کد خبر: ۱۱۷۵۹۲
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۶ - ۱۸ آبان ۱۳۹۶ - 09 November 2017
پیام راهپیمایی اربعین حرکت منسجم انسانی در مبارزه با ظلم و ستم است و این پیام اگر به درستی به جهان منتقل شود حتما پیام الهام‌بخشی در جهت اهداف انسان‌دوستانه خواهد بود.
بانكداري ايراني -  روزنامه اعتماد در گفت وگویی با مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو مجمع روحانیون مبارز، نوشت: پیام راهپیمایی اربعین حرکت منسجم انسانی در مبارزه با ظلم و ستم است و این پیام اگر به درستی به جهان منتقل شود حتما پیام الهام‌بخشی در جهت اهداف انسان‌دوستانه خواهد بود.

در ادامه این گفت وگو آمده است: در آستانه برگزاری آیین مذهبی اربعین شرایط برای کسانی که راهی کربلا شده‌اند کمی متفاوت خواهد بود چرا که در شرایط حساس و البته ناامن منطقه تامین امنیت میلیون‌ها زایر کار چندان راحتی نیست و به نظر می‌رسد تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران به عراق در ابعاد مختلف تامین امنیت و لجستیک این مراسم موفقیت‌آمیز بوده است.

مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو مجمع روحانیون مبارز گرچه معتقد است این آیین مذهبی را نباید صرفا با نام ایران پیوند زد اما معتقد است که جمهوری اسلامی ایران همان‌طور که در منطقه نقش مهم و موثری ایفا می‌کند در جریان برگزاری مراسم اربعین هم نشان داد که می‌تواند نقش مهم و موثری در امنیت منطقه ایفا می‌کند. انصاری بیان می‌کند که موقعیت ایران در منطقه تثبیت شده است اما برگزاری چنین مراسم‌هایی در امنیت کامل، این موقعیت را بیش از پیش بهتر خواهد کرد.

**نقش ایران در برگزاری آیین زیارت اربعین چیست؟ آیا این مراسم اربعین وجه‌های سیاسی هم برای ایران دارد؟

شاید بهتر باشد که در ابتدا جایگاه زیارت اربعین در آموزه‌های دینی و متون دینی را بررسی کنیم. زیارت امام حسین‌(ع) به طور عام، زیارت روز عرفه و آیین زیارت اربعین به طور خاص مورد سفارش و تاکید ائمه‌اطهار‌(ع) بوده است. در روایتی آمده است که اگر کسی در ماه رمضان و لیله‌القدر مورد مغفرت خداوند قرار نگیرد امیدی به آمرزش او نیست مگر اینکه در صحرای عرفات حضور یابد و در آنجا استغفار کند. در روایتی دیگر نیز مطرح شده که خداوند متعال قبل از اینکه به صحرای عرفات و اهل عرفه نگاه کند به زایران قبر امام حسین‌(ع) نگاه مرحمت و مغفرت دارد. بنابراین زیارت روز عرفه و امام حسین‌(ع) دو زیارت مهم هستند و دیگری زیارت روز اربعین است که امام صادق‌(ع) این زیارت را یکی از نشانه‌های مومن ذکر کردند و فرمودند یکی از نشانه‌های پنجگانه مومن زیارت اربعین است. این زیارت که در سخنان ائمه اطهار ثواب‌ بسیار زیادی برای آن ذکر شده است مطمئنا صرفا یک تکلیف عبادی با جنبه عاطفی و تکریم قبر مطهر امام حسین‌(ع) نیست. 

گرچه این بعد هم از اهمیت بسزایی برخوردار است اما مساله مهم‌تر جنبه سیاسی و اجتماعی راهپیمایی اربعین است. ائمه‌اطهار‌(ع) برای اینکه پرچم مبارزه با ظلم و فداکاری در راه خدا برای همیشه در تاریخ به اهتزاز در بیاید هم خودشان به این امر اهتمام فراوان داشتند و هم سفارش کردند. امام حسین مظهر ایستادگی در مقابل ظلم و ستم، مظهر حریت، آزادی، آزادگی و آزادمردی است. جامعه بشری برای همیشه نیاز به چنین روحیه و مکتبی دارد. 

طبعا زنده نگه داشتن این مکتب و روحیه یکی با اهتمام به برگزاری و شرکت در مجالس امام حسین‌(ع) و سخن گفتن از مکتب امام حسین‌(ع) و شنیدن در مورد آن است و بخش اعظمی از آن هم به شعائر مذهبی مثل رفتن به زیارت مربوط می‌شود. خوشبختانه بعد از سقوط رژیم بعثی صدام و آزادی مردم عراق مساله زیارت اربعین شکل و تشریفات ویژه‌ای به خود گرفت البته اهتمام به پیاده‌روی اربعین از قدیم وجود داشته حتی در دوران صدام هم علمای نجف و مردم عراق سعی می‌کردند در این ایام پیاده تا مرقد مطهر امام حسین‌(ع) بروند اما پیاده‌روی گسترده‌ و سازمان‌یافته‌ای نبود. چند سالی است که شیعیان از سراسر جهان و همه مسلمانان اعم از شیعه و سنی بر اهمیت این موضوع بیشتر واقف شده‌اند.

با وجود وجهه سیاسی این ماجرا باز هم تاکید دارم که نقش اول را مردم ایفا می‌کنند. در واقع میلیون‌ها زن و مرد کودک و کهنسال به سمت کربلا حرکت می‌کنند، هزینه می‌کنند و سختی راه را به جان می‌خرند و عاشقانه برای پیاده‌روی اربعین می‌روند. بنابراین قدم اول و پایه اول را مردم یعنی مردم ایران، عراق و سایر کشورهای دیگر بنیان‌ می‌گذارند. طبق گفته مقامات عراقی بیش از 25 میلیون نفر در این راهپیمایی که بزرگ‌ترین راهپیمایی سال در کل جهان است شرکت می‌کنند. قطعا در این روند دولت و مسوولان جمهوری اسلامی ایران تلاش‌های زیادی کرده‌اند. 

جمهوری اسلامی ایران هم برای تسهیل رفت و آمد از جهت اخذ روادید و تسهیلات قانونی تلاش بسیاری می‌کند و هم دستگاه‌هایی چون هلال‌احمر، بهزیستی، وزارت بهداشت و درمان و سایر سازمان‌ها، خدمات رفاهی و درمانی را به زایران عرضه می‌کنند که البته بخش عمده‌ای از کمک‌ها از محل خیرات و کمک‌های مردمی تامین می‌شود. موکب‌ها در طول مسیر چه در داخل خاک ایران و چه در داخل خاک عراق با کمک مردم برپا می‌شود و در بعضی مواقع که لازم باشد هم دستگاه‌ها و نهادها کمک می‌کنند اما کمک اصلی با مردم است.

**با توجه به اینکه منطقه ناایمن است فکر می‌کنید ایران در تامین امنیت محل پیاده‌روی زوار برای اجرای آیین مذهبی اربعین چقدر تاثیرگذار بوده است؟
ایران جدای از بحث تامین امنیت راهپیمایی اربعین همواره نقش کلیدی و مهمی در امنیت منطقه داشته و دارد. در واقع ایران نقش بسیار برجسته مستشاری از طریق سپاه قدس داشته و اقدامات موثری برای تامین امنیت در منطقه انجام داده است. 

در منطقه‌ای که به‌شدت از سوی گروه‌های تروریستی ناامن شده‌بود و حتی این گروه‌های تروریستی تا دروازه‌های بغداد پیش آمدند و برنامه داشتند عتبات عالیات، نجف و کربلا حتی کاظمین و سامرا را تصرف کنند و قبور مطهر ائمه‌(ع) را خراب کنند کما‌اینکه در کاظمین این حرکت را انجام دادند ایران توانست نقش موثری ایفا کند و در نابودی گروه‌های تروریستی نقش مهمی داشت. بنابراین نقشی که ایران در سرکوب تروریست‌ها؛ هم در عراق هم در سوریه و هم در مناطق دیگر دارد نقش بزرگی است و بالطبع در تامین امنیت مردم منطقه تاثیرگذار خواهد بود.

در خصوص تامین امنیت مراسم اربعین هم مرتب رایزنی‌هایی میان مسوولان جمهوری اسلامی و مسوولان عراقی اتفاق افتاده و دایما با هم مشارکت دارند، کمک می‌کنند؛ هم کمک فکری و هم کمک‌های دیگری که لازم باشد. خوشبختانه دولت مرکزی عراق هم دولت قدرتمندی است. به خصوص اخیرا هم توانسته داعش را سرکوب کند. مقامات عراقی در جهت تامین امنیت کفایت لازم را دارند و کمک‌هایی هم از ایران خواسته‌اند و خوشبختانه به نحو مطلوبی امنیت راهپیمایی تاکنون تامین شده است.

**فکر می‌کنید برگزاری آرام و امن چنین راهپیمایی با این میزان از جمعیت یک دستاورد بین‌المللی برای ایران محسوب شود؟
نباید مراسم اربعین را به عنوان مراسمی ایرانی تبلیغ و القا کنیم. این مراسمی فراکشوری و حتی می‌توان گفت فرا‌مذهبی است. درست است که عمده شرکت‌کنندگان شیعیان هستند ولی در میان صفوف میلیونی زایران، برادران و خواهران سنی و چه‌بسا غیرمسلمانان عاشق امام حسین‌(ع) نیز حضور دارند چون مکتب امام حسین‌(ع) مکتبی است انسانی و فراتر از مذهب و دین، گرچه زیر بیرق اسلام و تشیع قرار دارد. لذا این راهپیمایی برای وحدت و همدلی مسلمانان در برابر تفرقه‌افکنی‌ها و توطئه‌های کشورهایی است که شب و روز تلاش می‌کنند بین کشورهای اسلامی و فرق اسلامی و ملت‌های مسلمان شکاف ایجاد کنند خصوصا رژیم صهیونیستی که بقای این رژیم نامشروع در تفرقه جهان اسلام است. 

طبعا این راهپیمایی میلیونی نماد خوبی از قدرت اجتماعی و مردمی جهان اسلام است و جمهوری اسلامی ایران، هم مردم و هم حکومت به سهم خودشان نقش برجسته‌ای در این راهپیمایی دارند و این موضوع باعث می‌شود جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازیگر مثبت در عرصه سیاسی جهانی و منطقه مطرح شود.

**پیام سیاسی این راهپیمایی را چه می‌دانید؟
پیام راهپیمایی اربعین حرکت منسجم انسانی در مبارزه با ظلم و ستم است و این پیام اگر به درستی به جهان منتقل شود حتما پیام الهام‌بخشی در جهت اهداف انسان‌دوستانه خواهد بود.

**به نظر شما برگزاری این آیین مذهبی با امنیت کامل چقدر در تقویت موقعیت جمهوری اسلامی ایران در منطقه تاثیرگذار است؟
خوشبختانه موقعیت ایران در منطقه موقعیت تثبیت شده و قدرتمندی است و حتما این موضوع به تثبیت بیشتر موقعیت ایران در منطقه کمک خواهد‌کرد. البته باز هم تاکید می‌کنم که این مراسم را به عنوان یک مراسم صرفا ایرانی نباید دید. ایران هم در کنار عراق و دیگر کشورها در این همایش بزرگ مذهبی و انسانی نقش و وظیفه خود را ایفا می‌کند.

*منبع: روزنامه اعتماد؛ 1396،8،17
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: