کد خبر: ۹۲۳۳۰
تاریخ انتشار: ۱۱:۲۶ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۵ - 28 January 2017
روسیه در ارتباط با ترکیه و صادرات گاز ما با آن کشور سعی دارد تا از نفوذ خود بیشتر استفاده کند.
روزنامه آفتاب اقتصادی در گفت و گو با کارشناسان اقتصادی نقش روسیه را در مناقشه گازی ایران و ترکمنستان بررسی کرد و نوشت: روسیه در ارتباط با ترکیه و صادرات گاز ما با آن کشور سعی دارد تا از نفوذ خود بیشتر استفاده کند.

در ادامه می خوانیم: 
** عدم‌شناخت پشت صحنه روسی
محمدعلی صادقی مدیر با سابقه و کارشناس‌ارشد نفتی در گفتگو با آفتاب اقتصادی گفت: روسیه بزرگ‌ترین تامین کننده گاز اروپا است. این کشور تجهیزات کامل و امکانات و خطوط لوله‌ای مدرن را در اختیار دارد. 

صادقی خاطر نشان کرد: روس‌ها قابل‌اعتماد نیستند . آنها همان‌طور که از لحاظ سیاسی قابل‌اعتماد نیستند در ضمینه سیاست‌های نفتی نیز قابل اعتماد نیستند و دنبال منافع خودشان هستند. آنها هر کجا که منافعشان ایجاب کند بدون شک منافعشان را به ارتباط با دیگر کشورها ترجیح خواهند داد. 

وی افزود: خطوط لوله گاز مانند خطوط نفت نیستند و با همدیگر لینک هستند ، یعنی ما که از ترکمنستان گاز وارد می‌کردیم این گاز را برای مصارف داخلی و تبدیل به التریسیته و همچنین صادرات به ترکیه و افغانستان استفاده می‌کردیم، در واقع کشورهای حوزه سی‌ای‌اس تماماً به لحاظ گازی لینک هستند. 

روسیه اکنون به ترکیه نزدیک شده و با توجه به خط لوله‌ای که از کشورآذربایجان به این کشور کشیده و مباحث پیرامون میدان« شاه دنیز» تمام سعی خود را بر این موضوع متمرکز کرده است که ایران را از دور خارج کند. صادقی یادآور شد: مانور روسیه در عراق و لبنان و سوریه به این کشور کمک می‌کند تا در موضوعات اقتصادی و گازی این‌چنینی قدرت مانور و چانه‌زنی بیشتری پیدا کند. متاسفانه بحث پیش آمده با ترکمنستان نشان دهنده عدم‌آگهی است . 

چون گازی که می‌گرفتیم به لحاظ مالی رقمی‌نبود و در حدود 6 میلیون متر مکعب بود و به‌راحتی می‌توانست هزینه‌های آن را از طریق سوآپ جبران کردند. همین‌طور که به خاطر بدهی گازی به ترکیه 13 درصد کاهش قیمت داده‌ایم تا بدهی گازی خود را تصفیه نمایم. متاسفانه این موضوع بی‌دلیل سیاسی شد. موضوع مهم این است که تامین کننده مشترک گازی کشور ترکیه ایران و روسیه بودند . در واقع ترکیه دو منبع را برای تامین گاز خود در نظر گرفت و موقعی که ترکیه با روس‌ها به لحاظ سیاسی به مشکل بر می‌خوردند برای تامین بیشتر گاز به ایران رجوع می‌کردند. اکنون اما روابط ترکیه با روسیه بهتر از روابط با ایران است. 

روس‌ها برای آنکه ایران را به لحاظ تامین گاز در مضیقه قرار بدهند و مدیریت کنند. با نفوذی که در پشت صحنه بر روی کشور ترکمنستان داشتند آنها را تحریک کردند تا گاز را بر روی ایران ببندند تا در زمینه تامین گاز خود حرف آخر را بزنند و ایران را در موضع انفعال قرار دهند. روس‌ها صددرصد در این قضیه نقش داشتند و از آن بهره‌برداری نیز می‌کنند. آنها با مدیریت اختلاف گازی تهران عشق آباد در صادرات پرسود گاز به ترکیه دست برتر را یافتند.

** روس‌ها قابل اعتماد نیستند
علی‌اکبر فرازی، کارشناس اقتصاد سیاسی نیز درباره تاثیر رویکرد نزدیکی آمریکا و روسیه بعد از روی کار آمدن ترامپ بر سیاست‌های اقتصادی روسیه و بالاخص رسیدن گاز این کشور به اروپا اظهارکرد: الان برای رسیدن به این برداشت ‌ها زود است زیرا هنوز همه چیز در حد حدس و گمان است. در حال حاضر باید ببینیم که مکانیزم‌های اجرایی این وعده‌های انتخاباتی چگونه خواهد بود. وی با اشاره به اینکه مواضع ترامپ در خصوص روسیه مربوط به قبل از ورودش به کاخ سفید و آن چیزی است که در رسانه‌ها و محافل دیپلماتیک مطرح بوده است، افزود: آنچه مسلم است روابط آمریکا و روسیه بر روابط روسیه با نهادهای بین‌المللی و کشورهای اروپایی اثر می‌گذارد. اگرچه زود است که با قطعیت سیاست تیم ترامپ را در قبال روسیه ارزیابی کنیم، اما آنچه با روی کار آمدن ترامپ باعث خوشحالی روس‌ها در سطح افکار عمومی‌شد، می‌تواند بیانگر این باشد که روابط دو کشور می‌تواند به بهبود یابد. 

این کارشناس اقتصاد سیاسی یادآور شد: دولت‌های اروپایی در ارتباط با نوع برخورد ترامپ با مسائل و قضایای اروپا یکسان عمل نمی‌کنند به‌طوری‌که آلمان وفرانسه نارضایتی و نگرانی خود را از سیاست‌های اروپایی ترامپ اعلام کردند اما به نظر می‌رسد انگلیس همانند سایر سیاست‌های خود، محتاطانه برخورد می‌کند و منتظر است که ترامپ را در صحنه عمل بیشتر ببیند و در آن زمان موضع‌گیری روشن‌تری داشته باشد. فرازی اظهارکرد: گرچه هنوز برای تحلیل رفتار ترامپ در قبال روسیه و اروپا زود است اما شواهد نشان می‌دهد که ترامپ و تیمش از روابط شخصی خود با پوتین، برای حل مشکلات با روس‌ها استفاده می‌کند. این تحلیلگر اقتصاد سیاسی افزود: آنچه به ایران مربوط می‌شود این است که باید سیاست مدبرانه‌ای به کار گرفته شود و ما برخورد احساسی و شعارگونه با تیم ترامپ نداشته باشیم. 

ازسوی دیگر مطمئن باشیم که روس‌ها مانند هر کشور دیگری به منافع خودشان فکر می‌کنند. شخص پوتین نیز نشان داده که بازیگر خوبی است و در جایی که به منافع بیشتری دست می‌یابد قطعاً منافع کوچک‌تر و دوستان خودش را به‌راحتی نادیده خواهد گرفت. وی نزدیکی اقتصادی دو کشور آمریکا و روسیه را در شرایط کنونی غیرمحتمل عنوان کرد و گفت: در این رابطه خیلی از پازل‌های دیگر باید چیده شود تا این کشورها از مرحله رقابت به رفاقت برسند. فرازی افزود: طبیعتاً هر کشوری به‌طور طبیعی دنبال منافع خودش است و دولتمردان و سیاست‌گذاران هر کشوری باید تضمین‌کننده منافع ملی خودشان باشند طبیعی است که آمریکا و روسیه هم از این قاعده مستثنی نیستند اما این که هر دو کشور بتوانند از مرحله رقابت به مرحله رفاقت و همکاری نزدیک برسند در مرحله فعلی بعید است. 

وی خاطرنشان کرد: آنچه که از گفته‌های ترامپ برداشت می‌شود اینکه وی در دو سال اول حضور در کاخ سفید بیش از 80 درصد وقت و انرژی را به حل مسائل داخلی و کمک به قوی‌ترشدن اقتصاد آمریکا و ایجاد اشتغال و بازسازی زیرساخت‌های می‌کند که ممکن است این قضیه به‌صورت غیرمستقیم فرصت‌هایی را برای کشورهایی مثل روسیه ایجاد کند اما به معنای همکاری و رفاقت و نزدیکی دو کشور تلقی نمی‌شود.

در پشت صحنه ترکمنستان را تحریک کردند تا گاز را بر روی ایران ببندند تا در ضمینه تامین گاز خود حرف آخر را بزنند و ایران را در موضع انفعال قرار دهند.

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: