کد خبر: ۱۶۷۷۰۴
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۴ - ۲۱ آبان ۱۳۹۸ - 12 November 2019
بانکداری ایرانی ـ بانک مرکزی آمارهای مانده سپرده و تسهیلات را در تیرماه سال جاری منتشر کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در تیرماه سال جاری میزان مانده سپرده‌های بانکی به رقم ۲۲۱۶ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم در خرداد ماه سال جاری در سطح ۲۱۷۶ هزار میلیارد تومان قرار داشت.
 بانکداری ایرانی   ـ  بانک مرکزی آمارهای مانده سپرده و تسهیلات را در تیرماه سال جاری منتشر کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در تیرماه سال جاری میزان مانده سپرده‌های بانکی به رقم ۲۲۱۶ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم در خرداد ماه سال جاری در سطح ۲۱۷۶ هزار میلیارد تومان قرار داشت. 
 
به گزارش بانکداری ایرانی  ، رشد ماهانه مانده سپرده‌های بانکی به میزان ۸/ ۱ درصد بوده است. این رقم نسبت به آمارهای اردیبهشت و خردادماه کمتر بود؛ زیرا بر اساس آمارهای منتشرشده در اردیبهشت ماه سال جاری به میزان ۳/ ۲ درصد به میزان مانده سپرده‌ها اضافه شده بود و در خرداد ماه نیز رشد ماهانه سپرده‌ها در سطح ۱/ ۲ درصدی قرار داشت. بنا بر این آمارها، در سه ماه اخیر رشد ماهانه مانده سپرده‌ها نزولی بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در چهارماه نخست سال جاری نیز به میزان ۲/ ۷ درصد به میزان مانده سپرده‌ها افزوده شده است.
 
 رشد مانده سپرده‌ها در مدت مشابه سال قبل، یعنی چهار ماه نخست سال ۹۷ به میزان ۱/ ۶ درصد بوده است. درنتیجه رشد منابع بانک‌ها در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کمی بیشتر بوده است. از دیگر آمارهایی که می‌توان بر اساس آن، روند رشد منابع بانک‌ها را بررسی کرد، مربوط به آمارهای رشد نقطه به نقطه است. آمارهای بانک مرکزی حاکی از این است که رشد نقطه به نقطه منابع بانک‌ها در سال جاری به میزان ۹/ ۲۶ درصد بوده است.
 
 در خرداد ماه سال جاری نیز رشد نقطه به نقطه مانده سپرده‌های بانکی معادل ۶/ ۲۶ درصد بوده است. بنابراین در تیرماه نسبت به خرداد ماه به رشد نقطه به نقطه مانده سپرده‌های بانکی اندکی افزوده شده است. از سوی دیگر، آمارها نشان می‌دهد که رشد نقطه به نقطه مانده سپرده‌ها در فروردین ماه سال جاری به میزان ۲/ ۲۴ درصد بوده است. به‌نظر می‌رسد که با آرام شدن بازارهای ارز، بورس و بازارهای موازی گرایش برای جذب منابع سپرده‌ها بیشتر از گذشته باشد.
 
در آن سوی ترازنامه، تسهیلات دهی نظام بانکی در طول ۴ ماه ابتدایی سال، در یک روند رو به رشد قرار داشته است. از ابتدای سال تا پایان تیرماه، مانده تسهیلات بانک‌ها به میزان ۸/ ۶ درصد رشد کرده و به سطح ۱۹۸۸ هزار میلیارد تومان رسیده است؛ در حالی‌که در بازه مشابه سال قبل، میزان رشد ۲/ ۵ درصد بود؛ در نتیجه مانده تسهیلات همانند مانده سپرده‌ها در سال جاری رشد کرد، منتها با سرعت بیشتر. 
 
رصد روند ماهانه تسهیلات بانک‌ها نیز نشان می‌دهد که با پیشروی در سال ۹۸، تمایل بانک‌ها به تسهیلات دهی بیشتر شده است؛ چرا که در اردیبهشت ماه رشد ماهانه مانده تسهیلات معادل ۶/ ۱ درصد بود و این عدد در تیر ماه به ۹/ ۲ درصد رسید. اگر از ماه اسفند فاکتور بگیریم، این میزان رشد در طول سال‌های ۹۶ و ۹۷ بی‌سابقه است.
 
تمایل بیشتر تسهیلات دهی بانک‌ها مخصوصا در تیرماه موجب شد تا نسبت تسهیلات به سپرده(با کسر سپرده قانونی) در ماه چهارم سال به ۸۱ درصد برسد که در سال جاری بیشینه است. نسبت تسهیلات به سپرده در سال ۹۷ در یک روند کاملا نزولی حرکت کرده بود. در اولین ماه سال گذشته این نسبت در سطح ۱/ ۸۵ درصد قرار داشت؛ اما در بهمن ۹۷ به ۲/ ۸۰ درصد نزول کرد. 
 
تاکنون در سال جاری، این نسبت در مسیر افزایشی حرکت کرده است؛ چرا که سرعت رشد صورت کسر، یعنی مانده تسهیلات بزرگ‌تر از مخرج کسر بوده است. معمولا سطح ۸۵ درصدی به‌عنوان سطح معقول نسبت تسهیلات به سپرده شناسایی می‌شود.
 
 پایین ماندن این نسبت از سطح معقول در طول سال ۹۷ بیشتر نشان‌دهنده این بود که تمایل تسهیلات دهی بانک‌ها کاهش یافته بود. البته روی دیگر ماجرا می‌توانست این باشد که شرایط رکودی موجب شده تا تسهیلات‌گیری از طرف مشتریان کاهش یابد.
لیلا فریادرس
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: