کد خبر: ۱۶۳۵۵۶
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۲ - ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ - 05 August 2019

 بانکداری ایرانی ـ استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: مصوبه حذف صفر از پول ملی جهت تعادل سازی با پول های خارجی انجام می‌شود، اما قدرت خرید مردم را افزایش نمی‌دهد بلکه احتمال کاهش قدرت خرید نیز وجود دارد.

کمیل طیبی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص مصوبه جدید هیئت دولت مبنی بر حذف چهار صفر از پول ملی، اظهار کرد: در واقع حذف چهار صفر یکی از ابزارهای سیاست های پولی است و مبنای علمی دارد و پس از بررسی و نظر کارشناسان و راست آزمایی و آزمون میدانی به مرحله اجرا در می آید.

وی با بیان اینکه مهمترین مسئله در اجرای این سیاست، ابرتورم است، توضیح داد: ابرتورم زمانی ایجاد می شود که نرخ تورم دو و سه رقمی می شود در این شرایط قیمت ها مدام در حال افزایش است و بسیاری از کالاها، خدمات قیمت ها به صورت لحظه ای و سرسام آور بالا می رود.

این تحلیلگر اقتصادی با بیان اینکه وقتی تورم روند افزایشی می یابد جابجا کردن پول با رقم های خیلی زیاد هم مشکل ساز می شود، ادامه داد: از این جهت حذف صفر از پول ملی به عنوان ابزار سیاست پولی نیاز به بررسی دارد و تصور می کنم این موضوع طی چند سال گذشته بارها مطرح شده و این نشان می دهد پس از بررسی های بسیار در هیئت دولت مصوب شده است.

وی افزود: حذف صفر از پول ملی به نرخ برابری و متعادل کردن پول کمک می کند، به عنوان مثال نرخ دلار در برابر ریال؛ به این نحوه که اگر هر دلاری 13 هزار تومان باشد با حذف صفر 13 تومان می شود.

طیبی در خصوص تاثیر حذف چهار صفر از پول ملی بر اقتصاد کشور، اظهار کرد: این موضوع به ساختار و مشکلات اقتصادی کشور همچون افزایش رکود تورمی و ... برمی گردد؛ از سوی دیگر این کار بار روانی نیز دارد و شاید یک نوع تورم توهمی ایجاد کند. مثلا یک کورس تاکسی که اکنون 1000 تومان است با حذف صفر یک تومان می شود باید توجه داشت که ارزش پول همان است، اما واحد اندازه گیری تغییر کرده است.

وی توضیح داد: اگر افزایش تورم همچنان در کشور باقی بماند این توهم تورمی و همچنین استعدادی که برای بالا رفتن تورم است، با حذف صفر از پول ملی دردی از اقتصاد کشور دوا نمی کند حتی احتمال بدتر شدن شرایط وجود دارد.

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان تصریح کرد: این تصمیم تنها جهت تعادل سازی با پول خارجی انجام می‌شود، اما قدرت خرید مردم را افزایش نمی دهد بلکه احتمال کاهش قدرت خرید نیز وجود دارد.

وی ادامه داد: حذف صفر از پول ملی در نهایت منجر به چاپ اسکناس جدید و تغییر حساب ها، تغییر تراز بانک ها و ... می شود که تمام اینها هزینه بر است، البته اگر یک سیاست موثری پیاده شود این تغییرات مشکلی را ایجاد نمی کند، چون هدف کنترل و کاهش نقدینگی است و با کاهش بار روانی نقدینگی بر نرخ تورم نیز اثرگذار خواهد بود که لازمه آن شرایط متعادل در اقتصاد است و باید زمینه مناسب برای سرمایه گذاری فراهم شود.

طیبی با تاکید بر اینکه پشتوانه پول و کنترل کننده تورم چیزی به غیر از تولید نیست و باید توجه داشت که حذف صفر از پول ملی در برخی کشورها همچون ترکیه جواب داده، اما در کشوری همچون زیمباوه جواب نداد و شرایط را بدتر کرده است.
برچسب ها: حذف صفر ، پول ملی ، تورم
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: