کد خبر: ۱۰۰۹۹۹
تاریخ انتشار: ۱۹:۵۲ - ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۶ - 29 April 2017
برگزاری نخستین دور مناظره‌ نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران، دستاوردی بزرگ برای پیشبرد مردمسالاری دینی و تلاشی برای آگاه‌سازی مردم از روندی است که می‌تواند انتخاب آنها را تسهیل ‌کند.
 بانكداري ايراني - برگزاری نخستین دور مناظره‌ نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران، دستاوردی بزرگ برای پیشبرد مردمسالاری دینی و تلاشی برای آگاه‌سازی مردم از روندی است که می‌تواند انتخاب آنها را تسهیل ‌کند.

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم الهه کولایی فعال سیاسی، نوشت: در واقع یکی از مهم‌ترین مسائل در کشورهای مختلف جهان برای اجرایی کردن استانداردهای انتخابات آزاد و عادلانه، بالا بردن آگاهی‌های مردم نسبت به سازوکارهای این روند به ویژه افزایش شناخت آنها از نامزدهایی است که برای انتخاب شدن به آنها عرضه می‌شوند و این هدف جز از طریق برگزاری مناظرات امکان‌پذیر نیست. برگزاری این مناظره و در واقع عرضه ملی آن، تاثیر بسیار تعیین‌کننده‌ای خواهد داشت. به ویژه اینکه مردم در طول سال‌های گذشته نتایج عملی اجرای سیاست‌های برخی از این نامزدها را لمس و تجربه کرده‌اند وبنابراین به خوبی می‌توانند در مورد صحت سخنان آنها و درستی ادعاهای آنان قضاوت کنند. 

این مباحثات بخوبی نشان داد که مناظره انتخاباتی این دوره، رویارویی تفکر و رویکرد مبتنی بر روش‌های سنتی ولو در سوال یا در متن باورهای هریک از نامزدها در برابر رویکردی مدرن و مبتنی بر عقلانیت و پذیرش حق حاکمیت مردم و ضرورت به‌کارگیری ایده‌ها و خواسته‌ها و مطالبات آنها است. در واقع در این فضا مشخص شد که ما با دو جریان متفاوت سیاسی و اقتصادی برای مدیریت جامعه روبرو هستیم که در حوزه‌های مختلف به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند. بر همین اساس فضای ایجاد شده امکان گزینش آگاهانه‌تر و متناسب‌تر را برای مردم فراهم خواهد کرد. هرچند نباید از این امر مهم به راحتی عبور کرد که این مناظره برخورد رویکردهای شعاری و پوپولیستی در برابر رویکرد علمی و مبتنی بر تجارب واقع‌گرایانه در جهت مطالبات و خواسته‌های مردم هم بود.

اما نکته دیگری که در این مناظره بسیار به چشم می‌آمد غیبت مشهود صدای زنان و خواسته‌ها و مطالبات آنان در یک شرایط بسیار حساس و سرنوشت‌ساز در کشورمان بوده است. تا آنجا که حتی از عدالت جنسیتی در چارچوب مباحث مربوط به عدالت خبری نبود. 

هرچند همه نامزدها به خصوص نامزدهای اعتدال‌گرا و اصلاح‌طلب بگونه‌ای این مساله را مورد توجه قرار دادند اما نبود صدای زنان در این مناظره تبعیضی ناروا بود که از سوی دستگاه نظارتی انتخابات بر جامعه زنان ایرانی رفت. به هرحال معتقدم که این مناظره مقدمه‌ای بود بر تلاشی برای آگاه‌سازی مردم به منظور تقویت زیربنای دموکراسی در گام اول و در گام‌های بعدی ایجاد شرایط مناسب برای برگزیدن مفیدترین و کارآمدترین شیوه‌ها برای پاسخ به مطالبات گسترده مردم ایران، که در میان آنها مطالبات اولیه مردم در ایجاد شرایط زندگی آبرومندانه و محترمانه از هرجهت در جایگاه ویژه‌ای قرار دارد. بر همین اساس می‌توان انتظار داشت که دوره‌های بعدی این مناظرات به آگاهی بیشتر از طریق روشن شدن ابعاد رقابت هر شش کاندیدا کمک کند. 

با این حال نباید از واقعیت حمایت موثر و همه‌جانبه جریان اصلاح‌طلبی از حسن روحانی دور ماند که در دفاع جانانه آقای جهانگیری نمود پیدا کرد. در واقع این ترکیب بخوبی نشان داد که باید در کنار دکتر روحانی کسانی که مدافع سیاست‌ها و برنامه‌های ایشان هستند حضور پررنگ‌تری در این مناظرات پیدا می‌کردند. اما این ضرورتی بود که متاسفانه کمتر به آن توجه شد. ما به معنای اصلاح‌طلبان می‌توانستیم نامزدهای دیگری را نیز در حمایت از دکتر روحانی وارد این تعامل‌ها کنیم که البته با این امکانات اندک هم جریان اصلاحات و اعتدال توانستند از این مناظره سربلند بیرون آمدند.

*منبع:روزنامه اعتماد،1396،2،9
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: