کد خبر: ۱۲۱۰۳۱
تاریخ انتشار: ۱۸:۱۴ - ۲۱ آذر ۱۳۹۶ - 12 December 2017
بانكداري ايراني - ولی اله سیف در حاشیه مراسم هفته پژوهش و فناوری گفت : نظام ارزی کشور نظام شناور مدیریت شده است و بر آن اساس عمل می شود.

بانكداري ايراني - رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: دلار از معاملات جاری بانک مرکزی و نظام بانکی کشور حذف شده و کاربرد زیادی ندارد.

 ولی اله سیف در حاشیه مراسم هفته پژوهش و فناوری در جمع خبرنگاران افزود:ما درآمدهای ارزی خود را به سایر ارزها می گیریم و پرداخت های ارزی مان هم با سایر ارزها انجام می شود.
وی گفت: ما همچنین در زمینه ارزی، یکسان سازی نرخ ارز را داریم که در موقع مقتضی انجام می دهیم.

در ادامه خبرنگاری پرسید: در بودجه 97 نرخ دلار 3 هزار و 500 تومان بسته شده ولی در بازار آزاد 4 هزار و 200 تومان است که سیف پاسخ داد: نظام ارزی کشور نظام شناور مدیریت شده است و بر آن اساس عمل می شود.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: مبنای محاسبه به هیچ وجه 3 هزار و 500 تومان در بودجه نیست بلکه یک مبنای محاسباتی دارد که ممکن است حجم کاهش یابد و نرخ بالا برود یا برعکس.
وی تصریح کرد : بنابراین مبلغ ریالی آن در بودجه ثابت و قابل استفاده است.
سیف در پاسخ به این سؤال که واکنش بانک مرکزی در قبال دلار 4 هزار و 200 تومانی در بازار چیست؟ گفت: نرخ ارز 4 هزار و 200 تومان نیست و تعدیلاتی در آینده خواهد داشت.
سیف با اشاره به برجام گفت: روابط کارگزاری ما قبل از برجام فقط با 33 بانک بود که الان با 245 بانک کار می کنیم.

وی گفت: البته این به آن معنی نیست که وضع کاملاً عادی است بلکه در برخی از موارد محدودیت هایی داریم و تلاش می کنیم آنها را از پیش برداریم.

سیف در پاسخ به سؤال دیگری درباره بستن برخی حساب های ایرانیان در کشورهایی نظیر چین و امارات گفت: برخی از اینها خبرهایی است که خیلی رسمی و تأیید شده نیست البته مواردی ممکن است وجود داشته باشد که یک بانک خاص بنا بر یک سیاست خود ، سختگیری کند.
رئیس بانک مرکزی گفت: مثلاً در چین اعلام شد که این سیاست فقط مخصوص به ایران نیست و یک سیاست داخلی در آن بانک مربوطه بوده و عمومیت ندارد

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه دولت تدبیر و امید و بانک مرکزی در امر سیاستگذاری، خود را متعهد به بهره‌برداری از یافته‌های علمی و کارشناسی می داند، گفت: اصلاح و ارتقای نظام بانکی، از مهمترین محورهای پژوهشی است. با وجود گام های بزرگی که در سال های اخیر در راستای اصلاح نظام بانکی صورت گرفته است، نظام بانکی کشور همچنان با مشکلات بزرگی هم در زمینه ساختاری و هم در زمینه عملیاتی دست و پنجه نرم می کند. یکی از مهمترین مشکلات جاری نظام بانکی کشور مطالبات غیرجاری است که زمینه مشکلات دیگری همچون کاهش نقدشوندگی دارایی‌های نظام بانکی و در نتیجه کاهش توان تسهیلات دهی بانک ها به بخش تولید را ایجاد می‌کند. اصلاح مدل کسب و کار بانکی و محدود کردن بنگاه داری بانک ها از دیگر چالش‌های مهم و پیش‌روی نظام بانکی به شمار می‌رود. در شرایط فعلی اصلاح ساختار مدیریت ریسک و اجرایی کردن اصول حاکمیت شرکتی در بانک ها یکی دیگر از اولویت‌های نظام بانکی در ایران است. 

 

سیف تاکید کرد: شبکه بانکی با تکیه بر پژوهش‌های روزآمد، بایستی عقب ماندگی نظام بانکی کشور از آخرین تحولات مقرراتی نظام بانکی در سطح بین المللی را جبران کند. در این ببین ارتقای نظام نظارت و پایش سلامت بانکی، نظام گزارش دهی بانک ها مبتنی بر استانداردهای نوین گزارشگری مالی و نیز تطبیق با ترتیبات موجود در حوزه مبارزه با جرائم مالی از جمله مبارزه با پولشویی، تامین مالی تروریسم و فرار مالیاتی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

رئیس شورای پول و اعتبار، یکی از عوامل متحول کننده نظام بانکی در سال‌های اخیر و سال‌های آتی را ظهور فناوری‌های نوین، کسب و کارهای نوظهور مبتنی بر فناوری‌ و فراهم شدن داده‌های بزرگ دانست و گفت: بانک مرکزی به عنوان سیاست‌گذار حوزه بانکی نگاهی بلندمدت و راهبردی به عرصه‌ بانک‌داری الکترونیک، نظام‌های پرداخت و فناوری‌های نوین دارد و بر آن است که از ظرفیت‌های این پیشرفت‌ها برای بهبود روش‌های نظارتی، کاهش هزینه‌های بانکداری و نیز ارتقا کیفیت و تنوع خدمات بانکی حداکثر بهره‌برداری را بکند.

 

وی ارتقای سازوکار مدیریت نظام ارزی را اولویت پژوهش دیگر خواند و خاطرنشان کرد: خوشبختانه با آغاز به کار دولت یازدهم و حاکم شدن رویکرد جدید در بانک مرکزی، مجموعه‌ای از اقدامات و سیاست‌های موثر برای مدیریت بازار ارز مورد توجه قرار گرفته است که در نتیجه این اقدامات پس از تلاطم ارزی سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ فضایی توام با آرامش نسبی بر بازار ارز حکم‌فرما شده است. با وجود گام های بزرگی که در سال های اخیر در راستای اصلاح نظام مدیریت ارزی صورت گرفته است، همچنان مدیریت نظام ارزی کشور با مسائل مهمی از جمله احیای نظام تک نرخی ارز و حفظ پایدار آن، حفظ ثبات بلندمدت بازار ارز و اجتناب از بروز تلاطم ارزی در آینده، ایجاد و گسترش ابزارهای کافی برای پوشش ریسک ارزی فعالان اقتصادی و ارتقای سازوکارهای لازم برای تسهیل نقل وانتقال منابع ارزی روبروست. بنابراین موضوع اصلاح و ارتقای نظام ارزی یکی دیگر از اولویت‌های پژوهش های کاربردی است تا بر اساس آن بتوان به تصمیم سازی صحیح در حوزه ارزی دست یافت.

 

سیف ارتقای سازوکار مدیریت نرخ‌های سود بانکی را از دیگر اولویت های پژوهشی دانست و اظهار کرد: تعیین نرخ سود بانکی همواره یکی از مسائل چالش برانگیز در نظام بانکی کشور بوده است. در سال جاری بانک مرکزی با ابلاغ بخشنامه خود در خصوص نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های بانکی، موفق شد رقابت قیمتی بانک ها و موسسات اعتباری را متوقف کند و زمینه کاهش نسبی نرخ سود را فراهم آورد. با این وجود سازوکار فعلی تعیین نرخ سود بانکی همچنان از کارآیی لازم برای هدایت نظام بانکی به سمت نرخ هایی که بازار پول را به تعادل برساند، برخوردار نیست. اصلاح سازوکار مدیریت نرخ سود و توسعه ابزارهای پولی و مالی کارآمد در بازار پول و اعتبار علاوه بر آنکه نیازمند یک چارچوب نظری مناسب است، مسلتزم بهره‌مندی از یک برنامه عملیاتی دقیق هم خواهد بود که این امر مطالعات همه جانبه ای را طلب می کند و یکی از اولویت های پژوهش های کاربردی حوزه پول و بانک قلمداد می‌شود. 

 

وی با اشاره به تک رقمی کردن تورم پس از یک دوره تلاطم در اقتصاد کلان به عنوان یکی از دستاوردهای بانک مرکزی در سال‌های اخیر، تصریح کرد: بانک مرکزی با پیگیری سیاست پولی و ارزی خود در راستای مدیریت مناسب نقدینگی و حفظ ثبات ارزی و نیز با بهره‌گیری از فضای برآمده از اعتقاد راسخ به انضباط مالی و پولی، موفق شده است نرخ تورم را طی دو سال اخیر در محدوده تک رقمی حفظ کند. مهار تورم در کوتاه مدت دستاورد بزرگی بود که خوشبختانه حاصل شده است، اما آنچه در زمینه مهار تورمی از اهمیت بیشتری برخوردار است، تداوم حفظ تورم تک رقمی در میان مدت و بلندمدت و به عبارتی پایدارسازی تورم تک رقمی یا همان ثبات قیمتی است. بنابراین تدوین راهبردها، سیاست ها و الزامات پایدارسازی تورم تک رقمی، یکی دیگر از اولویت‌های پژوهشی حوزه پولی است که توجه ویژه پژوهشگران عرصه پولی و بانکی کشور به این مهم را ضروری می‌کند. 

 

رئیس شورای پول و اعتبار درخصوص تأمین مالی غیرتورمی تولید گفت: با وجود تمام تلاش های نظام بانکی کشور در راستای تأمین مالی تولید، بخش تولید همچنان در تنگنای مالی هم در راستای تأمین سرمایه در گردش در کوتاه مدت و هم تأمین مالی سرمایه گذاری در میان مدت و بلندمدت قرار دارد. بنابراین ارتقای تأمین مالی بخش تولید مشروط به اینکه اهداف تورمی را مخدوش ننماید، یک ضرورت اساسی برای بهبود فرآیند تولید و رشد اقتصادی است. بر این اساس تدوین راهبردها، سیاست‌ها و الزامات تأمین مالی غیرتورمی تولید نیز یکی دیگر از اولویت های پژوهشی حوزه پولی و بانکی کشور است. بدون شک ارتقا نقش بازار سرمایه در نظام تامین مالی تولید یکی از مهم‌ترین موضوعات مطرح در این حوزه است که ضرورت توجه به گستره‌ای فراتر از بازار پول را در این حوزه به وضوح نمایان می‌سازد.

 سیف درباره ارتقای بانکداری اسلامی نیز گفت: ارتقای ارائه خدمات بانکی مطابق با بانکداری بدون ربا و رفع دغدغه‌‌های مسئولان و مردم نسبت به تطابق رویه‌های بانکداری با ضوابط دین مبین اسلام یکی دیگر از مسائل روز نظام بانکی ایران است. با توجه به چالش های موجود در داخل و ضرورت تقویت جایگاه کشور در صنعت بانکداری و مالی اسلامی در سطح بین‌المللی و با عنایت به اینکه بانک مرکزی خود را متولی اصلاح شبکه بانکی کشور از منظر انطباق با شریعت و مسئول اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا می شناسد، اینجانب از تمامی اساتید، پژوهشگران و فعالان حوزه بانکداری اسلامی، در جهت مشارکت در پژوهش های بنیادی و کاربردی در راستای ارتقای بانکداری اسلامی و حرکت از وضع موجود به سمت وضع مطلوب، دعوت به عمل می‌آورم. به امید روزی که نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگوی ایده‌آل اجرای بانکداری اسلامی در سطح بین‌المللی شناخته و معرفی شود.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: