.
به اعتقاد کارشناسان حضور شرکت های پیمانکاری ایران، خدمات فنی و مهندسی و صنعت ساختمان و همچنین صادرات مصالح ساختمانی به عراق و به صورت مشخص شهر موصل می تواند درحال حاضر تاحدودی گره از رکود کنونی این صنایع که در داخل به دلیل نبود بازار با آن رو به رو هستند، باز کند و بازاری مهم را پیش روی ایران قرار دهد؛ برای مثال هم اکنون چندین میلیون تن سیمان و مصالح ساختمانی دیگر روی زمین مانده است و ماه هاست که مشتری ندارند و حالا بازار عراق و موصل می توانند، مشتری بالقوه باشند که البته باید با مدیریت درست و برنامه ریزی دقیق باید به الفعل شود، آن هم در زمانی که رقیب اصلی ایران در بازار عراق که کشور ترکیه باشد به دلیل حملات نظامی که بارها در ماه های گذشته به بخش هایی از عراق داشته است روابط بسیار، بسیار سردی با دولت مرکزی عراق دارد و همین موضوع هم شانس شرکت های ترکیه ای را برای حضور در پروژه بازسازی موصل و مناطق اطراف آن کم می کند.
مقامات به دیارنا گفتند که بازسازی بخش هایی از موصل که توسط «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) تخریب شده یکی از بزرگترین چالش های دولت عراق در آینده نزدیک است.
عبدالزهره الهنداوی، سخنگوی وزارت برنامه ریزی عراق گفته که خسارت و نابودی زیرساخت ها و اموال دولتی بدست داعش میلیاردها دلار هزینه تعمیرات روی دوش دولت گذاشته است. از ژوئن 2014 این خسارات بالغ بر 38 میلیارد دلار برآورد شده است. عراق برای بازسازی تاکنون بیش از 2 میلیارد دلار کمک بینالمللی دریافت کرده است. در همین باره مظهر محمد صالح، مشاور اقتصادی نخست وزیر عراق هم در گفت و گو با سی ان ان گفت:« ما برای بازسازی آنچه توسط داعش نابود شده، خصوصا برای پروژه های خدماتی که زندگی شهروندان را مستقیما تحت تاثیر قرار می دهد به حداقل 20 میلیارد دلار پول نیاز داریم.»