کد خبر: ۲۰۱۸۱۹
تاریخ انتشار: ۱۷:۳۷ - ۰۵ اسفند ۱۴۰۰ - 24 February 2022
کارشناس بانکی اعلام کرد: با اتصال دستگاه‌های کارتخوان مشتریان بانک‌ها به سیستم مالیاتی، ترس از مالیات‌‌‌های سنگین از عدم استفاده دستگاه‌ها حذف خواهد شد .

کارشناس بانکی اعلام کرد: با اتصال دستگاه‌های کارتخوان مشتریان بانک‌ها به سیستم مالیاتی، ترس از مالیات‌‌‌های سنگین از عدم استفاده دستگاه‌ها حذف خواهد شد .

داود جامی با بیان مطلبی تحت عنوان "سیاست‌های مالیاتی و چالش‌های نظام بانکی" به دنیای اقتصاد اعلام کرد: یکی از مهم‌ترین ابزارهای مهم دولت‌‌‌ها برای تامین بودجه سالانه ، اخذ مالیات طبق سیاست‌های مالیاتی است. در ایران با روی کار آمدن دولت سیزدهم، برنامه‌ریزی وزارت اقتصاد در جهت اصلاح ساختار نظام مالیاتی قوت بیشتری گرفت.

هدف اصلی اصلاح ساختار نظام مالیاتی، هوشمند‌سازی نظام مالیاتی و حاکمیت داده در جهت مبارزه با فرار مالیاتی است و بر اساس همین دو هدف پایه جدید، مالیات بر عایدی سرمایه و مجموع درآمد پایه‌ریزی شد. این دو پایه جهت شفاف‌سازی نظام اقتصاد و افزایش کارآیی نظام مالیاتی به عنوان موتور محرک عمل می‌کنند.

با توجه به این موضوعات و تمرکز بر ابزارهای الکترونیک، سازمان مالیاتی نخستین گام اساسی را در جهت کنترل بازار‌های الکترونیک در جهت شفاف‌‌‌سازی درآمد‌‌‌های مشاغل را اجرا و مهم‌ترین تصمیم برای کنترل درآمد مشاغل از طریق اتصال دستگاه‌های کارتخوان آغاز کرد.

با توجه به اینکه نظام اقتصادی در حال گذر از بزرگ‌ترین چالش یعنی تورم افسار گسیخته و مدیریت تحریم است و بخش عظیمی از مردم تحت فشار هستند و موضوع اصلاح ساختار نظام مالیاتی برای اقشار و اصناف به سادگی قابل پذیرش نخواهد بود.

از طرفی این طرح در گذشته در صنف طلا و پزشکان اجرا و نتیجه مورد قبول نبود. به طوری که بسیاری از این دو صنف برای فرار مالیاتی از پذیرش کارت‌های الکترونیک مشتریان خودداری و بیشتر پول نقد را ترجیح می‌دادند. چالش‌هایی که اصناف و مردم در ارتباط با این موضوع با آن در ارتباط بودند باید مورد ارزیابی و افکار‌سنجی قرار می‌گرفت و نتایج حاصله تعمیم داده می‌شد.

نظام بانکی یکی از مهم‌ترین ستون‌های اقتصادی و تامین مالی کسب و کار‌ها و همچنین ابزار مهم در جهت کنترل تورم و نقدینگی است. با اجرای طرح اتصال دستگاه‌های کارتخوان مشتریان بانک‌ها به سیستم مالیاتی، ترس از مالیات‌‌‌های سنگین این دسته از مشتریان بانک‌ها رابه سمت استفاده نکردن از این دستگاه‌ها هدایت کرده است.

این موضوع مهم دو ضعف اساسی دارد. نخست اینکه سازمان امور مالیاتی باید در ابتدا شفاف‌سازی فرهنگی و همچنین افکار‌سنجی عمومی پیرامون این موضوع را انجام می‌داد تا نقاط قوت و ضعف طرح شناسایی و از مسیر درست اجرایی می‌شد. ودوم اینکه گلوگاه گریز از این موضوع در جهت فرار‌های مالیاتی نیز شناسایی می‌شد.

این دسته از مشتریان بانک‌ها با استفاده نکردن از دستگاه کارتخوان مانند اصناف گذشته مثل طلا و پزشکان احتمالا در جهت فرار مالیاتی معاملات را با تمرکز بر معاملات نقدی معاملات دلاری، ساتنا و پایا و... . طرح‌ریزی کردند که این موضوع با سیاست الکترونیک کردن نظام پولی و بانکی منافات دارد و را ه حل این موضوع در دست نظام مالیاتی است.

یکی از درآمد‌های نظام مالیاتی، مالیات بر املاک اجاره‌ای است که از طریق مؤدیان اظهار و بعد از سنجش عرف محل مورد ارزیابی و در نهایت تشخیص مالیات شکل می‌گیرد که با الگو گرفتن از این شیوه اخذ مالیات می‌توان موضوع مالیات بر عملکرد مشاغل را طرح‌ریزی کرد. در این بین اجرایی‌ترین شیوه‌ای که نظام مالیاتی می‌تواند از فرار‌های مالیاتی جلوگیری کند مالیات ثابت بر درآمد مشاغل است. یعنی با طبقه‌بندی مشاغل و سنجش میانگین درآمد آنها به‌صورت سالانه‌ای مالیات بر درآمد ثابت را برای هر صنف در نظر می‌گیرد.

این موضوع به یکباره چند معضل را حل می‌کند. اولین و مهم‌ترین موضوع اینکه رابطه بین مجموع تراکنش‌های مالی با‌درصد مالیات ماخوذه که به عنوان ابزار جدید اخذ مالیات در نظر گرفته شده از بین می‌رود و دوم اینکه اعتماد مردم به سیستم بانکی و پولی حفظ می‌شود و از آن طرف نظام مالیاتی هم با پیاده‌سازی نظام مالیات بر درآمد ثابت مشاغل به هدف اخذ مالیات و جلوگیری از فرار مالیاتی می‌رسد.

هرگاه سیستم پولی بانکی جهت اهداف نظام مالیاتی و اقتصادی دولت حرکت کند اهداف هردو سیستم پشتیبانی می‌شود و درآمد حاصل از این موضوع در بخش‌های اقتصادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در شرایط تحریمی حال حاضر، وزارت اقتصاد با تمرکز بر درآمد‌‌‌های مالیاتی مشاغل، خودرو، خانه‌های خالی و... . می‌تواند ابزار مهم تامین درآمد‌های هدفمند دولت را تامین کند.

این فرهنگ مالیاتی باید با اجرای شیوه‌‌‌های ترویج فرهنگ پرداخت مالیات در سطح جامعه گسترش یابد. چرا که هرچه مردم با اهداف نظام مالیاتی و تاثیر آن بر زندگی بیشتر آشنا باشند در مسیر حرکت قطار اقتصادی بیشتر همراهی خواهند کرد و این موضوع مستلزم برنامه‌‌‌های فرهنگ‌سازی بلندمدت وزارت اقتصاد در زمینه امور مالیاتی و حقوق دولت و مردم است.

لیلا فریادرس
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: