روزنامه شهروند در گزارشی وضعیت سلامتی روانی جامعه را بررسی کرد و نوشت: شاید همه ما بارها برای درمان بیماری های جسمانی به پزشک مراجعه کرده باشیم، اما زمانی که حرف از بیماریهای روانی میشود، از بازگوکردن آن واهمه داریم و اغلب از رفتن نزد روانشناس و روانپزشک طفره میرویم.
در گزیده ای از این گزارش می خوانیم: ترس از انگ و بدنامی درپی مراجعه به مراکز روان درمانی، در بین مردان شیوع بیشتری نسبت به زنان دارد و اغلب مردان به دلیل موانع فرهنگی از بازگوکردن مشکلات روانی خود نزد مشاور و روانشناس دوری میکنند. اما مردان نیمی از جامعه و بخش اعظم از نیروی کار کشور را تشکیل میدهند و نسبت به زنان در معرض خطرهای محیطی و شغلی بیشتری قرار میگیرند.
روزنامه شهروند در ادامه آورده است: توجه به سلامت روانی مردان موجب افزایش و ارتقای سلامت نیروی کار در جامعه میشود. به دلیل تاثیر و اهمیت بالای سلامت مردان در ارتقای سلامت جامعه، ١٣ تا ١٩ژوئن مصادف با ٢٣ تا ٢٩خرداد به نام هفته جهانی سلامت مردان نامگذاری شده است. زندگی در کلانشهرهای اجتماعی مشکلات فراوانی را به دنبال دارد، آلودگی و شلوغی شهرها گاه موجب میشود شهروندان علاوه بر مشکلات جسمانی، با مشکلات روحی و روانی دستوپنجه نرم کنند. رشد سریع جمعیت، شهرنشینی و مهاجرت، روزبهروز بر فشارها، مسائل و مشکلات روانی و اجتماعی افراد جامعه میافزاید و جهان شاهد تغییرات عمده در اپیدمولوژی بیماریهای روانی، در صدر عوامل ایجاد کننده ناتوانی و سال های در معرض بیماری است.
شیوع بالای این بیماری و ناتوانی ها باعث شده تا این مشکلات در تمامی جوامع به عنوان یک اولویت بهداشتی مورد توجه قرار گیرد. گاهی مشکلات در زندگی، آنقدر روی شانههای فرد سنگینی میکند که مجبور میشود برای تحمل سختی ها از فرد یا افرادی کمک بگیرد. برخی افراد در حل مشکلات روحی و روانی نزدیک ترین افراد در زندگی را انتخاب میکنند، اما برخی با مراجعه به روانپزشک، مشاور یا روانشناس مشکلات خود را حل میکنند.
در ادامه این گزارش می نویسد: سلامت اساسیترین بخش از رفاه اجتماعی به شمار میرود و بیش از مداخلات پزشکی به عوامل اجتم اعی و اقتصادی وابسته بوده و یکی از مفاهیم محوری توسعه، رفاه و بهزیستی جامعه است. طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی، سلامتی عبارت است از یک حالت آسودگی کامل جسمی، روانی، اجتماعی و تنها به نبود بیماری یا ناتوانی اطلاق نمیشود. سلامتی انسان ها امری اساسی است که فقط سلامت فیزیکی را دربرنمیگیرد و سلامت روانی و اجتماعی بخش مهمی از آن را تشکیل میدهد. هر جامعه، برای دستیابی به صلح و امنیت باید در درجه نخست، سلامت مردم و شهروندان آن جامعه را فراهم کند.
** افسردگی؛ شایعترین مشکل روانی
روزنامه شهروند در ادامه آورده است: بیماری افسردگی یکی از شایعترین بیماریهای روانی در بین افراد است. شیوع و اهمیت این بیماری در بین افراد به قدری بااهمیت است که در سالجاری، محور و موضوع اصلی روز جهانی بهداشت بر بیماری افسردگی گذاشته و شعار «افسردگی؛ بیایید صحبت کنیم» برای آن انتخاب شد.
** سکوت مرگبار افسردگی
در ادامه می خوانیم: در اردیبهشت ماهسال جاری، آمار افسردگی در زنان ایرانی 16درصد و در مردان 10.5درصد اعلام شد. البته بالا بودن میزان افسردگی در زنان به علت امید زندگی و طول عمر بیشتر زنان در مقایسه با مردان است، اما آمار قابل توجه افسردگی در بین مردان نشان میدهد، مردان نیز از این بیماری خاموش در امان نیستند. بررسیهای اپیدمولوژیک انجام شده در جهان، همواره شیوع اختلالات روانی را در زنان بالاتر از مردان گزارش کرده است. همچنین تحقیقات نشان میدهد زنان بیشتر از مردان تمایل به فاش کردن مشکلات بهداشت روانی خود دارند و از پزشک درخواست کمک میکنند که این امر به بهبود سریعتر آنها کمک میکند.
اغلب مردان، افسردگی را نشانه ضعف، ناتوانی یا شکست میدانند و آن را یک بیماری زنانه تصور میکنند، به همین دلیل از بازگوکردن این بیماری احساس خجالت میکنند. غافل از اینکه افسردگی یک بیماری قابل درمان است که میلیونها نفر از مردان در جهان به آن مبتلا هستند و در صورت دستکم گرفتن و بیتوجهی میتواند علاوهبر روح، بر جسم فرد اثر گذارد و گاه به یک بیماری لاعلاج تبدیل شود. اغلب مردان تا زمانی که بیماری افسردگی آنها به شکل مشکلات جسمانی نمود پیدا نکند، به فکر درمان آن نیستند و از ابراز مشکلات روحی و روانی خود طفره میروند.
**چند زنی و افسردگی
مطالعه نعیما محمدی و خان محمد آسکانی در شهرستان سرباز از توابع استان سیستانوبلوچستان، در سال ٩٤ نشان میدهد سلامت روانی بر مردانی که یک یا دو همسر دارند بیشتر از مردانی است که ٣ یا ٤ همسر دارند. در شرایط کنونی رسم چندزنی، برخلاف گذشته، با افزایش اعتبار اجتماعی مرد، رفاه اقتصادی خانواده، مشارکت همدلانه اعضای خانواده و سلامت روانی مردان همراه نیست و به کلی تغییر کارکرد داده است.
** بحران ٤٠ سالگی در مردان
٤٠ سالگی برای مردان مقطع مهمی در زندگی است همانطور که ٣٠ سالگی برای زنان. ٤٠سالگی از سنین میانی عمر افراد است و در این حولوحوش مردان در اوج فعالیتهای شغلی خود هستند و میتوانند به هماهنگی کامل فکری دست پیدا کنند.
** کلام آخر
در پایان این گزارش می خوانیم: بیشتر مردان تصور میکنند توجه به سلامت روانی یک ویژگی زنانه است و مردان بهطور بیولوژیکی در برابر بیماری قوی و مقاوم هستند، غافل از اینکه بیتوجهی به علایم اولیه فشار روانی بسیار خطرناک است و میتواند کشنده باشد. بهتر است مردان نسبت به بیان احساسات خود موضع درونگرایی نداشته باشند و در صورت مشاهده نشانه های افسردگی با صحبت و بیان این مشکلات نخستین قدم را برای درمان بردارند.
*منبع: روزنامه شهروند، 1396.3.24