کد خبر: ۱۹۷۷۰۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۳ - ۳۰ شهريور ۱۴۰۰ - 21 September 2021

سیاستگذاری و برنامه ریزی در امور ارزی بانک ها در قالب خط مشی های تعیین شده از سوی بانک مرکزی ج.ا.ا. و هیأت مدیره هر بانك، تهیه، تدوین و ابلاغ بخشنامه ها و دستورالعمل های ارزی، بررسی و پاسخ گویی به ابهامات استعلام های دریافتی از واحدهای ارزی و شعب، نظارت بر اعطای تسهیلات از محل حساب ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی و صدور مجوز گشایش اعتبار اسنادی مربوطه، بررسی، تهیه و تنظیم قراردادهای تأمین مالی (فاینانس و ریفاینانس) و منابع ارزی داخلی بانک ها و صدور مجوز گشایش اعتبار از محل منابع مذکور، برقراری روابط کارگزاری به منظور تسهیل مناسبات بانکی برای ارائه خدمات بانکی بین المللی به مشتریان، صدور ضمانتنامه های ارزی و مدیریت ویرایش سامانه اطلاعات ثبت سفارشات و تخصیص ارز در تعامل با بانک مرکزی از وظايف بخش بين الملل در بانك ها مي باشد.


همچنين مدیریت وجوه نقد بانک ها، مدیریت و انجام امور مربوط به نظام جامع پرداخت، حضور مستمر در بازار بین بانکی ریالی، مدیریت و انجام امور مربوط به سامانه چکاوک، چکهای مسافرتی و اوراق بهادار، مدیریت و نظارت بر نقل و انتقال وجوه از درگاه اینترنت، مدیریت و نظارت بر کلیه امور اجرایی حسابهای جاری و سیستم شتاب بانک، کنترل و نظارت بر امور مراودات مشتریان و رفع اختلافات احتمالی در حساب‌های متمرکز بانک ها از جمله مسؤليت هايي است كه به عهده بخش خزانه داري بانك ها مي باشد.


لذا نظر به اهميت بخش بين الملل و خزانه داري و تعدد وظايفي كه بر عهده اين بخش مهم و حياتي در بانک صنعت و معدن قرار دارد و براي آشنايي با نحوه عملكرد اين مديريت، روابط عمومي بانك صنعت و معدن در مصاحبه با آتوسا نگاهی شیرازی مدیر امور بین الملل و خزانه داری اين بانك در خصوص عملکرد سال 1400 و اهم برنامه‌ها و سیاست‌های اين مديريت در سال 1401 به گفتگو نشسته است كه مشروح آن در ادامه مي آيد؛

1-در خصوص نوع فعالیت ها و فرآیندهای کاری مدیریت تحت سرپرستی توضیح بفرمایید؟

اداره خزانه داری وظیفه انجام پرداختهای ارزی و ریالی بانک را بر عهده دارد:

مدیریت و کنترل سامانه های پرداخت ریالی از جمله ساتنا، پایا، چکاوک، شتاب

دریافت و پرداخت وجوه نقد بین شعب و خزانه مرکزی

مدیریت خزانه اسناد و نگهداری از اوراق و اسناد بهادار

عملیات سپرده گیری و سپرده گذاری ریالی و ارزی بین بانکها و بانک مرکزی

عملیات بازار باز

خرید و فروش ارز و مبادلات ارزی

انجام حوالجات ارزی

مدیریت وجوه حسابهای نسترو

مدیریت و حسابداری قراردادهای ریالی و ارزی صندوق توسعه ملی و....

و در اداره بين الملل فعاليتهاي ذيل انجام مي شود :

سوئیفت و سپام ارزی که وظیفه دریافت و ارسال پیامهای مالی و غیر مالی بین بانکی را به عهده دارند

روابط کارگزاری: برقراری و حفظ روابط کارگزاری با بانکهای خارجی

- اعتبارات اسنادی ارزی از محل تسهیلات فاینانس خارجی: گشایش و معامله اسناد و باز پرداخت هزینه ها و اقساط تسهیلات فاینانس برای پروژه های کشور

ضمانت نامه های ارزی: صدور انواع ضمانت نامه ای ارزی متقابل و صادراتی

پشتیبانی درنا و پرتال ارزی

ابلاغ بخشنامه های ارزی بانک مرکزی

مشاوره و پشتیبانی شعب ارزی

پایش عملکرد رفع تعهدات گمرکی بانک

2- در خصوص عملکرد این مدیریت در راستای اهداف و سیاست های بانک در سال گذشته توضیح دهید ؟ چه برنامه هایی را برای تحقق اهداف بانک در سال جاری به انجام رسانده اید؟

در بخش خزانه داري:

پیاده سازی سامانه خرید و فروش و حوالجات ارزی

آموزش و انتقال عملیات تولید و صدور پیامهای سپامی به شعب ارزی

تهیه فرآیندها و رویه های مالی و اجرایی امور مرتبط با اداره خزانه داری از جمله رویه های حسابداری حوالجات ارزی، ارزهای نیکویی، اسناد ریترکت شتابی، چکهای صیادی و...

پیگیری رفع مغایرتهای ریالی و ارزی باقیمانده وشناسایی و رفع بخش بزرگی از آنها

پیگیری تهیه و تولید سامانه های نرم افزاری مورد نیاز همگي از جمله اقداماتي است كه به طور پيوسته در اين بانك به انجام مي رسد.

و در بخش بين الملل:

گشایش دو فقره اعتبار اسنادی فاینانس برای طرح نیروگاه برق حرارتی سیریک و فولاد تربت حیدریه

برگزاری جلسات شوکا با شعب ارزی

پایش آمار رفع تعهدات گمرکی

باز پرداخت اقساط معوقه فاینانس از طرق مختلف

پیاده سازی سامانه خرید و فروش و حوالجات ارزی

آموزش و انتقال عملیات تولید و صدور پیامهای سپامی به شعب ارزی

تهیه فرآیندها و رویه های مالی و اجرایی امور مرتبط با اداره خزانه داری از جمله رویه های حسابداری حوالجات ارزی، ارزهای نیکویی، اسناد ریترکت شتابی، چکهای صیادی و...

پیگیری رفع مغایرتهای ریالی و ارزی باقیمانده وشناسایی و رفع بخش بزرگی از آنها

پیگیری تهیه و تولید سامانه های نرم افزاری مورد نیاز مجموعه اقداماتي است كه به انجام رسيده و خواهد رسيد.

3- همانطور که مستحضرید سال جاری سال از سوی مقام معظم رهبری، سال " تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها" نام گرفته است، چه اقداماتی برای تحقق این موضوع در دستور کار داشته و دارید؟
با توجه به ماهیت اداره خزانه داری بعنوان واحد پشتیبانی کننده واحدهای اصلی، تمرکز این اداره بر بهبود و ارتقاء سطح خدمات رسانی به واحدهای داخلی بانک بوده است تا واحدهايي كه به مستقيماً با واحدهاي توليدي و مشتريان در ارتباط هستند بتوانند به نحو مطلوبي وظيفه حمايتي خود را در رفع مشكلات توليدكنندگان و كارآفرينان و پشتيباني همه جانبه از آنان به انجام برسانند.

4- آیا در این قسمت با چالش ها و موانعی مواجه هستید؟ برای برون رفت از این مشکلات چه راه حل هایی را پیشنهاد می کنید؟
بزرگترین مشکل در این اداره بحث مدیریت وجوه نقد است. در بخش ارزی به دلیل تحریم هاي ظالمانه اقتصادي و بانكي، دسترسی به منابع ارزی با مشکلات عدیده ای روبرو بوده و با توجه به حجم بسیار زياد تعهدات ارزی بانک، اداره خزانه داری در تخصیص و ساماندهی وجوه در دسترس با مشکلات عديده اي مواجه است. برون رفت از این مشکلات نیازمند اراده جدی تمامي كاركنان بانک و همکاری بانک مرکزی جهت ساماندهی و در صورت امکان تبدیل تعهدات ارزی بانک است که عمدتاً نیز به طرحهای زیر بنایی و صنعتی کشور اختصاص یافته و به دلیل شرایط تحریمی عملاً امکان بازپرداخت و یا درآمد زایی ارزی چندانی ندارند.

5- برنامه ها و سیاست های مدیریت تحت سرپرستی جنابعالی برای سال آتی چیست و چه اقداماتی را در دستور کار دارید؟
پیگیری پیاده سازی سامانه جامع نقدینگی بانک به منظور گزارش دهی شفاف و به موقع به واحدهای ذینفع
بهبود ساختار نیروی انسانی و تأمین نفرات مورد نیاز.
تلاش در جهت پیاده سازی سامانه جامع حسابهای نسترو و وسترو و ساماندهی نحوه ثبت و نگهداری تعهدات ناشی از سپرده های ارزی اخذ شده، اقداماتي است كه در جهت انجام وظايف محوله به اين مديريت با جديت دنبال مي شود.

6- به عنوان سخن آخر اگر توصیه و پیشنهادی برای همکاران دارید بفرمایید؟
برای حل مشکلات فعلی افکار و ایده ها وابزارهای قدیمی کارآمد نیستند و تک تک ما در به وجود آوردن آنچه که امروز تجربه می کنیم سهیم هستیم براي بهبود شرايط و گذر از موانع موجود بايد مسئولانه تر عمل کنیم و فضا را برای شنیده شدن صداهای جدید و متفاوت فراهم سازيم.

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: