با وجود آنکه وزارت جهاد کشاورزی متولی امر تولید است از این رو برای مقوله کاهش ضایعات نیز انتظار می رود که برنامه ای منسجم ارائه نماید.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، امروزه چالش عمده بخش کشاورزی ضایعات قابل توجه محصولات است که عوامل بخش تولید به جای توجه به این مقوله مهم در صدد افزایش میزان تولید هستند.
براساس آخرین آمار فائو ایران رتبه نخست هدر رفت محصولات کشاورزی در دنیا را به خود اختصاص داده که با روند افزایش تولید میزان ضایعات نیز بالاتر خواهد رفت.
حال جای سوال است که وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید برای مقوله کاهش ضایعات چه برنامه ای در دست اجرا دارد؟
رحمت الله بنار مدیرعامل اتحادیه مرکزی نظارت و هماهنگی تعاونی روستایی در گفتگو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی با اشاره به اینکه ضایعات محصولات کشاورزی بسته به ارقام مختلف متفاوت است، اظهار داشت: ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در نزدیک ترین نقطه تولید یکی از مهم ترین راهکارهای کاهش ضایعات به شمار می رود.
وی افزود: طولانی بودن فاصله زمانی حمل محصول به سوی کارخانه ها زیان قابل توجهی از تولید را به همراه داشته است.
به گفته بنار با وجود آمارهای متناقض میزان ضایعات محصولات کشاورزی باید گفت که هیچ یک از آنها قابل استناد نیست.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی نظارت و هماهنگی با اشاره به عوامل موثر در کاهش میزان ضایعات بیان کرد: آموزش کشاورزان در نحوه کاشت، داشت و برداشت،حمل و نقل تخصصی محصولات و توسعه ماشین آلات برداشت از اهمیت بالایی در روند نزولی میزان ضایعات برخوردار است.
چه عواملی کاهش میزان ضایعات را به همراه دارد؟
هدایت اصغری مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی کشاورزی ایران در گفتگو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی بیان کرد: در دنیا برای تمامی محصولات رنگ بندی مشخصی تعریف شده است از این رو برداشت محصول در کشور ما طبق زمان بندی معین باید صورت گیرد.
وی افزود: برداشت سنتی و بدون شناسایی رنگ بندی خاص محصول در بازارهای هدف و معیوب بودن سیستم نگه داری کالا از جمله دلایل اصلی ضایعات بخش کشاورزی به شمار می رود.
اصغری تصریح کرد: مدیریت نحوه حمل و نقل، بسته بندی و برداشت محصول، بازاریابی و بازار سازی مناسب و ایجاد شبکه زنجیره سرد تاثیر بسزایی در کاهش میزان ضایعات محصولات کشاورزی دارد.
ضایعات 30 درصدی محصولات کشاورزی رقم قابل توجهی است
علی خان محمدی مدیرعامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی در گفتگو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی از ضایعات 30 درصدی محصولات کشاورزی خبر داد و گفت: سالانه از تولید 100 میلیون تن محصولات کشاورزی رقمی معادل 30 میلیون تن به هدر می رود.
وی افزود: تفاهم نامه ای به منظور کاهش میزان ضایعات میان سازمان تعاون روستایی با تشکل ها و خرده کشاورزان منعقد شده که انتظار می رود با ایجاد برنامه های منسجم میزان ضایعات محصولات کشاورزی در بخش کاهش یابد.
خان محمدی ادامه داد: برنامه منسجم کاهش میزان ضایعات باید تمامی مراحل کشت بذر،نهال، مکانیزاسیون و آبیاری را شامل شود .